24.4.2016

Ulkoilulupa, löytyykö papalta?


Ihan pieni näytös, vuosi on 2019, paikkana suomalainen kerrostalolähiö:

Vanhempi mies paarustaa rollaattoria tuupaten puistikon polulta jalkakäytävälle. Häntä odottaa kadulla nuorehko mies harmaassa virka-asussa, tummat lasit silmillä, koppalakki päässä.

"Valtion ulkoilu- ja liikuntavalvontayhtiöstä huomenta! Mihin sitä ollaan näin aikaisin kävelemässä?"

"No huomenta herra virastoyhtiönomainen! Hehtaarimarketissa ajattelin käväistä nyt heti aamusta, kun silloin ei ole kärryistä ruuhkaa käytävillä ja siellä saattaa vielä olla hyllyissä niitä hyviä punalippuisia eineksiä. Mutta kävelinkö ehkä ylinopeutta, kun pysäytitte?"

"Onpas papalla nyt vitsi herkässä. Kevyen liikenteen väylien käyttöveroja tässä tarkastellaan. Katsomme vain, että kuukausittainen käyttömaksunne on suoritettu. Saisinko nähdä henkilöverotodistuksenne?"

"No voi mahoton. Ei minulla ole nyt taskussa kuin kartellikaupan violetti kortti, kun en arvannut..."

"Kyllä olisi pitänyt arvata. Toisekseen huomasin, että jalkakäytävälle tullessanne oikaisitte tuosta puistikon läpi ja tallasitte luultavasti myös luonto- ja puistoyhtiön nurmikkoa. Lupa kaikkeen ei-päällystetyssä luonnossa liikkumiseen ja oleskeluun pitäisi hakea erikseen valtion luonnonvarakonsernin paikalliselta ylivalvojalta. Myönnättekö erheenne?"

"Taisi se niin olla, siitä minä tulin, mutta aina tuosta on voinut kävellä..."

"Nyt teillä ehkä muisti heittää? Tiedätte varmaan, että tämäkin laki muuttui taannehtivasti jo viime vuoden alusta lähtien. Yhtiövaltion valtionyhtiöitä, sekä muita virkavaltaisyhtiöitä ja konserneja koskevien lakien rikkomisesta seuraa tiettyjä sanktioita, kuten nyt lievimmillään rikesakkoja."

"Ettäkö sankkoja? Ei tuolla kartellimarketissa asiakkaille mitään ilmaisia ämpäreitä jaeta..."

"Nyt te heittäydytte hölmöksi. Aiotteko ehkä erehdyttää virastoyhtiönomaista hänen valvontatehtävässään?"

"Enhän minä, mutta kun..."

"Mitähän jos pappa nyt menisi kiltisti jalkakäytävää pitkin takaisin asunnolleen ja hakisi ne puuttuvat henkilövero- ja kulkulupatodistukset ennen kuin tulee uudelleen ulos. Ilman papereita ei saa mennä yhtään talon jätelajittelukatosta pitemmälle."

Pappa jää paikoilleen seisomaan levottomana, haavi auki. Suu liikkuu, mutta ääntä ei kuulu. Virastoyhtiönomainen naurahtaa.

"Teillä kyllä näkyy olevan liikuntarajoitteita tuon rollaattorinne kanssa, joten päästän teidät nyt huomautuksella. Muuten yhtiölakien rikkomussakko olisi minimissään 120 euroa ja se  pidätettäisiin kaiketi teidän tapauksessanne suoraan eläketililtä, viimeistään ensi kuun alussa."

"Menenhän minä heti hakemaan ne luvat ja todistukset. Muuten sinne kartellikaupan hehtaarimarkettiin olisi pian enää turha mennä. Sakotus veisi koko kuukauden ruokarahat."

"Kyllä kannattaa olla aina yhtiövaltiolle ja vahvistettujen virkavaltaisyhtiöiden ystävällisille määräyksille kaikessa kuuliainen. Siinä säästää pitkät sentit." 

Virastoyhtiönomaista hymyilyttää jo hiukan. Äänikin on jo leppoisampi.

"Tiedättehän, että teillä olisi mahdollisuus hakea kahdesti viikossa viimeisen päivän leipä ja maitopurkki kaupungin sosiaaliyhtiövirastosta keskustasta. Sehän on tuossa kävelymatkan päässä, viiden kilsan päässä. Niin ja kerran kuussa siellä jaetaan ruokaisia viimeisen päivän makkaroita ja salaattia".

"Kiitos oikein kovasti hyvistä neuvoista, herra virastoyhtiönomainen!"

Pappa raahustaa pois, rollaattorin pyörä vinkuu. Valvoja pyörähtää kannoillaan, pyörittää pamppuaan ja viheltelee. Rastas räkättää puistikossa.


***


Lisäys: Kyllä se ulkoilumaksu vielä tulee! Sadevero on jo jossain käytössä ja seuraavaksi maksuun lankeaa kai auringonpaistevero. Kaikkia perivät tietysti kunnalliset ja valtiolliset yhtiöt, kuten tulossa olevaa tienkäyttömaksuakin.

Toinen lisäys: Ehkä se jalankulkuverokin vielä tulee, "Köyhät pientareelle",  linkki blogiin.

3 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Hyvä kertomus; hetken jopa meinasi naurattaa. Mutta sitten rupesin funtsaamaan tarinan mahdollista todennäköisyyttä tulla todeksi minun elinaikananani ja hymy hyytyi oitis.

Viesti Turkkulaisen tulevaisuudesta: "Yritän muistaa pitää aina mukana kaikki mahdollisesti tarvittavat dokumentit, vaikka siinä on olemassa se riski, että hilpeä nuorisojoukko tulee ja ottaa ne minulta ei-rasistisessa hengessä ja polttaa ne kaikkien läsnäolevien ihmisten suureksi huviksi. Meitä kantasuomalaisiahan ei lasketa ihmisiksi rakkausministeriön ohjeistuksen 2021/564C mukaisesti muulloin kuin veronkannon yhteydessä."

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Ei halavattu, menit sitten pilaamaan pyhäpäiväni (-; Nimittäin jos tuo profetia ei toteudu, niin mikäs sitten. Vai oliko muka tarkoitettu huumoriksi?

intrigööri kirjoitti...

Kyllä tämä kokoomuksen ja kepun pisnesministerien yhtiöittämisvimma järkyttää. Järjellisiä perusteluita yhteiskunnan eli suomalaisten ihmisten kannalta yhtiöittämiselle ei kuitenkaan löydy.
Valtion ja kuntien toimintojen yhtiöittäminen kuulema ei merkitse yksityistämistä. Sama laulu kuin se, että islam on rauhan uskonto, minkä kanssa islamismilla ja jihadismilla ei ole mitään tekemistä.
Kaipa nuo valtaklikin paskiaiset vielä yksityistävät ja pistävät lihoiksi Suomesta kaiken peruskalliota myöten? Meidät tietysti pakotetaan kustantamaan veroina ja maksuina oman maamme tuhoaminen. Kuka meidät huolisi pakolaisiksi mihinkään millään sosiaaliturvalla?
Varotaan ja väistellään kuitenkin virastoyhtiönomaisia, niitä ei nykyisin pääse kunnolla pakoon edes metsän peittoon, mihin vanha kansa turvasi aina vainolaisten tullessa.