1.4.2016

Tekohampaita Afrikkaan!Käytettyjen silmälasien kierrätys hyötykäyttöön kehittyvissä maissa on saavuttanut suuren suosion valistuneiden suomalaisten keskuudessa. Viimeksi röykkiöittäin tarpeettomiksi jääneitä silmälaseja kerättiin ja lähetettiin mm. Kaakkois-Aasiaan, missä tuhannet ihmiset saivat lähinäkönsä takaisin ja monet oppivat pian myös lukemaan.

Suomi tunnetaan ainakin jossain Afrikassa huussien suurvaltana, sillä suomalaisilla verovaroilla on rakennettu maanosaan montakin loistavaa huussia, jotka lienevät lajissaan maailman kalleimpia. Upea huussiprojekti kaatui lähinnä siihen, ettei kaikille käyttäjille riittänyt paperia, eikä itse projektille voimapaperia.


Laajemmin Suomi tunnetaan vieläkin Afrikassa Nokian edullisista ja kestävistä puhelimista. Tuo todellinen maailmanvalloitus kaatui lopulta.., no ei viitsitä muistella sitä. Mutta suomalaisella sisulla ja aina vain uusilla valtion rahojen tuuletusinnovaatioilla pusketaan eteenpäin, myös siellä kaukana Afrikassa.


Ei hampaita naulaan!


Nyt vastuuntuntoisia ja auttamishaluisia suomalaisia patistellaan kierrättämään kaikki käytöstä pois jääneet tekohampaat uusiokäyttöön köyhimpiin syvän Afrikan maihin. Tekohampaiden keräys alkaa tänään, heti huhtikuun alussa ja jatkuu ainakin kuukauden loppuun.

Huonot hampaat, epätasainen purenta tai sairauksista johtuva hampaiden kuluminen ja irtoaminen vaivaavat monissa alikehittyneiden maiden syrjäisissä kylissä asuvia ja niukasta ravinnosta kärsiviä ihmisiä. Nuo köyhät ihmiset joutuvat kelvollisen ravinnon puutteessa pureskelemaan kovaa ravintoa, kuten puiden ja pensaskasvien juuria, siemeniä, kovakuoriaisia, sekä eläinten luita. Toisaalta aavikoituneilla alueilla joka paikkaan ja ravintoonkin tunkeutuva hieno hiekka syö hampaita.


Kunnollisilla tekohampailla hienonnettuna myös vaikeasti syötävästä ja ravintoarvoiltaan puutteellisesta ravinnosta saa enemmän irti. Tekohampaat voivat olla kuin silta uuteen elämään etenkin heille, joilta jokin salaperäinen, mutta lämpimissä ja trooppisissa maissa yleinen tarttuva tauti, kuten hyppykeripukki tai kalinahorkka on vienyt omat hampaat.


Ruokailuhäiriöitä voi aiheuttaa myös joissain syvän viidakon heimoissa vieläkin nähtävä perinteinen hampaiden viilaus teräviksi, sekä alahuulen venyttäminen ja suun alueen lävistykset. Ongelmia tuovat myös liiat ja tiukat kaularenkaat, jotka saattavat pahastikin haitata ruoan nieleskelyä.

Paikallista osaamista


Suomessa huolellisesti tehdyt ja kalliit, mutta käytöstä pois jääneet tekohampaat on helppo muokata uudelle käytäjälle. Kehitysmaissa ei kuitenkaan ole meille tuttua modernia hammasproteesitekniikkaa. Niinpä Yhteispohjoismaisen Tekokehityshammasyhdistyksen vapaaehtoiset asiantuntijat, kuten eläköityneet hammasteknikot ja -insinöörit ovat opastaneet kylänvanhimpia ja shamaaneja tekohampaiden sovittajiksi. Paikalliset osaajat voivat myös poistaa suista huonoimpia omia hampaita.


Käytännössä helpointa on syöttää hoidettavalle suun täydeltä purupihkaa ja painaa topakasti leuat kiinni. Näin saadaan aloitusmuotti sopiville ylä- ja alaproteeseille. Muotin avulla käytettyjen tekohampaiden muoviset kitalaki- ja leukaosat on helppo vuoleskella ja nuotiolla lämmittämällä taivutella yksilöllisesti sopiviksi. 


Jos pieniä hampaiden sovitusvaikeksia ilmeneekin, niitä voidaan mekaanisesti poistella. Kyllä suu uusiin purukaluihin mukautuu, kun ruoka alkaa taas maistua paremmalta ja runsaammalta.


Tekohampaiden valtakunnalliseen keräykseen toivotaan erityisesti kokoproteeseja, mutta osaproteesejakin voidaan muokata, jolloin turhia purimia poistetaan tai uusia istutetaan muoviin. Pääasia on, että lahjoitusten saajille on tarjolla paljon vaihtoehtoja eli uusiotekohampaiden aihioita.


Lahjoittaminen kannattaa!


Muistattehan harjata lahjoitushampaat huolellisesti, ne voi myös uittaa nopeasti kloriitissa tai kiehauttaa suolavedessä! Keräyshampaat pyydetään toimittamaan kullakin paikkakunnalla torilla tai kuntaviraston sisäänkäynnin lähellä olevaan keräyslaatikkoon, missä on oheinen hymytunnus.

 Lahjoitushampaat kannattaa laittaa siistiin muovipussiin ja viedä keräyspisteeseen mieluiten jo tänään perjantaina tai kuitenkin jo huhtikuun alussa. Pussiin voi kirjoittaa tai mieluiten piirtää vapaamuotoisen lähetteen vedenkestävällä tussilla, sillä osa lahjoituksista saattaa päätyä sademetsiin. Myös uusia ! itse neulottuja villasukkia otetaan samalla vastaan, mutta eri pusseissa! Lahjoitukset toimittaa perille em. yhdistys. 

Nopeimmat lahjoittajat saavat keräyspisteellä vain tänään kampanjan avajaispäivänä perjantaina päivystävältä neuvojalta lipukkeen, joilla pääsee osallistumaan myöhempiin arvontoihin. Palkintoina on mm. kilon pakkauksia proteesien kiinnitystahnaa, sekä puhdistusaineita. Kaikki lahjoittajat voivat tilata arpalipuketta vastaan informaatiota omatoimisesta naurujoogaterapiasta.


Keräyksen teemana on tänä vuonna Suomessa "Hymyhampaat kuuluvat kaikille!". Kampanjaa suojelee monissa syvän Afrikan maissa toimiva Mamboharamsiden Kansanhuoltounioni. Kampanja saa tukea myös Kansainväliseltä Purentaliitolta eli Glorious Bite:ltä. 

  
Se mikä on jo käynyt sinulle turhaksi, voi merkitä toiselle oikein paljon! Käytettyjen tekohampaiden keräys- ja kierrätyskampanja kiittää kaikkia iloisia lahjoittajia jo etukäteen! Tervemenoa vain nopsasti viemään hampaita keräyspisteisiin, ettei hyvä asia pääsisi unohtumaan!


Tarkempi ohje, linkki.

***


Lisäys: Apu ei aina mene perille, vaikka hyväsydämiset ihmiset yrittävät oikeasti lähettää apua tai käytettyä tavaraa köyhiin maihin. Sen monet suomalaiset saivat kokea mm. monenlaisissa avustuskuljetuksissa Venäjän Karjalaan 90-luvulla. Nyt ovat myös uutterasti kerätyt silmälasit juuttuneet tullin varastoon Sri Lankassa.

***


Ei kommentteja: