11.2.2019

Mamiii, eikun mamuuu!

Yleismedialähetysyhtiö, se yle, ei siis pakanalähetys, ehdottaa vanhustenhoidon työvoimapuutteiden korjaamiseksi "yllättävää" ratkaisua. Jutussa ministeriö ikäänkuin "raottaa maahanmuuttoa osaksi ratkaisua".

Tekisi mieli kertoa, mitä hyö voisivat raottaa ja mille, mutta eihän se  sovi  melko kiltissä blogissa. 

Tuli vain mieleen, että liian moni jo isoksi johtajaksikin elämässään noussut huusi vielä eilen mamia joka hätään, vaikka pyyhkimään. Nyt korkeiltakin tahoilta huudetaan apuun mamua, jos jossain kohti vähänkin ahdistaa.

Kotimainen työvoima, ne sadattuhannet työttömät tai vajaasti työlliset ihmiset ikäänkuin sysätään yhdessä tehdyltä ladulta sivuun umpihankeen tarpomaan. Tarvittavaa koulutustakin voitaisiin olemassa olevien pohjien päälle usein nopeasti järjestää, mutta sen sijaan työkkäristä tarjotaan joutavia ja silti kalliita huuhaakursseja.

Toisessa ylen jutussa haastatellun ammattiliitto Superin pomon mukaan työvoimapulaa alalla ei edes ole, ongelmia ovat lähinnä kehno palkkaus ja pätkätyöllisyys, mitkä jarruttavat hakeutumista raskaisiin ja vaativiin hommiin. Monet hoiva-alan suuretkin ja usein ulkomaisomisteiset toimijat repivät raakasti katetta henkilöstön vajauksesta ja muistakin kuluista, jopa tarjottavasta ruoasta.

Työperäisiä mamujakin vanhustenhoidossa kai tarvitaan tulevina vuosina, mutta miten kauan tulijat haluavat painaa hommia Suomen kaltaisessa huippukalliissa maassa huomattuaan, ettei työstä maksettava palkka riitä täällä kunnolla mihinkään. Hoito- ja hoiva-aloilla olisi parempiakin työmestoja, jo Suomen lähimaissa. Halvalla hyvää haetaan, mutta...

Kelan karuselliin joutuisivat maailmalta tänne tulijatkin äkkiä pyörimään. Työn aloittaminenkin vaatii monenlaisia vääntöjä, kuten myös vaikeassa työssä hankalasti hoidettavien kanssa pärjääminen. Jotain tässäkin asiassa tarttis tehdä, jo ihmisoikeuksien takia.



4 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Tuota noin, voiko kysyä, että jos jotkut matut ovat osoitaneet pedofiilisiä taipumksia, eivätkö he samalla olekin turvallisia vanhusten hoitajia?

intrigööri kirjoitti...

Olettaisin, ettei mainitunlaisista miespuolisista matuista olisi vanhusten hoitajiksi, jos mihinkään muuhunkaan oikeaan työhön. Naisista kyllä periaatteessa olisi vanhustyöhön, sillä hoitavathan he kotimaissaan paitsi lapset, myös vanhukset ja ukot ja pääosin kai kotieläimetkin.

Ei kaikki hoiva-aloilla ihmeitä vaadi, jokin peruskurssitus ja työssä oppiminen varmaankin riittäisivät. Kieli- ja kulttuurimuurit vain lienevät pahoja ylittää. Toisaalta, päästävätkö ukot tiettyjen ryhmien naisia helposti kotoa töihin, omia lapsiakin heillä on usein liuta? Vanhuksiakin mamuista tulee siinä, missä meistä muistakin.

Esim. Filippiineiltä tai osista Afrikkaa hoitajia saattaisi saada avuksi, mutta muttia riittää siinäkin touhussa. Helpompi olisi tarjota suomalaisille nuorille ja aikuisille mahdollisuuksia ja järkevää palkkaa, aluksi harjoittelijana. Kyllä suomalainen koulupudokas nuorikin ennemmin töihin pystyy kuin joku tänne jostain pölähtänyt mamu-utopioiden mannekiini.

Ainakin ennen wanhaan jo työhön pääsy oli kova juttu ja palkka oli se houkutin. Kyllä ihminen oppii kaikenlaista ja kehittyy työssä, jos työ yhtään kiinnostaa ja silloin sitä itsekin haluaa oppia.

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Muslimi ei voi missään olosuhteissa hoitaa vääräuskoista. Eikä varsinkaan musliminainen voi hoitaa vääräuskoista miestä, se olisi mualiman loppu.

Siis nämä arabit, kosovolaiset ovat eri juttu.

intrigööri kirjoitti...

Muslimimaissa olisi meikäläisillä feministeillä loputtomasti tekemistä sisaria auttaessa, mutta ne jaksavat vain loputtomasti haukkua suomalaista & länsimaista patriarkaattia vai mikä se oli. Onneksi kiihkofemakoita on melko mitätön, mutta äänekäs joukko.

Minulla on ollut kautta mamujen ajan ollut vain niukasti kohtaamisia musliminaisten kanssa, mutta kyllä sieltä huivien alta ihan oikeita naisia löytyisi. Silimän pilkettäkin on maalaispoika joskus nähnyt kuin ennen vanhaan nuorena Impivaarassa, huivinaiset ja tytöt ovat olleet jopa mukavia.