13.2.2019

Intrigööri äänesti hävittäjästä

Ylhäällä F-35 ja alempana Saappi.
Suomi on nyt vakavan paikan edessä, koska kestävyysvaje uhkaa kaataa vähäisen ja velkaisen kansantaloutemme jo 20 - 30 vuoden kuluttua. Näin  olemme vastuullismediastakin viime päivinäkin saaneet lukea.

Näissä ankeissa tunnelmissa ja  koska äärimmäinen pisneshallituksemme on iskenyt päänsä jalostettuun havupuuhun eli sote- ja maku-uudistusten paperivuoriin, on sentään otettu lusikka kauniiseen käteen. 

Suurista ja erittäin pitkävaikutteisista hankkeista on kai salaisessa kokouksessa päätetty yli puoluerajojen järjestää aina sitova tai vähintään velvoittava kansanäänestys.

Näin on tehty myös ilmavoimien ja merivoimien uudishankintojen osalta, joiden kokonaiskustannuksia ei tiedä kukaan, nehän jakautuvat ainakin neljälle vuosikymmenelle, ollen arviolta yhteensä jopa 100 miljardin euron luokkaa.

Ai eikö niin ole vielä päätetty? Voi hurja! Niin pitäisi kuitenkin äkkiä tehdä. 
Vähintään olisi laitettava ämpärilliset jäitä tulevien kansanedustajien tai -myyjien ja ministeri-kanistereiden päähineisiin.

Intrigööri on samaa mieltä kaikkien vastuullisten kansalaisten kanssa:
Ei tehdä nyt diiliä kauppaedustaja Trumpin hyperfirman, sen USA:n kanssa. Kauppaahan se muurimuurari vain yrittää leuka vääränä ja sormet näytöllä vilisten kimputtaa Nato-mailta ja niiden kimppakavereilta.

Hankitaan pienelle Suomelle huoltovarmuuden ja muiden selvien etujen takia  naapurista ketteriä, älykkäitä ja selkeesti halvempia ruotsalaisia hävittäjiä. Ne olisivat pahoina aikoina kymmeniltä tienpätkiltä maaston suojista noustessaan kaikkien mahdollisten uhkaajiemmekin pelkäämiä aseita.

Intrigööri äänestää Saabin Jas Gripen E/F-älyhävittäjien hankinnan puolesta. Pitäisikö ne kaikki ostaa kerralla vai vähitellen tai hankkia optioilla ja osin vuokratenkin, sitä ei tartte vielä päättää.

Neljän suurehkon sota-aluksen sijasta voisimme hankkia kotimaisilta telakoilta vaiheittain, siten kuin kestävyysvaje sallii, parikymmentä sukkelampaa sotapuattia parhailla merimaaliohjuksilla varustettuina. Joka niemen ja saaren katveesta niitä ei paha vihulainenkaan heti löytäisi tai ei ainakaan kykenisi poistamaan pelistä.

Maailman vielä johtavalle supervallallekin kovin kalliita ja vaikeitakin  hyökkäysaseita, kuten niitä Lockheed Martin F-35 Lightning kakkosia ei pitäisi ostella pieneen, mutta rauhantahtoiseen Suomeen. Nato-Norjalla niitä vehkeitä jo on, mutta siellä onkin rahaa jotta raukasee. Nato-Tanskakin ostanee niitä samoja häivekoneita, mutta mitä se meille kuuluu.

(Kaikki muutkin taviskansalaiset voivat tietysti äänestää sotakalujen hankinnoista somessa, viestimällä poliitikoille suoraan tai viemällä omalle edustajaehdokkaalleen sen vaaliteltalle ämpärillisen jäitä!)

17.5.2020:  F-35 hävittäjän yksikköhinta 73 miljoonaa taalaa.

12.2.2019:  Talouselämän juttu hävittäjähankinnasta.

17.2. 2019: Suomen ei pitäisi toimia suurvallan tavoin, mielipidekirjoitus.


***
Lisäys:  Topakka puolustusministerimme Jussi Niinistö on puhunut sadan hävittäjän tarpeesta Suomelle. Olisihan se tavallaan hienoa, jos Suomi olisi 24/7 maailman ehkä tiukimman sotilasmahdin Israelin kaltaisessa valmiudessa, mutta siihen ei koskaan edes pyrittäne. 

Onneksi kukaan ei lähettele Suomeen satunnaisiin aikoihin parvittain raketteja tai ohjuksia, kuten Israelin lähiviholliset tekevät. Kukaan ei ainakaan toistaiseksi uhkaa meitä tuholla ja hävityksellä, joilla Iran uhkailee usein israelilaisia.

Pikaisen nettihaun perusteella Venäjällä on valmiudessa? noin 300 hävittäjää ja saman verran hävittäjäpommittajia. Määrä on suuri, mutta jos sen laskee länsirajan takaisissa Nato-maissa olevia konevahvuuksia vasten, tilanne ei vaikuta niin hyvältä Moskovasta katseltuna. Lisäksi Venäjä on valtavan suuri maa, joten sen sotilaallista voimaa saatetaan tarvita 11 aikavyöhykkeellä.

Venäjän vahvuus ja samalla suurvalta-asema maailmassa perustuu pelotteeseen eli Neuvostoaikaisen ydinseistuksen ylläpitoon ja kehittämiseen. Voisi hyvinkin uskoa, ettei Venäjä koskaan käyttäisi ydinaseita Suomea vastaan ainakaan, ellei Suomi innostu liittoutumaan Naton kanssa ja sijoittamaan tänne maailmanlopun aseita. Miljoonia venäläisiä asuu aivan rajamme liki mm. Pietarissa ja Murmanskissa, senkin itänaapuri tietysti huomioi.

Joten toistaiseksi, ollos huoleton, kunhan poikas ja tyttös valveil on. Täytetään vain ostoskassia ja ostetaan alesta jassia! Ruotsiin ei tarvita edes passia.



2 kommenttia:

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Tismalleen! Hävittäjiä tarvitaan vain rauhan aikana rajoille tunnistamaan vieraita koneita.

Venäläinen S400 ja amerikkalainen Patriot ilmatorjuntajärjestelmä ovat molemmat niin tehokkaita, ettei yksikään hyökkäyslentokone uskalla tulla lähellekään Suomea. Samalla ne torjuvat kaikki ohjukset.

Ostamme Jasit ja kerpun molempia noita ym ohjuksia. Sen jälkeen meillä on turva, paljon ystäviä ja kauppa käy joka suuntaan.

intrigööri kirjoitti...

Ilmatorjuntaa Suomen pitäisi tehostaa, Gripenit eivät täysin riittäne. Ja lentää ne Hornetitkin vielä kymmenen vuotta, ainakin osa niistä.

Trumpista ei oo meikällä enää paljon odotuksia, sitä jo kyllästyttää koko politiikan kohellus, kun clintonistitkin ovat aina kimpussa. Ja Aasian maat ovat jenkkilän politiikassa jo eurooppalaisia tärkeempiä. Israel hoitaa Lähi-idän.

Putin taisi äskettäin haaveilla akan ottamisesta, joten sekin miettinee vain sitä, miten pääsisi ehjänä ja sikarikkaana eläkkeelle. Ei se Suomea meinaa valloittaa, sotilaallinen pullistelu on vain kotiyleisöä varten.

Nato-optio lie hyvä olla vielä olemassa, mutta Saksan ja Ranskan kelkassa ei silti pitäisi olla joka lähtöön. Pitäisi jo alkaa miettimään nykymallisen EU:n jälkeistä elämää. Ruotsalaiset ja venäläiset ovat meillä aina naapureina. Eurooppaankin me kuulutaan, vaikka miten kävisi.