24.2.2019

Valtion velkoja taikurin hattuun?


Vuosien varrella on tässäkin blogissa tullut usein jurputetuksi valtion velkojen kasvusta ja tuhoisan korkojen nousun mahdollisuudesta, mutta nyt tyrkkää myönteisempiä näkymiä velkarintamalta.

Talouden suurten suhmurointien tulkki TalSan Jan Hurri on seuraillut USA:n keskuspankin FEDin touhuja, joilla hirmuisesta valtionvelasta taiotaan pelkkä jäätynyt ongelma. FED on eurooppalaisittain jo sinänsä taikurin temppu eli se on yksityinen keskuspankki, eikä liittovaltion pankki.

Jenkkilän keskuspankki aikonee jemmata suurimman osan viime vuosien mittaan hankkimistaan liittovaltion velkakirjoista pysyvästi tai melkein ikuisesti, jolloin ne eivät juurikaan rasita USA:n taloutta.

Jos eurounionin keskuspankki EKP seuraa FED:n perästä, Suomen valtion oma keskuspankki saattaa keventää yhteistä velkataakkaamme pysyvästi. Yhteistä taakkaa sikäli, että poliitikot ottavat velkaa, mutta kansa on siitä vastuussa ja maksaa.

Annetaan erikoistoimittaja Hurrin kertoa, mutta ei puhuta näistä tempuista mitään niille holtittomille tuhlareille, poliitikoille, ettei ne innostu. Poliitikothan eivät lue intrigööriä, talouslehtiäkin heistä seurannee vain harva.


***
Lisäys 25.2: En suinkaan väitä ymmärtäväni kunnolla linkkijutussa kuvatun kaltaisia isoja ilmaveivejä. Rahamaailmassa on paljon sellaista, mitä meikä ei tajua, eikä edes yritä, koska ei se tietovaje täällä ruohonjuurilla mitään haittaa.

Maailman ja Suomenkin yli 10 vuotta sitten lamauttaneesta subrime-kriisistä ymmärsin sen verran, että roskalainoja myyvillä ketkupankkiireilla ja gangstereilla on vissi ero. 

Ketkupankkiirit ja erilaiset finanssihyeenat eivät yleensä joudu lusimaan, kuten ammattiroistot useimmiten joutuvat. Jos yhteiskunta panee noille korkean pisnestason toimijoille sanktioita, ne ovat maksajilleen aika pieniä.

Roskalainat saattavat vielä palata kummittelemaan, niin arveltiin jo 2015.

Suomella ei kyllä ole hyvä herraonni, jos puhutaan politiikasta ja ministereistä. Piäkanisteri Katainenkin kiirehti heti subrime-kriisistä kuultuaan hökeltämään julki, että ei tämä koske Suomea. Huono herraonni näyttää meitillä jatkuvan. Jatkuu se paha mäihä vaalien jälkeenkin, elleivät kallupit ole menossa ihan pusikkoon.

Ei kommentteja: