25.4.2016

Lapsen loma, tylsää ja ikävää?

Viileä kesä ei haittaa,
kun on kivaa.
Kokoomuslaista Verkkouutisia tulee katsotuksi aika usein, se on kiinnostava poliittinen sivusto. Joskus sieltä löytää ihan inhimillisiä pilkahduksia. Sellaista oli löytyvinään myös ikivanhassa tarinassa pankinjohtajan lasisilmästä, mutta sehän ei kuulu tähän juttuun. 

Opettaja Maarit Korhonen kirjoittaa sivuston blogeissa lapsen kesästä otsikolla "Köyhä lapsi ei kesällä tee mitään"

Open kirjoitus on asiaa ja se sisältää myös hyviä ehdotuksia. Yhteiskunnassa ei lapsille ole enää paljon ilmaista tai lähes ilmaista tarjontaa, kuten mukavia vanhan ajan kesäleirejä. 

***

Koulunsa vasta aloittaneelle lapselle ei saa kesäisin helposti edes osapäiväistä hoitopaikkaa siksi ajaksi kun vanhempi tai vanhemmat ovat töissä. Ainakaan alle kymmenvuotiasta ei paranisi jättää pitkiksi ajoiksi yksin kotiin. On yksilöllistä miten hyvin lapset pärjäävät itsekseen, yksin olisi ainakin tylsää ja ehkä vaarallistakin viettää päiväkausia. 

Yhden pienen koululaisen pappana tässä on koetettu muutamina kesinä yhdessä keksiä jotain tekemistä, koska hänen yksinhuoltajaisänsä on kesäkausina töissä. Muut sukulaiset ovat toki auttaneet, mutta joskus kesäpäivät ovat olleet liiaksi tyhjäntekemistä ja näyttöruutujen tuijotusta täynnä. 

Hillon ja kulkuneuvon vajeet tuovat meilläkin omat köyhistelynsä kesäisiin harrastuksiin ja matkusteluihin, mutta jotenkin on pärjätty. Samalla tavoin mentäneen myös ensi kesänä. Onneksi kakru tykkää pikku retkistä luonnossa. Uiminenkin olisi kivaa, jos jorpakot sen verran lämpenisivät. Viihtyisi siellä rannoilla, jos palmupuut olisivat puita vain. Mikä siinä lupaillussa ilmaston lämpenemisessä kestää?

Opettaja Korhosen kirjoituksen mukaan olisi paljonkin tehtävissä sille tosiasialle, etteivät lapset ole ollenkaan tasa-arvoisia asenteiltaan jäähtyvässä Suomessa. Koulujen lomat ovat pitkiä, köyhän lapsen loma tuntuu kai liian pitkältä.


Lisäyslinkki 2.5: Lapsiperheissä voi olla pulaa ruoasta.


***

Ei kommentteja: