23.4.2016

Yhtiöitetään kaikki!

Hallintohimmeleitä
kasvatetaan.
Pääministeri Juha Sipilä haikailee nyt Infra Oy:n lisäksi uutta valtionyhtötä sotesoppaa hämmentämään. Ilman terveydenhuollon sekavien tietojärjestelmien yhtenäistämistä sote-rutistus ei kuulema toteudu.

Sipilä sanoo, että digitalisaatio on ainoa mahdollisuus pitää koko Suomi asuttuna. Nykyinen teknologia tarjoaa huimat mahdollisuudet tehdä etätöitä. Suomalaisilla yliopistoilla on erinomainen pohja rakentaa virtuaaliyliopisto tai -terveysasema.


Intrigööri on ymmärtävinään, että mm. virtuaaliyliopisto voisi toimia, mutta miten se terveysasema toimisi verkossa? No, ehkä meillä siirrytään enempi itsehoitoon lääkäri-hoitajan diagnoosien ja suorien hoito-ohjeiden mukaan. Legendan mukaan joku kovaluonteinen sukellusveneen päällikkö oli sota-aikana kaukana merellä leikannut itse oman umpisuolensa peilistä katsoen, lekuri antoi radiolla ohjeita. 
Miksi Suomen perinteiset hallintorakenteet pitää listiä hivuttamalla? Eikö kertarytinä olisi parempi kuin ainainen rutina? Eiköhän ulkoisteta tai yhtiöitetä kerralla koko keskushallinto ja muu poliittinen hapatus? Vanha systeemi ei enää toimi, eikä sen korjaaminen kannata, laitetaan kaikki uusiksi!

Koska kaikkea pyöritetään nykyisin verkossa, suureen uudistukseen tarvitaan välttämättä naapureitamme virolaisia. Jos ja kun siellä lahden eteläpuolella tarvitaan jotain yleistä digitalisaatiota, se osataan nopeasti tehdä ja kaiken huipuksi, homma toimii. Mittakaavaa vähän suurentaen, Suomessakin saataisiin jokin julkispuolen homma toimimaan, edes jollain tavalla.

Lisäys: Sipilän ehdotus ei käy "asiantuntijoille", sillä Suomessa ei mitään julkispuolen hommelia osata tehdä hyvin ja nopeasti. PItäisi kai taas päästä päästä kuppaamaan verorahoja pitkään, hartaasti ja kalliisti?
***
(Nosto 23.1.2014:) Viestintäministeri Pia Viitanen (sd) hinkuu Itellan pomoilta selvitystä postipalveluiden hoitamisesta niin, etteivät väen vähentelyt vaarantaisi postin peruspalveluita. Ministeri luonnehtii väen vähennysten määrää isoksi iskuksi ja pahoittelee, että niin moni ihminen joutuu epävarmuuteen. 
Voi itku ja turhuuden parku!

Onkohan demariministereillä ja muilla ministereillä sellainen poliittinen erityispiirre, että herätään käkättämään vasta sitten, kun jossain valtion osittain omistamassa firmassa tai jo koko Suomen maassa on varmasti huonot housuissa, eikä mitään ole enää tehtävissä. 

Omistajasohlauksesta vastaava ministeri Haavistokin (v) julkisti tänään suorastaan pönöttävän kannanottonsa niin Rautaruukin kuin Itellankin tilanteesta. Ehkäpä moinen tätimäinen motkotus on ministerin arvolle sopivaa, ehkä ei? Olisiko liikaa vaadittu, että ministerit pysyisivät kuulolla kansallisesti tärkeiden yritysten tilanteesta kaiken aikaa, edes nuo vastuuministerit?

Ruotsalaisilla pisneshenkilöillä näyttää olevan ylivertaista osaamista ainakin suomalaisten suuryritysten, ns. "kruununjalokivien" saalistamisessa. Ei voi kuin onnitella, osaavampi vie ja hömelömpi vikisee.

***
Mutta on sitä osaamista muuallakin, sillä intrigööri on melko varma, että esimerkiksi pieni, mutta vireä Viro voisi sopivilla lisäpanostuksilla hoidella Suomen koko valtionhallinnon eduskuntineen, hallituksineen ja keskusvirastoineen murto-osalla nykyisistä kustannuksista ja ihan varmasti paljon tehokkaammin. 

Viro on myös EU:n jäsen, joten tuskin Uudessa Roomassa eli Prysseliksessä mentäisiin pahasti tiellä poikittain, jos vaikka pienet ugrilaiset kansat maissa asuvine venäläisineen löisivät iloisesti hynttyyt yhteen. Hallinnon perusteellinen uudistaminen ulkoistettaisiin toistaiseksi yksinoikeudella käytännöllisille ja osaaville virolaisille. 

Se olisi vain samanlainen järkevä pikku järjestelykysymys kuin Suomen sisäiset kuntien yhdistämiset, terveys- ja sossupuolen yksityistäminen tai turha maakuntahallinto, yms. Nyt vain saataisiin oikeasti hyviä tuloksia.

Nato-kysymys olisi sekin vain järjestelykysymys. Viro on natolainen ja Suomikin on sitä ihan pian. Putin siitä kuviokellunnasta tuskin viitsisi pillastua, onhan siellä Vennäällä laittaa lisää ukkoja ja sotaroinaa rajaa vasten.

Miksi maksaisimme enää tehottomasta ja kansakunnalle jo tuhoisasta poliittisesta valtionhallinnosta, sisäänrakennetusta korruptiosta, puoluevallasta, sekä tarpeettomista keskushallinnon byrokratiabunkkerista tai kuntien kalifaateista, kun samat "palvelut" tai velvoitteet voitaisiin tuottaa tehokkaasti ja melko keveillä hallinnon kustannuksilla?

***
Korkeintaan sata, mieluummin vähemmän, suomalaista kansanedustajaa ja muutama ministeri riittäisivät vahtimaan tsuhnien etuja uudessa suomalais-virolaisessa yhteishallinnossa. Ei muuta kuin lahden ali tunnelia kaivamaan, saataisiin töitäkin ja sitä ylen ihanaa EU-rahoitusta.

Suomen pöhötautiset ja jämähtäneet rakenteet voitaisiin purkaa, sekä hirmuinen verotus ja kustannukset keventää niin, että työnteko ja yrittäminen olisivat taas kannattavia ja ihmisten eläminen tulisi täällä edes jotenkin mielekkääksi. 

Suomen ja VIron väkiluku ei yhdessäkään ole edes yhden oikean maailman metropolin vertaa. Mihin tätä hirmuista ja jäykkää hallinnointia tarvitaan? Mikä tässä vielä maksaa?

Hei puolueet ja johtavat poliitikot! Ei me enää luoteta teihin ja miksi luotettaisiin. Tarttis edes tehrä jotain!

***

Ei kommentteja: