31.3.2014

Lämpöä Impivaaraan!

Maapallossa on viher-uskisten 
mielestä termostaatti.
Ympäristö- ja kehitysjärjestöt, kuten Kepa, Luonto-Liitto, Maan ystävät ja 350 Suomi vaativat pokkana enemmän kunnianhimoa Suomen ilmastotavoitteisiin. Pitäisi varmaan sopia kerralla viiden asteen, eikä kahden, kolmen tai neljän asteen lämpenemisestä, koska Suomen pitäisi kuulema olla ilmastoasioissa edelläkävijöiden joukossa? Olisiko viidessä asteessa jo tarpeeksi kunnianhimoa?

Harmillista tuollaisen kansalaisiin kohdistetun yleisen ilmastopelottelun kannalta lienee, että ainakin Kuopiossa sähkön hinta halpenee hiukan jo nyt. 

Vihreät ja vihervasemmistolainen Yle paasaavat eri kannanotoissaan kotimaisen energian puolesta kivihiiltä ja tietysti ydinvoimaa vastaan, mutta tärkein ja suurin kotimainen energia eli turve pääsee aina heidän kannanotoistaan unohtumaan. Vahingossa varmaankin?  

Suomessahan ei ole soita, pöpelikköä ja turvetta kuin kolmannes maan pinta-alasta. Turpeella se intrigöörikin pikku kämppä osin lämpiää.

Mutta on silti se hyvä, että Suomen ilmasto pelastetaan, vaikka kaikissa parhaiden ilmastomaksajien perässähiihtäjämaissa kärsitään tulvista, nälästä, väkivallasta, kupasta, ebolasta, tupajumista. luteista, täistä, syyhystä ja heinäsirkoista. Vielä kun saisi taatelipalmut ja sitrushedelmät täällä kasvamaan, afrikkalaisperäiset mamutkin tuntisivat olonsa tuttujen puiden katveessa hiukan kotoutuneemmiksi! 

Kotosuomalaisilla on sentään aina ollut saunansa ja marjansa, joita poimimme nykyisin monikulttuurisen rikastuttavasti kilpaa thaimaalaisten lajin harrastajien kanssa.

***
Ruukinmatruunakin kirjoitti järkyttävistä ilmastoennustuksista ja mainitsi makeat kirsikat. Intrigööri on monina kesinä syönyt kirsikoita parista puusta yhdessä paikassa täällä Pohjois-Savon korkeuksissa. Joku on ne puskat joskus istuttanut ja siinähän ne vain ovat pärjänneet samoissa hoitamattomissa mullissa kuin ikivanhat kotimaiset marjapuskatkin. Pakkasiakin on joinakin talvina ollut päälle 30 astetta.

Ilmasto onkin tainnutkin lämmitä Suomessa pitkään ikäänkuin hiipien, vaikka sitä ei ole moni mittareista huomannut. Samoin merien pinnat nousevat salaperäisesti pulputellen, sieltä jostain syvemmältä, vaikka pinnalta sitä nousua ei paljon näe. Meret kai lämpenevätkin nykyisin vain sieltä syvemmältä, koska johonkin se lisälämpö hukkuu?

Se vain on varmaa, että vielä joskus merien pinnat laskevat oikein kunnolla, kunhan pallolle tulee seuraava jääkausi. Vennäältäkin pääsee sitten pitkästä aikaa marssimaan kuivilta jaloin Alaskaan.

Lämpenee se ilmasto, ainakin lämpiminä kesinä. Viime kesänäkin täällä susi- ja ahmarajoilla pääsi muutamina päivinä uimaan oikein lämpimässä järvivedessä. Pikkukamukin oli ratkiriemuissaan, ihan kuin niillä parilla kerralla kun tänä talvena päästiin pulkkamäkeen. Lapsetkin saavat luontoelämyksiä laidasta laitaan.

Terv. Yksi Puun Ystävä ja impivaaralaisten kaweri.

Lisäys: Intrigööri onkin ennustuksissaan hissukka, sillä Suomesta taitaakin tulla melkein trooppinen paratiisi?


***

Ei kommentteja: