22.2.2019

Rotta kuoli - Yle itki


Torstaiset Ylen sivut oikein ähkyivät ilmastojutuista. Yle menee näemmä vaalehin ilmastoteemalla, kuten muutkin tiedostelevat puolueet... Vai mitä siitä pitäisi ajatella?

Parhaat ilmastolliset pillitykset tai ehkä krokon kyyneleet Yle tiristeli siitä, kun vähäinen hiiri- tai rottalaji kuoli yhdettömiin pikkuruisella koralli-hiekkasaarella, Australian pohjoisimmassa pisteessä, lähellä Papua-Uusi-Guinean rannikkoa. 


Pienenkin lajin surma on aina surullista, mutta "uutinen" oli Ylen valistusmission ohjaaman  toimituksen mielestä muuten hyvä, ilmastohehkutukseen oikein sopiva. Kuollut laji oli kooltaan kaikin puolin pieni riuttamosaiikkirotta, melomys rubicola. Nuo rotat olivat vielä äsken Ison valliriutan ainoa kotoperäinen nisäkäslaji.


***

Lisäys 12.9.2019: Uskoitko jutun? Kyllä kannattaisi, sillä Yle on Euroopan luotettavin suomalainen yleisradiofirma!

***

Ylhäällä 2002 kuvattu rotta. Keskellä saari ja
alhaalla lintuja auringonlaskussa.
Ylen jutun ja Australian valtion tiedottajienkin  mukaan tapaus jää aikakirjoihin, koska se oli ensimmäinen todettu ilmastonmuutoksen aiheuttama nisäkäslajin surma. Pikkusaaren alkuasukas, tuo rotta, on nähty viimeksi vuonna 2009. Kadonneeksi laji julistettiin jo kolmisen vuotta sitten.

Rottis-hiirulaiset, nuo keskimäärin noin 100 gramman painoiset, asuivat eroosion ja / tai merenpinnan nousun takia vain neljäksi hehtaariksi supistuneella hiekkasaarella Bramble Cay:lla. 
Paikka on tärkeä myös merikilpikonnien, liemikilpikonnien  lisääntymiselle. 


Torresin salmen vesillä olevalla saarella on automaattinen majakka, sekä suuri linnusto. Intrigööri ajatteli jo sivistymättömästi, että tuhannet linnut ehkä napsivat nuo vähälukuiset hiirulaiset ahneisiin nokkiinsa. 



Voi silti olla parempi selittää tuo traaginen (ja varmaankin koko maailman hetkeksi pysäyttänyt) sukupuutto ilmastonmuutoksella ja sen seurauksilla. 

Myrskyt ja hyökyaallotkin hukuttavat noin pienen ja matalan saaren helposti, sen korkein kohta on vain kolme metriä merenpintaa korkeammalla.


Rotat koloissaan, kilpikonnat ja linnut hiekkapesissään ovat eläneet tuollakin saarella aikojen alusta. Siimahäntien populaatio oli alkuperäinen ja vanha. Saaren rottakanta oli siellä tiemmä jo ensimmäisten laivojen rantautuessa.



Sellaisia alkuperäisiä olivat ennen eurooppalaisten tuloa lähes kaikki Australian eläimet ja osa kasveistakin. Alkuperäisiä ovat myös mantereen ikiaikaiset ihmiset, aboriginaalit, joiden kansa on asunut ja pärjännyt samoissa maisemissa arviolta 60 000 vuotta.

Juttulinkki 1. 


Ja linkki 2.


Pikkusaaren kadonneet otukset ovat ehkä ensimmäiset ilmastonmuutoksen nisäkäsuhrit. Muuten lajikatoja on kyllä riittänyt:


Linkki 3. Australiasta kadonneiden eläin- ja kasvilajien lista kasvaa.



Osan Australian lajien häviämisestä aiheuttivat tuodut vieraslajit, esimerkiksi kissat, kanit ja ketut. Joitakin lajeista on hävittänyt metsästävä ihminen. Näin kävi vajaat sata vuotta sitten mm. viirulliselle pussihukalle eli Tasmanian tiikerille. Pussiahma tai pussipiru vielä kotoilee  Tasmaniassa, mutta laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.


Liemikilpikonna.
***

Ei kommentteja: