21.4.2016

Kamalasti "takuutuksia"

Suomen hallituksen säästötavoitteet kokivat viime kesänä pahan kolauksen maahantulijoiden vyöryn takia, vaikka senkin tilanteen hallitus tietysti koettaa hyssytellä olemattomiin. 

Hurjasti kasvanut maahantulo aiheuttaa kuitenkin valtiolle miljardiluokan kustannukset. Perheiden yhdistely kasvattaa noita täysin odottamattomia menoja. Kansainvaelluksen jatkosta voi sanoa vain sen, että se jatkuu.

Tänään valtiovarainministeriö kertoi valtion kaikkien takausten (Urpilaisen kuuluisien takuutusten) nimellisarvon tuplautuneen vain muutamina vuosina. Viime vuoden lopussa valtion antamat takaukset olivat 49 miljardia euroa eli melkein neljännes maan kokonaistuotannosta. 

Lisäksi Suomella on kansainvälisille rahoituslaitoksille on liki 18 miljardin pääomavastuut, jotka pitää maksaa vaadittaessa. (mm. EVM.)

Vvm ei sitä kerro, mutta antaa kaikkien itse ymmärtää, että moisten takausvastuiden langetessa maksettaviksi edes osittain kaataisi Suomen sillä kertaa unionin, keskuspankin ja IMF:n holhoukseen. Troikkaa pukkaisi tänne kurjistuvaa kansakuntaa kyttäämään, kuten Kreikassa.

Täytyy vain kovasti toivoa, että nämä vanhat, mutta nyt julki tuodut takausuhkat osattaisiin vielä hyssytellä olemattomiin. Olemattomia niistä ei pelkästään toivomalla tule.

Linkit Talouselämään ja vvm:n raporttiin.


***

Ei kommentteja: