15.6.2018

Ilmavoimien juhlapäivä



Ilmavoimat juhlii viikonloppuna Tikkakoskella 100-vuotisiaan kaksipäiväisellä lentonäytöksellä. Alkuaikojen suomalaisille pilvien veikoille tärkeintä olivat turkki, suojalasit, karvahattu ja kunnon rukkaset. Nyt lentäjä on tärkein osa huipputeknistä asealustaa ja päinvastoin.

Tikkakoskella nähdään ja kuullaan upeita hävittäjiä, sekä kansainvälisten sotakonekauppiaiden vahvoja ryhmityksiä. Suomen on tiettävästi aika päättää Hornettien seuraajasta jo parin vuoden kuluttua, joten maamme on nyt korkealla asekauppiaiden työlistoilla. Vero- ja velkarahaa, sekä kerosiinia palaa tietysti hurjia määriä.


Hesari kertoo jutussaan Suomen ilmavoimien olevan nyt parhaassa iskussaan toisen maailmansodan jälkeen. Myös Suomen laivastoa aiotaan uusia kovimpaan kuosiinsa sitten viime sotien aikaisten panssarilaivojen ja sukellusveneiden. Puolustuksen pönkkä maavoimat on saanut mm. hirmuisia haupitseja, sekä huikeita hyppymiinoja.


Sotilaiden työhön kuuluu asenne, ettei mikään ikinä riittäisi, koska todennäköinen vastapuolikin...


Toivottavasti tulevat miljardeja nielevät ja pitkäkestoiset hankinnat osuvat oikeaan. Solttuja pitää tietenkin aina kuunnella ja pakosti poliitikkojakin, josko heillä olisi kerrankin Suomen ja suomalaisten etu päällimmäisenä.


Suomi on Natossa niin pitkälti kuin se on jalka oven välissä mahdollista. Lisäksi tarmokas puolustusministerimme on viritellyt yhteistyötä (ainakin) ruotsalaisten, brittien ja jenkkien kanssa. Presidentti haikailee kai eurooppalaista puolustusmallia, harmi vain, ettei sellaista ole, eikä taida tulla. Sekavaa se on kuin joukkosokkotreffeillä, pidä siinä sitten päätä kylmänä.


Ministeri Jussi Niinistö kävi äskettäin Pentagonissa pönöttelemässä ja papereita allekirjoittelemassa. Mukana oli tiukasti ruotsalainen kollega, puolustusministeri Peter Hultqvist. (Ruotsihan on ollut jo kauan salaa Natossa.)


***

Kovimmalle pohjoismaiselle poliittiselle taisteluparille tarjottiin mahdollisuus testata uusien hävittäjäkoneiden ominaisuuksia käytännössä. Kuvassa on menossa kaikkein vähäpäästöisimmän harjoitusmallin kokeilu:




*****









2 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Mutta eikös ne hävittäjät jo tilattu silloin kun Sauli Niinistö oli Trumpilla kylässä? Ainakin Trump niin silloin sanoi.
Ei Putin suomalaisia pelkää vaikka olisivatkin natolaisia. Vähän niin kuin en minäkään naapurissa asuvia vanhuksia pelkäisi, vaikka helvetinliivit päällä tontillaan päristelisivät. Mutta kun se klubin muu porukka vähän arveluttaa. Eihän mulla sitä paitsi ole edes kunnon mopoa.

intrigööri kirjoitti...

Kyynisesti voisi veikata, että Suomeen ostetaan täysi satsi F-35 hävittäjiä, kun se on tarjokkaista muka ainoa 5. sukupolven sellainen! Kallein se varmasti on ja vieläkin keskeneräinen. Jenkkien uusimpien sotakoneiden kustannuksiin meinaa suurvaltakin tukehtua.
Suomi vissiin meinaa olla jatkossa Naton keihäänkärki Baltian puolustuksessa tai sitten pää edellä Karjalan mäntyyn juoksemisessa. Ei Venäjä tee mitään Baltialla, eikä Suomellakaan muuten kuin yhtenä pienenä kauppakaverina.
Hävittäjistä pitäisi tehdä hyötydiili ruåtsalaisten kanssa tai sitten ostaa niitä trumppilan surperhornetteja, ehkä molempia.