19.2.2012

Pannaan pöhisten!

Valtakunnanjohtaja J. Katainen palasi tuossa Brasiliasta kovissa pöhinöissä. Jossain oman puolueensa palaverissa hän pöhisi kovasti mm. kuntauudistuksen puolesta. Jos ei uudistuksia tehdä, 15 vuoden kuluttua Suomi ei ole enää hyvinvointivaltio, sanoi hän.

Tämä on paha pettymys, sillä vasta vajaat vuosi sitten eduskuntavaalien tohinoissa valtakunnanpuolue lupaili meille matkaa menneisyyden painolasteista vapaaseen paremminvointivaltioon. Ehkäpä olemme todellakin matkalla voimaan porukalla paremmin? 

Voi olla, että intrigööri on liian pessimistinen ja näkemyksiltään rajoittunut äijä? Sanottiinhan keskitysleirilläkin ihmisparoille, että nyt ollaan menossa porukalla suihkuun ja silleesti kotoutumaan leirielämään.

JK totesi, että ainakin Ruotsissa on menossa kova tekemisen meininki eli huiske tai pöhinä. Meidän Suomessa pitäisi löytää samanlaiset pöhinät pärjätäksemme tässä pahassa maailmassa. Ei siinä ole mitään pahaa, mutta talouskasvua ei tule pöhinöimällä, eikä se enää koskaan tule olemaan automaatti, mikä syö politiikan virheliikkeet kuin inflaatio köyhän asuntovelat joskus 70-luvulla.

Tavistasolta asioita tarkastellessa on kyllä myönnettävä, että ruotsalaiset ovat hoitaneet asiansa useimmiten suomalaisia paremmin. Ruotsalaisilla on siis keskimäärin viisaammat päättäjät kuin meillä Suomessa. Ruotsalaisilla on hyvä herraonni. Meillä tsuhnilla on kyllä paljon herroja, mutta ei onnea, eikä kohta isänmaata, vaan Euroopan liitto-, velka-  ja pankkivaltion ainaisjäsenyys.

On ikävää usein moitiskella valtakunnanjohtajaa, mutta ketä muutakaan tässä arvostelisi maassa viime aikoina tehdystä politiikasta. Intrigöörillä on vain sellainen pöhinä, että meitä taviksia aina vain viedään ja pahan kerran. Kuntaliitoksilla voisi varmaankin olla paljonkin myönteistä annettavaa tulevaisuudessa, jos ne liitokset tehtäisiin harkiten ja järkevästi.

***
Meillä ei ole kohta enää varuskuntia, eikä maalaiskuntia, on vain herrojen hyväveli-kuppikuntia. Pakkonaitetuissa kunnissa hallinto ja palvelutkin voitaisiin kai tuottaa keskitetysti. Paikallista byrokatiaa vähentämällä aluekokonaisuudet olisivat paremmin hanskassa tai ministeriöiden peukalon alla. 

Maahanmuuttajat rientävät innoissaan auttamaan vanhustemme hoidossa suurissa laitoksissa, kunnes he törmäävät pienine palkkoineen maan huimaan kustannustasoon ja työn raskauteen. Sillä aikaa kotikutoiset pitkä-pätkä-työttömät ahertavat iloisina velvoitetöissään tai puuhastelukursseilla...

Ikävä kyllä kuntien hallinnossa ja vakituisessa henkilöstössä ei säästetä yhtään mitään tai säästetään vasta sitten, kun viranhaltijat joskus eläköityvät. Kiireellä ja piankin pakottamalla runnatusta kuntauudistuksesta tulee kaikkien aikojen pahin susi. Toivottavasti se rytäkkä edes kaataa kokoomuksen veturoiman hallituksen, joka puksuttaa kuin pikkulasten kuusiosainen puujuna. Ero on siinä, että kakrut leikkivät, mutta nämä hallituspellet ovat tosissaan, suurenmoisia ideoita säkenöiden.

Varuskuntauudistuksesta en sano nyt mittään, vaikka meidän itäsuomalaisten viimeisen maavoimien varuskunnan, Kontiorannan prikaatin lopettaminen tuntuu pahalta. Sotilaat ovat tehneet säästöratkaisunsa, tietysti poliitikkojen pakottamina, Mitäpä sitä enää siviilinä sormittelemaan. Säästää kai pitää, edes jossakin.

Suomi heikentää puolustuskykyään, mutta maailmassa on paljon pahoja merkkejä suursodan puhkeamisesta Lähi-Idässä. Puolustusministerikin kävi käymässä yrmyn näköisenä Moskovassa, juuri muuta emme siitä reissusta tiedä. Vanhaa mukavaa yya-sopimusta on toki hyvää pitää työkalupakissa. Onhan siellä pakissa se natokin.

* * *
Päivän velkauutisissa kerrotaan, että Italian valtionvelka kasvoi viime vuonna 55 miljardilla eurolla ja oli vuoden lopussa melkein 1900 miljardia euroa. Kreikkaa on nyt EU:n toimesta vastuullisesti pelastettu pari vuotta ja pelastukseen on pian käytetty saman verran bittirahaa, mitä Kreikalla oli velkaa silloin pari vuotta sitten. 

Kreikan velka on pelasteluista huolimatta vain kasvanut ja reilusti. Kreikalla on nyt velkaa entisen 300 miljardin sijasta 370 miljardia, sekä 20 miljardia takausvastuita.
Sillä lailla!

Kreikkaa lainoittaneet pankit ovat tähän asti saaneet pääomien lyhennykset ja korot täysinä. Pelastajien eli euroliiton jäsenmaiden velkataakka ja takausvastuut ovat kasvaneet saman verran, mitä Kreikkaa (eli pankkeja) on pelastettu.

Satoja miljardeja velkaa ja vastuita on Kreikan pelastamisen nimissä kasattu euromaille, kuten Suomelle.  Kysymyksessä lie maailmanhistorian hurjin pikavippikierre. Vai mitä Katainen ja Urpilainen? Osa pelastuspakettien takauksista lankeaa maksettaviksi, se on varmaa kuin kurjan kuolema!

* * *
Koska kaikissa Suomen vaaleissa äänestäminen on niin monesti osoittautunut turhaksi ja ensi syksyn kunnallisvaalit ne vasta ovat varsinainen höynäytys, intrigööri ehdottaa, että ryhdymme vireään, mutta omarahoitteiseen ja omaehtoiseen kansalaistoimintaan.

Vanhan ajan talkoilla saamme aikaan mitä vain. Mutta kaikissa harrastuksissa on hyvä olla kunnon pelit ja vehkeet. Muuten pannu vain pihisee ja pöhisee, eikä tiputa kunnon tavaraa. Joo, joo, on sitä parempiakin harrastuksia, mutta kun Katainen sanoi, että pöhinää pitää olla.

Lisäys 19.2: On pakko lisätä seutukunnat kohtaan, missä kirjoitin mm. kuppikunnista. Suomen(kin) tuleva uusi kuntajako pohjautunee siis vanhaan, jo 90-luvulta peräisin olevan EU:n seutukuntajakoon:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_seutukunnat

* * *

Ei kommentteja: