Politiikkaakin kauan sivusta seuraillut intrigööri julkaisee tässä ikäänkuin niksinurkan siitä, miten poliittisten työmuurahaisten uupumattomasta työstä pienen kansakunnan hyväksi voisi saada helpompaa ja tuloksellisempaa.
Maahanmuutonkaan ei tarvitsisi olla kokonaisuutena oikeasti kielteinen ilmiö, joka saattaa maksaa suomalaisille arvioiden mukaan elinkaarella miljoona euroa per mamu tai matu eli maahanmuuttaja tai -tulija. Maahanmuuton kustannuksilla ja vaikutuksilla pohjustetaan joka vuosi Suomen maan tulevaa perikatoa.
Yhtenä pätevänä ratkaisuna voisi olla jo ensi vuodesta alkaen meikäläinen versio USA:n kuuluisasta green cardista, mitä ilman ei maassa oleskeluun ole asiaa. Maahanmuutto on Yhdysvalloissa tiukasti säänneltyä ja pääosin mutkikasta.
Meillä Suomessa vihreän kortin pitäisi olla politiikan tulevista voimasuhteista johtuen ehkä punavihreä tai sinipunavihreä, eikä sen värillä ole väliä. Esimerkiksi 100.000 euron hintainen Suomi-kortti saattaisi olla kansantaloudelle erittäin kannattava, vaikka sitä lunastettaisiin vain yksittäisiä kappaleita. Kalliin kortin lunastaneet varmaankin olisivat myös hyödyllisiä uusia asujia ja tulevia kansalaisia.
Kortin ostamatta jättäneet puolestaan toisivat hekin jokainen Suomen valtiolle ja kunnille huomattavan säästön. Valtion ja kuntien velkaantuminenkin pysähtyisi. Kysymys on tuhansista tapauksista vuodessa tai paljon suuremmastakin joukosta kerrallaan.
On sitten lainsäätäjien asia, mitä se vihreä kortti todella maksaisi ja millä tavoin Suomeen muuttoa haikailevat, kuten jotkut harvat oikeista ulkomaisista opiskelijoista, voisivat välttää isot maksut, USA:n green card lottery -tyyliin.
Miten sitten maahanmuutosta oikeasti tehtäisiin kaikille kannattavaa toimintaa? On se mahdollista, ei meikä sitä piposta repinyt. Eikä vihreän kortin tarvitsisi olla mamu-pakassa ainoa kortti tai konsti.
Veroyle sellaisen konstin kertoo reilun kolmen vuoden takaisessa jutussaan. Ei, ei se ole yksi hra Trumpin nerokkaista keksinnöistä.
Linkki juttuun: Sijoita ja työllistä Yhdysvalloissa, saat oleskeluluvan.
Esimerkiksi kiinalaisia ja Suomen tapauksessa myös vielä rikkaita venäläisiäkin saattaisi riittää. Euroopassakin on jo joitakin maita, joiden kansalaisuuden muuttaja saa heti isolla rahalla, mutta pelkkä oleskeluoikeus ei ole aina kaikille hyvästä. Uudet ulkomaisten omistamat yritykset toisivat tänne Euroopan ääreen myös kaivattuja uusia työpaikkoja.
***
3 kommenttia:
Monenlainen järkipeli olisi mahdollista, mutta epätodennäköistä. Seuraavassa hallituksessa lienevät ainakin kokoomuksen fantastikot ja demarien lihamestarit. Apupuolueina hallituksen miekkari & anarkistisiiven muodostavat viheriköt ja sekundakommarit.
Nuo pikku apulaiset saattavat kyllä ottaa hallituksesta ritolat noin puoli vuotta ennen 2023 vaaleja. Rantahurrit ovat unohtua, ärkoopee on tietysti pakkorasti seuraavaan hallitukseen. Eiväthän nuo puolueet tee oikeasti mitään maahanmuutonkaan järkeistämiseksi.
No, eipähän sitten neljään vuoteen tartte katsella tuubista ainakaan pulttiboisien, kummelin ja putouksen uusintoja. Riittää, kun vilkaisee ampparien kautta päivän uudisia, jos kantti kestää. Pukkaa meinaan kunnolla komediaa ja kauhua samalla kertaa.
Tuollainen kortti olisi järkevä. Itse ajaisin heti läpi saksalaisen oppisopimuskoulutuksen, koska sen avulla jo 60% sakuista saa töitä.
Pelkoni tulevasta hallituksesta on sama kuin Intrigöörin.Pitää ruveta miettimään Thaimaata.
Onkohan ne työministeriön tai opetusministeriön pellet edes tutustuneet saksalaismallisiin oppisopimuksiin? Oppisopimus tai vanhan ajan harjoittelijamalli olisivat nuorille ja miksei vähän vanhemmillekin parhaita konsteja oppia käytännön työelämään. Kun immeinen haluaa oppia, kyllä se oppii ja alan ammattilainen on pätevin opettaja.
Teoriaa pitäisi olla aluksi vain sen pakollisen verran. Kaikki eivät ole opiskelun sankareita. Nykyinen suomalainen oppisopimus on pienemmille yrityksille liian vaikea ja kallis, isot firmat saavat töihin tutkintoja suorittaneitakin.
Thaikkula voisi olla hyväkin paikka. Ehkä sinne menolipun saisi irti? Viroa oon kyllä aatellu. Pohjois-Norja kiinnostaisi, mutta se on mulle turhan kallis maa. Venäjän Karjalaan ei oikein uskalla muuttaa, vaikka siellä olisi vielä oikeaa Impivaaran meininkiä.
Lähetä kommentti