4.12.2019

Ai mikä hallitustunnustelija?

Ihmettelen minäkin tässä, mihin nyt edes tarvittaisiin hallitustunnistelijaa, jos hallitus jatkaa entiseltä puoluepohjalta? Eikö riitä, että demarit valitsevat pääministerinsä ja muut puolueet tekevät mahdolliset muutokset omiin ministereihinsä?

Hieno Cirque du Soleil saapuu ensi syksynä Suomeen, mutta olisi meillä jo hyvässä vauhdissa tämä omakin poliittinen pellesirkus. Sanotaan, että politiikka on rikki, mutta tällä menolla demokraattinen politiikka on pian kuollut. 


Auttaako enää edes systeemin tehohoito tai  pallolaajennus palauttamaan äänestäjien jonkinlaisen luottamuksen siihen, että politiikan tarkoitus on hoitaa maan ja kansalaisten yhteisiä asioita parhaalla tavalla? Tietysti voidaan syystäkin kysyä, että minkä maan tai maiden asioita.


Kepun aiempi puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä taisi saada taannoisella kesäteatterillaan alkuun poliittisen pelleilyn uuden vaiheen. Peräkonttigaten ja lentonäytöksen ohessa synnytettiin uusi puolue Siniset, joka vieläkin kykkii jossain henkitoreissaan pohtimassa sinisiä ajatuksia, jotta oltiin me kerran hallituspuolue.


Demarien Antti Rinne puolestaan pisti pystyyn valmiiksi vähän kummallisen hallituksen, jonka pönkäksi valittiin hurja joukko paksupalkkaisia avustajia. Samaan pellesarjaan kuulunee tämä vielä kesken oleva uusin vaihe, jossa pääministeri ikäänkuin tippuu korkealta roihuun, mutta nousee uudelleen ylös Feeniks-linnun tavoin ennen kuin edes housut ehtivät kärähtää.


Jos mediosojen uusimmista selvityksistä tolkkua saa, tilanne jatkuisi niin, että Rinne  hallitustunnustelijana ropeloisi uudestaan kasaan entisen hallituspohjan ja hymyilisi taas ovelasti kuin puuhevonen kuutamossa. Pääministeriksi tulisi joku toinen demari, ehkä Sanna Marin. Sitten puolueen puheenjohtaja Rinne jatkaisi takapiruna puuttumista joka asiaan kytäten Marinin ja muiden toimijoiden jokaista liikettä. 


Saisimme ikäänkuin yhden pääministerin hinnalla melkein kaksi, mutta tuo tarjous pitäisi jättää pölyttymään johonkin työväentalon arkistoon. Olkoonkin, että se touhu jatkuisi vain demarien seuraavaan puoluekokoukseen eli ensi kesään asti. Ei naurata. 


Eihän sekään ole varmaa, kestääkö nyt leivottava hallitus kasassa edes puolta vuotta. Demaripuolueen nimikin juontuu sanasta demokratia. Kunnoittakaa hyvät toverit edes sitä! Huumoria saa olla mausteena politiikankin sopassa, mutta jospa jätettäisiin varsinaiset pelleilyt ammattiklovneille.



(Lisäys 6.12.: Antti Lindtman olisi parempi pääministeri, jos ehdokkaista kumpikaan on lainkaan hyvä noin tärkeään tehtävään. Lindtman ei olisi ainakaan suoraan Rinteen sätkynukkena.)


2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Tuosta kuvasta tulee mieleen erään puolueen piirin syyskokous tässä lauantaina, jossa mainittiin sellainen asia kuin "sirkus lähti mutta pellet jäi".
Anttihan olisi tietenkin Antin paikalle passeli, joskin Sanna olisi nätimpi kuin kumpikaan Antti. Nätteys vaan syö sitten poliittista uskottavuutta lihaasyövien valkoisten heteromiesäänestäjien parissa.

intrigööri kirjoitti...

Tottahan politiikassa toimivien nuorten ja naisten pitää saada kokemusta, mutta pääministerin tehtävä ei ole harjoittelupaikka, sillä vastuu kaatuu päälle kuin seinä. Pelleilemällä ei pärjää, joskin eräs sporttinen herra muutamia vuosia sitten yritti sitäkin.
Poliitikot eivät näytä aina välittävän siitä, mikä on oikein ja kohtuullista suomalaisia kohtaan. Myös isänmaa tai äidinmaa voisi olla pyrkyrien mielessä muulloinkin kuin itsenäisyyspäivänä. Juurettomuus ei ole vapautta.
Luin jostain, että me suomalaiset alkuasukkaat saatamme olla oikeasti kaukaista sukua mongoleille. Politiikoilta vaaditaan ehkä kurkkulaulunkin osaamista.