1.12.2019

Putoaako taivas niskaan?


Brysselixen roomalaiset julistivat ilmastohätätilan. 
Tässä Aladobixin soturit kiidättävät pilven päällä 
Smirgelineä, eikun P. Gretaa hätätilahommiin.

Asterixin kylän gallialaiset pelkäsivät vain sitä, että taivas putoaa niskaan. Pelko lienee ollut aiheellinen, sillä jos nykyajan ilmaston pelastajia on uskominen, hiilidioksidista yhä painavammaksi käyvä taivas voi hyvinkin rojahtaa niskaamme.

Kävin pyhäillan ratoksi twitterissä yleisasiainministeri Ohisalon kuulumisia katsomassa, mutta ei olisi pitänyt, sillä hoksin sieltä Ilmastovelka.fi -sivuston. Taas tuli meikälle uutta velkaa, juuri kun vanhojen velkojen pää alkaa edes häämöttää.

Meikällä on ilmastovelkalaskurin mielestä velkaa pään päällä roikkumassa  4,593401 hiilitonnia. Tässä ei lohduta enää edes se, että kai kaikilla suomalaisilla olisi muka saman verran hiilidioksidivelkaa. 

Suomen ilmastovelka vuoden alusta olisi julmasti raksuttavan laskurin mukaan kaikkiaan 25263869 CO2 tonnia. Velkaa kertyy tuon verran, kun tilannetta verrataan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen, minkä nk. sitoumuksen poliittinen Suomi on ilosta hihkuen hyväksynyt.

Suomen pitäisi tuon sepitteen mukaan leikata päätöjään vielä  yli 49 prosenttia. Sillä lailla! Kyllä tuo ilmastovelan paino on jo sellainen, että taivas saattaa tosiaankin rojahtaa alas jostain troposfäärin maksimista, mikä liikkunee 9 - 18 kilsassa. Helsinkiä lämmittävien hiilivoimaloiden kasat jäävät siinä pieniksi, vaikka pikku vuoria ovatkin.

**
Suomen demariministerien puppujutut postigatesta jäänevät nekin pieniksi sellaiseen potaskaan verrattuna, mitä esim. tämä Ilmastovelka-sivusto riesaksemme julistaa. Joten vaatimaton veikkaus on, että Rinnettä vielä meitille riittää, liekö se sitten yhtä ylämäkeä vai alarinteeseen syöksymistä?

Linkki: Ajankohtaisia Hourulan uudisia.


**
Lisää Gretasta ja purjehduksesta Atlantin yli lännestä itään:

Tämän postauksen alkuosa on lievästi fiktiivinen, mutta laitan vähän asiaa lisäksi. Greta on tulossa tiistaina 3. joulukuuta Lissabonin venesatamaan, mistä matkan pitäisi jatkua jollain kyydillä ilmastokokoukseen Madridiin.


Maapallon ilmaston pelastaminen palloa kiertämällä kokouksesta toiseen käy hankalaksi, jos pitää vältellä lentohärveleitä. Nyt Greta sai kyydin australialaisilta tuubitähdiltä kauniilla La Vagabonde -katamariinilla. 

Pitäisikö Gretan rahakkaiden tukijoiden järkätä tytölle oma purjevene? En tiedä, mutta on sitä paatteja hommattu ennenkin vaikka millaisiin meininkeihin, joista osa on pelkkiä rikkaiden satamakekkereitä. Joskus hirmukalliin huvijahdin miehistö on se, joka purjehtii, omistaja vain poikkeaa veneessä tai laivassa juhlimassa. 

Siitä ei kuitenkaan ole nyt kysymys. Ranskalaisvalmisteinen Outremer 45 on hieno vene, jolla voi kiertää mualimaa. Veneen hintalappukin taitaa jäädä vielä varakkaiden harrastelijasarjaan, selvästi alle miljoonan taalan. Eikä auta entistä pikkupurtiloilla sisävesillä innokkaasti ajellutta ukkoa, vaikka kuinka katteeks kävisi. 

Linkkejä:

Pian päättyvästä purjehduksesta tuubissa.

Ylen maanantainen juttu.


***

Ei kommentteja: