8.2.2019

Oho! Rahalla saa hyvinvointia!


STM ja Kela yllättävät jälleen. Molemmat ovat todenneet, jotta perustulokokeilu ei ainakaan ekana vuotena lisännyt työllisyyttä pätkääkään, mutta jo vain siihen osallistuneiden stressi ja terveysongelmat helpottivat. Perustulo nääs voi vakaudellaan vaikuttaa myönteisesti sen saajien hyvinvointiin.

Stas.., eikun em. kokeilun tiedottajien taholta todetaan, että perustuloa kuitanneilla oli vähemmän ikäviä terveysoireita kuin verrokeilla. Rahantulon taivaallisen rauhoittava varmuus kahdeksi vuodeksi sai kokeiluun osallistuneet luottamaan vankemmin tulevaisuuteensa ja jopa uusiin yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksiinsa.

Jokohan nyt pyyteettömät päättäjämme kerrankin keksivät yleislääkkeen työttömien voimaannuttamiseksi, sairaiden voinnin parantamiseksi ja eläkeläisten vireiden vuosien lisäämiseksi? Rahallahan siitä selviää! Ja pienellä  rahalla, vain ykkössatasilla kuukaudessa per nenä. 

(Kokeiluun päässeet työttömät eivät saaneet yhtään lisärahaa. Mahdollisista osin tai vähin työllistyneistä ei ole julkaistu tietoja)

***
Mutta haaveillaan yhä köyhän perustulotaivaasta: Yhä vähemmän ihmisiä masentuisi pikkurahallakin niin, että he jäisivät elämäntien pientareelle istumaan ja katsomaan kuinka valtaväestö rientää ylväästi ohi rinnat kaarella. Yhä harvempi ikääntyvä joutuisi Häslinki Karen säilytykseen (säilytä ja unohda) kartuttamaan tietynlaisen omistavan luokan miljoonaomaisuuksien kertymistä yhteiskunnalta nyhdetyillä rahoilla. 

Moni köyhä pääsisi pienelläkin lisärahalla ostamaan vaatteita ja kenkiä kirppiksen sijasta edes halpahallista. Leipäjonot hupenisivat silmissä. Mummon ja papan rollaattorin pyörä vingahtaisi, kun he rientäisivät  lähikauppaan hakemaan parempia eväitä ja kenties jopa matkustaisivat joukkokyytirakkineella hehtaarimarkettien ostosparatiiseihin. Vanhojen väsynyt katsanto kirkastuisi ja he saattaisivat tuntea yhä useammin aitoja hyvinvointihetkisiä edes kotona ruokapöydässä. 

Mikäpä hätä tässä! Odotamme vain iloisesti, että Suomen seuraava hallitus laajentaa ensi töikseen perustulokokeilua kaikkiin kansankerroksiin, sen verran kuin euromaiden keskimääräinen velkakertymä antaa myöten. Siispä antakaatten reippaasti perustuloa myös sairaille ja vanhuksille, sekä tietenkin kaikkien parkuvien pienten piiperoiden ja tylyjen teinien kärsiville vanhemmille. Kiitos kaunis jo etukäteen! 

( Korjailin postausta 10.2., kun hoksin muualta, ettei työttömille tullut  kokeilussa edes muruja paremmilta pöydiltä. )


***

2 kommenttia:

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Ei nyt sentään eläkeläisille, vaan heille käänteinen indeksi: eläkettä leikataan inflaation verran.

Vastikkeeton perustulo on mahdottomuus, miten ne turhat miljardit saadaan muka verotuksella takaisin. Heti ilmestyy tuhansia veroneuvojia kertomaan miten töitä vähentämällä, firmoilla etc voi pitää ne rahat. Lääkärit ja asianajajat ovat vuosikymmeniä kiertäneet verot ottamalla osinkoa, kiinteistönvälittäjät ja muut ovat ottaneet pelkkiä verottomia km- korvauksia etc loputtomiin.

Vihreiden vaaliohjelmassa vaaditaan nyt nimenomaan tasa-arvoa varusmiespalveluun ja se ehdottamani 6kk sivari naisille sopis hyvin siihen. Vain puolet miesten vastaavasta, mutta kun se lastenhoito.

intrigööri kirjoitti...


Kunhan tässä höpöttelin, mutta höpötystä oli se perustulokokeilukin. En oikeasti usko, että Suomi voi koskaan toteuttaa järkevän perustulon ensimmäisenä maailmassa.
Olisi hyvä, jotta tarvitsevat saisivat edes toimeentulotuen minimin kohtuullisessa ajassa ja ilman suurta temppuilua. Pallottelu erilaisten tukimuotojen, sekä kelan ja kunnan sossujen välillä taitaa olla useimmille köyhille hankalaa, ainakin eläkeläisille, jotka joutuvat valitsemaan mm. ruoan ja lääkkeiden väliltä. Kuntien pitäisi palkata neuvojia!
Asumismenot eli pienituloisille vuokrat kasvukeskuksissa ovat jo täysin kohtuuttomia. Kuihtuvissa tai jämähtäneissä taajamissa joudutaan purkamaan korjauskelpoisia asuintaloja. Suomi putos puusta ja samalla tippuu paljon suomalaisia ihmisiäkin.
Varushenkilöille tuo akkojen kuuden kuukauden palvelus taitaisi olla järkijuttu.