28.3.2014

Kansanäänestys avaruudessa?

Kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla on nyt miehistönä kolme venäläistä, (joista yksi lie latvialainen), sekä kaksi amerikkalaista ja japanilainen. 

Venäläiset demokratian esitaistelijat Krimillä pohtivat kai joutessaan, olisiko ISS-asemallakin nyt syytä järjestää kansanäänestys siitä, kenelle se maata kiertävä älyttömän kallis lentohärveli oikeastaan kuuluu?


Ainoat taksisetelit ISS-asemalle kelpaavat nykyisin vain Sojuz-taksin kyydissä. Sojuz-taksin telakoitumisen viivästymisessä ei nyt varmaankaan ollut kysymys venäläisten vastapakotteiden väläyttämisestä. Heh.


Ai niin, tiettävästi hra V. Putin pitää solttupoikien ajatusta periaatteessa oikein hyvänä, jos kuvan tekstien käännös meni oikein. Ehkäpä äänestys menisi tasan, mutta sekin olisi  demokratiaa. Toisaalta, Japanikin on itsenäinen ja avaruuden tutkimusta ihan omilla resursseillaan harjoittava valtio?


Kansanäänestyksiin liittyy paljon epävarmuuksia, niinpä länsimaissa ei järjestetä ikinä oikeita kansanäänestyksiä mistään tärkeistä asioista, paitsi Sveitsissä. Jos sitten iki-itsenäiset sveitsiläiset äänestävät joskus €urooppalaisten mielestä väärin, siitä seuraa maanosan hallitsevien poliitikkojen ankara kuoroporu. Jos itävaltalaiset äänestävät väärin, silloin revitään jo pelipöksyjä.



***

Ei kommentteja: