28.4.2016

Samaa eri paketissa?

Yle hehkuttaa poliitikkojen sekokuoron säestyksellä yhteistyötä "vastuullisen" lehdistön ja erityisesti maakuntalehdistön kanssa. Lehdistön puolella tuota jaloa aatosta hymistellään periaatteessa myönteisesti.

Intrigööri ei pienen harrastemedian väsääjänä tietenkään saata ymmärtää noin hienoista hankkeista sitäkään vähää, mitä olisi joskus ennen saattanut vahingossa oivaltaa. On kumminkin nähtävä niin, että sekä yle että lehdistö pelkäävät omien massiensa puolesta. Ylellä on vissi tarvis puolustaa jytkyn pakkoverotuksensa oikeutusta. Lehdillä on ainaisia kustannuspaineita.

Kaupallismedian kaarti haluaisi tietysti jotenkin päästä osille "kansalaisten yhteisen" ylen laajasta annista. Kaupallisista lehdistä ei voine enää potkia pihalle paljon toimittajia tai muuta porukkaa. Lehtien olisi toimitettava ja myytäväkin palstatilaansa, etteivät omat tuotteet tyyten näivettyisi ja hukkuisi mediamössöön.
  
Mistä sitten paperilehden tilaaja tai nettilehden ostaja ehkä haluaisi jatkossakin maksaa? Ei tietysti välttämättä mistään, mutta jos jostain maksetaan, niin maakuntalehditä ja paikallislehdiltä halutaan omia paikallisia uutisia ja juttuja, sekä muuta sisältöä tutussa ja hyvässä muodossa.
  
Yle jo kertoo meille radiossa, tellussa ja netissä tärkeimmät valtakummalliset ja maailman uutiset. Jos kaikki sanomalehdet tarjoaisivat paljon samaa sisältöä kuin yle, lukijalle se olisi kuin ostaisi samaa margariinia, mutta eri paketissa. Lehtien pitäisi mieluummin olla hyvinkin omaleimaisia kuin yhdenmukaistua tylsäksi uutistuutiksi.

Kansalaisilta kerätyllä pakkoverolla pyörivä yle voisi hyvinkin jotenkin tukea ja tuoda esiin kaupallisen median tarjontaa, mikä on meitillä kaikkinensa vielä ihmeen runsasta ja monipuolista. Tiedä sitten olisiko ylen oman annin monistamisessa eli entistä laajemmassa jakelussa järkeä? Mutta josko joitain yhteistyön hedelmiä olisi poimittavissa? Kaipa nuo metiamokulit siitä ajastaan kertovat.

Nykyinen uutismössötys on nähtävissä aamun ja päivän mittaan esimerkiksi ampparit-sivustolta, missä kymmenkuntakin eri maakuntalehteä saattaa julistaa täsmälleen samaa uutisotsikkoa lähes yhtä aikaa. Samat otsikot johtuvat mm. yhteistoimitusten tai stt:n annista, jota roiskitaan sellaisenaan sivuille. Jos nuo samat lehdet kertaisivat lisäksi ylen uutisotsikoita, se olisi jo liikaa. Ei kiitos!

***
Ylen anti kiinnosti jo 2013, linkki.


***Ei kommentteja: