8.6.2018

Sähkössä ei kannata säästää

Sähkön siirto syö meitit.

Sähkölaskulla tuas tätäkin jäpikästä tupsauttivat. Maksettava määrä kahdelta kuukaudelta on tavallista kokoa ja lasku on kuluttajan vinkkelistä yhtä sekava kuin aina ennenkin. Yleensä laskusta tulee katsottua vain loppusumma ja eräpäivä, mutta nyt sitä tuli jopa hetki syynättyä.

Moni on kirjoitellut kummalliseksi muuttuneesta sähkölaskustaan ja minäkin sitä vähän hämmästelen. Lämpöenergia ja vesi maksetaan tällaisessa kämpässä vuokrassa, tässä tapauksessa tulevalle pörssivonkale Kojamolle. 

Nousukautta kun eletään, vuokrakin nousee yhtä varmasti kuin aurinko, kuten se tekee luotettavasti laskukaudellakin. Onneksi vuokra ei nouse ihan joka aamu. Pelottavaa on vain se, että Kojamo osaa hypätä tyynestäkin vedestä heti kerralla korkealle, kuten muutkin lohensukuiset petokalat.

Vilkaisukin sähkölaskuun riittää siihen aatokseen, jotta kannattaako sähköä lainkaan säästellä, kun ei se kumminkaan mitään meinaa. Pikku kaksion sähkölaskussa voi säästää vain himpun verran kulutuksessa. Muuhun kuin kulutukseen ei voi vaikuttaa.

Olen näemmä törsännyt sähköä kahdessa kuukaudessa melkein 175 kWh:n verran. Kilowatti  maksaa 6,20 senttiä kipaleelta, joten energiamaksua kertyi 10,83 euroa. Perusmaksun kanssa tärväsin siis kulutukseen yli 15 euroa.

***
Siihen asti sähkö tuntuisi jopa järkevästi hinnoitellulta. Mutta se sähkönsiirtopuoli! Siirtolaskussa on perusmaksu, energiamaksu ja energiaverot. Sähkön siirtelyyn kului kaikkinensa päälle 20 euroa eli yli viisi euroa enemmän kuin kulutukseen! On siinä ollut kaapelit kuumina! Meitähän asuu näillä kulmilla aikamoinen joukko.

Sähkön siirtohintoja ei muka voi kilpailuttaa. Se on puppua, sillä ei Mooses saanut  siirtohintoja kivitauluun hakattuna. Jos ostaa sähkön samalta firmalta, joka sitä ns. siirtää, miksi siirtoa ei voisi halpuuttaa? Sähkön siirtäjiäkin Suomessa riittää, ei se hommeli ole yhden ison yrityksen takana, kuten ei tuotantokaan.

Tässä kohti pitäisi varmaankin manaillla Ukkoa vasamoineen, mutta olkoon. Voisihan sitä jättää tuon 35 euron sähkölaskun pystyyn ja istuskella loppukesän pimenevistä illoista ja ulkogrillistä nauttien.

Rahallinen hyöty jäisi kuitenkin pieneksi, kun se Kojamon 600 euron vuokrakin tuli taas  maksetuksi. Kesän yli voisi ehkä soitella kuin heinäsirkka, mutta syssymmällä tekisi mieli painua turvaan vaikka myyrän onkaloon. Onkohan semmoista vuokranantajaa kuin Myyrä? Tai löytyykö energiafirmaa nimellä Himatuikku?

Kesälläkään kulutusjuhliin ei siis jää kuin vähäsen, mutta pitää sitä vähän jäädäkin. Hyvä makkara, parempi mieli!


Tasaista on tuo kulutus.
Lisäys 22.2.2019: Postauksessa on näemmä väärä otsikko. Oikeasti pitäisi kirjoittaa niin, että sähkössä ei voi säästää!


Ps. Kotitalouksissa on kymmenessä vuodessa saatu sähkön kulutus minimiin. Härvelitkin  kuluttavat aina vain vähemmän. Vanhat hyvät ja lämpöä tuottavat hehkulamput korvattiin hassisilla eli energiansäästölampuilla, jotka on nyttemmin syrjäytetty ledeillä. Uuden polven ledit ovatkin ihan päteviä valaisimia, jopa valo on hyvänlaatuista. Mutta käytännössä kuluttajille ei synny säästöä, vaan eihän se ollut tarkoituskaan.

Energialaitokset eivät pääse enää rahastamaan sähkön kulutuksella  samalla lailla kuin ennen. Sähkön siirtomaksuista tuli sitten nopeasti uusi kasvava rahastusautomaatti, mitä perustellaan sähkölinjojen hitaanpuoleisella maakaapeloinnilla. Maailman pelastelu on aina kallista. Sitä en tiedä, onko moinen energiansäästö yhtään pelastanut maailmaa, eipä kai?

LISÄYS 7.9: Helen näyttää nostavan sähkön hintaa 11 prosentilla. Elokuun lopussa Kuopion Energia kertoi keskimäärin 8,5 prosentin korotuksesta. Siirtohintojakin tuo tietenkin nostaa, on kai se kalliimpi sähkö raskaampi siirtää paikasta toiseen?

Ainakin viherpesu on sähkössä kusetusta. Kukaan ei voi sanoa, millä tavoin tuotettua sähköä yleisestä verkosta tulee. Pääasia on tai olisi, että sähköä saa ja sen hinta on tiedossa. Linkki TalSan juttuun.

Suomen maaperässä muhii ainakin tuhanneksi vuodeksi puhdasta energiaa, t&t.


Uusiutuviin puupää edellä.

Hullu-Suomi -  siirtohinnan ennätykset paukkuvat.

Suurin yritystukien saaja tuottaa tuulivoimaa, mutta ei työllistä.

Sähkönkuluttajat ovat nykyajan torppareita, blogi.

Siirtohinnoissa hurjiakin eroja.

Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, sanovat "luonnolliset monopolit".

Kuumana kesänä 2018 ydinvoima on kova sana maailmalla.



***

Ei kommentteja: