19.12.2019

KHO jyräsi sellutehtaan

Se ei käy, oikeusvaltion täti päätti.

Korkein hallinto-oikeus torppasi Kuopion Sorsasaloon suunnitellun Finnpulp Oy:n biotuotetehtaan rakentamisen epäämällä ympäristöluvan. KHO perustelee päätöstään mm. Kallaveden ekologisella tilalla.


Päätös estää Finnpulpia rakentamasta Kuopion Sorsasaloon suunnittelemaansa havusellutehdasta. Tehtaasta olisi suunnitelmien mukaan tullut lajissaan paitsi Suomen, myös koko maailman suurin. 
Biotuotetehtaan tuotanto olisi ollut vuodessa 1,2 miljoonaa tonnia. Kuopion sellut olisi viety satamaan rautateitse ja maailmalle Kotkan Mussalon kautta. Kotkasta olisi samalla tullut Itämeren suurin sellusatama.
Kuopion tehdas olisi työllistänyt suoraan noin 200 henkilöä. Lisäksi uusia työpaikkoja kaavailtiin tulevaksi Pohjois-Savon alueelle noin 1500. Koko Suomessa tehtaan työllisyysvaikutukseksi oli arvioitu 3400. 


4 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Entisvanhaan sellutehtaat saivat päästellä kaiken alajuoksulensa. Nyt ne on nimetty biotuotetehtaiksi ja päästötkin ovat vähäisiä aiempaan verrattuna. Nyt ei saa rakentaa.

Nils- Aslak kirjoitti...

Eivätkä maailman yritykset enää edes harkitse Suomea teollisuuslaitostensa sijoituspaikaksi, koska täällä eivät riitä mitkään EU- direktiivit. Femakkohallitus on päättänyt tehdä Suomesta hiilineutraalin 15 vuotta ennen muuta Eurooppaa ja se vaatii kaiken uuden tuotannon stoppaamista ja vahojenkin alasajoa.

Meillä järjestetään tulevaisuudessa enää valtaisia MAAILMA TULI KELAAN- festivaaleja.

intrigööri kirjoitti...

Pienempien taajamien vedenpuhdistamoita alettiin rakentaa vasta 70-luvulla. Maakuntalehtien junttitoimittajana olin pällistelemässä monienkin kuntien ja kaupunkien puhdistamoiden avajaisissa. Kerrankin kaupunginjohtaja otti puhdistamon loppupäästä vettä lasin ja joi. Minä en olisi juonut, en ainakaan raakana, kun olin juuri nähnyt, millaisena vesi tuli siihen laitokseen.

Toinen haaskanpuoleinen juttu oli, kun oltiin 80-luvulla ihmettelemässä Valamon luostarin uuden puhdistamon siunaamista. Luostarissahan on tapana siunata tai pyhittää kaikki hankinnat ja rakennukset, uusista tietokoneista alkaen. Sinne jätevesienpuhdistamolle tuli silloin koko liturginen munkkijengi hymisten, pieniä hymyjä näkyi kyllä heidänkin porukastaan.

Olen asunut moneen otteeseen sellu- ja paperikaupungissa. Selvimmin teollisuuden vaikutuksen vesistöön näki pienestä lentohärvelistä. Vesi tuli järveen kyllä hyvien puhdistamoiden kautta ja oli uimakelpoista, mutta vähän ruskeeta se oli pitkälti, monia kilometrejä isolle Saimaalle päin mennessä. Veteen päässeen kiintoaineen määrä oli huima, työkaveri sitä kerran laskeskeli, vaikka selluliemen jäänteissä ei hurjia myrkkyjä olekaan.

Veneestä näki vielä paremmin, miten vesi vähitellen kirkastui, kun taajama tehtaineen jäi taakse. Lopulta jossain kaukana järven pohjakin alkoi näkyä monien metrien syvyyteen asti. Isoista laitoksista puklaa aina vähän jotakin. Nykyisenä kuopiolaisena kyllä harmittaa turhien työpaikka- ja talousodotusten puolesta, mutta säilyypähän Kallavesi ja sen alapuoliset vesistöt puhtaampina.

intrigööri kirjoitti...

Nils-Aslakille: Kieltämättä samoja ajatuksia pyöri mielessä, kun luin tuon yllättävän uutisen. Maailma tuli Kelaan festivaalia tässä yhä räväkämmin vietetään. Valtio ei sitten joidenkin mielestä tarvitse verotuloja, eivätkä työhaluiset ihmiset tolkun palkkatöitä?

Moni köyhempi pelkää tosissaan, ettei suomalaisen yhteiskunnan rakentamasta Kelasta kohta enää riitä kantakirjasuomalaisille. Rikollisiakin meillä olisi ollut tarpeeksi, ilman kaukomaiden meille auliisti jakamaa kehitysapua.

Jos itse olisin nuorempi, saattaisin lähteä täältä vaikka Afrikkaa metsittämään, mutta eppäilen, etteivät siellä kaikki tykkäisi meikäläisestä. Vahterankin rehellisiä matkakertomuksia luettuani luulen, jotta hyö siellä saattaisivat mieluusti mukiloida ja rullata meitsin, vaikka moneen kertaan. Saattasivat olla aika rasistejakin, nuo tuollaiset afrikkalaiset ja jotkut muutkin ulukomuan eläjät?