11.3.2014

Suomalaisetko juoppoja, eivät ole!

Jotkut nerokkaat poliitikkomme suunnittelevat taas edistävänsä vaiheittaista kieltolakia, mihin kuuluisivat ehkä rajut keppanan myyntirajoitukset. Kansalaisia sopisi siis loputtomasti piinata uusilla kielloilla ja rajoituksilla, vaikka lähikauppoja ja kioskeja kaatuisi samalla kuin petäjiä trombissa. Ravintolat ovatkin jo aiemmin olleet ministerien ja muiden kansankuristajien tappolistalla. Siksi meillä suositaankin sitä, että kepukkaa rahdataan Suomenlahden yli hurjasti kahteen suuntaan.

Kyllä keppana ja viina suomalaisille maistuvat ja paljon haittojakin siitä läträämisestä aiheutuu. Mistäpä ei aiheutuisi? Vastapainoksi yhteiskunta saa työpaikkoja ja verotuloja. Kansalaiset maksavat kyllä juomisensa itse, sillä taviksille ei mikään ole ilmaista. Poliitikot harvemmin kaivavat omaa kuvettaan, ilmaisuus on heille luontaisetu. Terveydenhoito kuuluu ainakin nykyisten lakien mukaan kaikille kansalaisille, myös raittiille kansalle.

Kansainvälisen  Euromonitor -tutkimusyhtiön vuoden 2013 katsauksen mukaan suomalaiset eivät näyttäisi mahtuvan maailmassa alkoholin kuluttajina edes kymmenen suurimman läträäjämaan joukkoon. Suomalaiset ovatkin oikeasti juoppoina vain tissuttelevia harrastelijoita. Sama se, missä muodossa sen alkoholin kurkustaan maksaansa kaataa, viinana, kepukkana tai viininä. Määrä se ratkaisee!

Etelä-Korea johtaa

Shotteina eli paukkuina mitattuna ylivoimaisesti johtava maa tässä viikottaista kulutusta mittaavassa tilastossa on yllättävästi Etelä-Korea! Rajan takaa Pohjois-Koreasta ei saa tietoja, mutta tunnetusti siellä ryyppäävät rajusti vain fyyrerit lähipiireineen, kuten se murhanhimoinen paksu. Kansalle riittää kyllä kuravettä ja heinänjuuria.

Naapurimme venäläiset näkyvät selkeinä kakkosina maailman viinapaukkujen eli shottien kippaajina. Tiede-lehdestä lukaisinkin äsken, että Venäjällä kuolee viinaan vuodessa noin puoli miljoonaa ihmistä, enimmäkseen miestä. Onkohan venäläisiä nykyisin jotain 150 miljoonaa? Kymmenessä vuodessa viina kaataisi siis vain viitisen miljoonaa ryyppymiestä. Aika hidasta, noin ukrainalaisten kannalta? No, en tietenkään toivo sellaista.

Kolmantena tuossa dokaamistilastossa on Thaimaa, neljäntenä Puola ja viidentenä Japani. Sitten tulevat Filippiinit, Bulgaria, Slovakia, Ukraina ja Ranska. Suomen sijoitusta listalla en päässyt tarkistamaan, koska tämmöisten Global Consumer Trendsien ja Euromonitor Internationalien tarkemmat tilastot ovat kalliisti maksullisia.

*** 
Kopsin yo. tiedot Malaysia-Finance -blogista , mitä käyn joskus katselemassa, (ei niinkään talousasioiden takia, mutta blogissa on joskus siistejä kuvia kauniista aasialaisista naisista). 

Ko. blogissa on myös karttapiirros, minkä mukaan mukaan olisimme Suomessa viinan paukuttelijoina vain tylsää eurooppalaista keskikastia. Joskus luulin, että kyllä me juopottelussa melkein venäläisille pärjäisimme, mutta emme eskimoille, joita on niin vähän, ettei heitä tilastoissa näy.

Hukkaan ovat kai menneet Suomen brändittelyt maaimalla! Suomalaiset hukkuvat suureen eurooppalaiseen kansojen perheeseen ja siirtyvät tasapaksuiksi viinien lillittäjiksi. Millä meidät tsuhnat pian enää erottaa mistään? 

Parhaiden Lapin matkailukeitaidenkin kylkeen haluttaisiin perustaa kaivoksia. Kuka Lappiin tulisi isoja kuoppia katsomaan? Tai joitain karseita tuulivoimaloita tuntureilla?

Poroja, porokansaa, puhdasta maisemaa, lunta, pukkeja, tonttuja ja revontulia pitää olla. Karhut, sudet ja ahmatkin vain lisäävät väristyksiä. Ja jo vain pittää olla sitä viihnaa, Lapin noidan taikajuomaa ja muita sellaisia virvokkeita. Jokunen nokinenä lappilainenkin sopii kuvioon heinäkenkineen ja nokipannuineen. Lapin luonnossa on taikaa ilman lisukkeitakin.

Oikeastaan en usko, että poliitikot uskaltaisivat paljon enempää kuristaa kansaa ja kauppaa tärkeitä vaaleja vasten. Eivätkä ainakaan niin herkällä asialla kuin keppanan saannilla. Mutta aina valppaana niiden pökeröiden kanssa pitää aina pysyä! 

***
Lisäys: Vanhassa vitsissä kerrotaan, jotta maalaiskylän iso isäntä soitti myöhään lauantai-iltana tuttavalleen Alkon johtajalle.

"Meillä on kuule huomenna täällä isot häät ja pitäis saaha kaks pulloo kossua!" isäntä pyyteli.

"Miksi vain kaksi pulloa?" Alkon johtaja ihmetteli.

"No siksi, että pappi ja nimismies eivät juo pontikkaa"

***


Ei kommentteja: