27.2.2019

Trumpin muuri ja Sipilän sote


Presidentti Trumpilla on muurinsa ja pääministeri Sipilällä sote- ja maku-uudistuksensa.

Trumpin muuri on pahasti keskeneräinen, sitä pidetään kalliina ja sen toteuttamisen tarvetta presidentin tavalla epäillään. 

Sipilän uudistukset ovat ehkä vielä USA:n ja Meksikon välistä rajamuuriakin  kalliimpia, miljardiluokkaa kuitenkin. Hankkeiden perusteitakin epäillään,  Suomessa kun sote-asiat ovat kansainvälisesti vertaillen melko hyvässä mallissa jo ennestään.

Sekä maailmanvallan murroksen kanssa kipuilevan supervallan että EU:n paineissa sekoilevan pienvallan uudistuksissa pidetään paitsi kiirusta, myös poljetaan helposti suohon perinteisiä järkevien demokratioiden pelisääntöjä.

Juttu kulissien takaa: Maaseudun Tulevaisuus 22.5.2019.

***
Suomessa aiotaan jo soten takia jatkaa parlamentin istuntokautta, kas kun ei siirretä eduskuntavaalejakin.

Trumppihan tekee vastustajiensa mielestä aina väärin, tekipä hän mitä tahansa tai oli tekemättä. Sipilän hallitus on jo aikoja sitten saavuttanut saman, mikä tuli kaikille sen edeltäjillekin tutuksi eli leiman "kaikkien aikojen huonoimpana hallituksena".

Sekä Trumpin muurihaaveilla että Sipilän unelmilla suurista teoista kep.., eikun kansan hyväksi, on järkevätkin puolensa. Molempien poliittisesti maata kaatavien hankkeiden toteutuksessa tonttuillaan kuitenkin kuin joulu-ukon pajan pikkujouluissa.

Yle kertoo jutussaan sote-finaalista, jos kysymys edes on mistään finaalista. Samalla yle tulee kertoneeksi, miksi moista järkyttävää sotkua oheisvahinkoineen ei pitäisi väkisin potkia kiireellä maaliin. Pitäisi luottaa demokratian toimivuuteen. Seuraavakin hallitus on vastuullinen - ainakin sen pitäisi olla?

Yksi lintu ei kesää tee, eikä yksi hallitus maata kaada, vaikka parhaansa se kyllä yrittää.

***


Lisäilyä ja tarkennuksia USA:n ja Meksikon välisestä rajamuurista: 

Rajamuuria tai -aitaa on valmiina jo 1000 - 1300 km, kun sen kokonaistarve olisi noin 3000 km. Raja-aitaa on rakennettu jo George W. Bushin ja Barak Obaman presidenttiaikoina, joten se ei ole Trumpin keksintö. Linkki Wikipediaan.

Mennä kesänä Trump toi aivan oikein esille "haravoinnin" eli suomalaisia  metsänhoidollisia ratkaisuja metsäpalojen vähentämiseksi. Ehkä hänen kannattaisi kartuttaa tietojaan myös pitkän Suomen ja Venäjän välisen rajan valvonnasta, mikä perustuu mm. erilaisiin teknisiin ratkaisuihin? Tiiliä on vain rakennusten seinissä.


***


13.3.2019: Trumpin mielestä lentokoneet ovat jo liian monimutkaisia. Hän kaipasi twiiteissään taitavia lentäjiä, eikä lisää ilmailun tietotekniikkaa. Oikeassahan on ukko, tässäkin asiassa.

25.3.2019: Trumpin Venäjä-syyttelyiltä pohjat pois.


3 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Merkillistä jahkaamista muurien rakentamisessa. Muurit on joka tapauksessa oltava ja niiden tarve kasvaa tulevaisuudessa. Kyse on siitä, mihin ne muurit rakennetaan, rajalle vai tulevien vankiloiden ympärille. Vankiloiden ympärille rakennettujen muurien sisäpuolelle täytyy rakentaa myös vankkoja taloja asukeille sekä hoitaa laitoksen infra. Trump haluaisi halvemman vaihtoehdon eli muurin rajalle. Talousasiat ovat vaikeita, etenkin demokratian säännöillä toteutettavina.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Linnki unohtui. Ks. kohta Ethnicity https://en.wikipedia.org/wiki/Incarceration_in_the_United_States#Ethnicity

intrigööri kirjoitti...

Kyllä kai niitä rajamuureja ja -aitoja joskus tarvitaan selvistä turvasyistä, kuten israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Trumpilla ja muilla muurimaakareilla on varmasti lista syistä, miksi maahantuloja pitää rajoittaa.
Ahkerat meksikolaiset ovat kyllä tulossa töihin, aluksi rankasti halpatöihin, eikä sosiaalisurffailulle. Muurin puolesta puhuu ainakin vilkas huimausaineiden, aseiden ja minkä vain salakuljetus.

Linkki rajasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Meksikon_ja_Yhdysvaltain_raja

Latinoita olisi tietysti tulossa jenkkilään etelämpääkin. Meksikoon valtionpäämiehen luvalla jääminen ei kai taannoin tulijoille kelvannut, vaikka itse pressa sitä tarjosi. Venezuelastakin olisi varmasti halukkaita muuttajia Trumpistaniin.

On kyllä hyvä kysymys, että tehdäänkö muureja rajalle vai vankiloiden ympärille. PIenen Suomenkin vankiloissa on jo ihanan monikulttuurinen meininki. Siellähän opiskelee dark-opistossa paljon ahkerikkoja, yksittäistapauksia ja lisää tulee, paljon.

Laitan postauksen alle ainakin vähäksi aikaa pätkän, mistä näkee, miten nätisti muurista pääsee yli. El Chapon kamut tietävät, miten mennään ali.