14.3.2014

Rosvo, rosvompi, diktaattori

Syyrian Basar al-Assad ja
Libyan Muammar Gaddafi
silloin joskus.
Mikä erottaa maailman pahimmat rikolliset ja diktaattorit toisistaan? Se, että pelin lopussa rikollisia odottaa toisten roistojen luoti tai valtion vankila, ehkä jopa teloituskin. Diktaattoria odottaa kentällä jetti ja ylettömän rikas loppuelämä jossain, mutta jopa onnekkaasti vapaudessa. 

Diktaattori-parasiitti saa usein vapaasti hallita rahojaan maailman veroparatiiseissa. Voi olla, että matkustelu ja henkilökohtainen turvallisuus ovat hieman rajoittuneita. Mutta monet pikkuvaltiot ja isommatkin maat tarjoavat yleensä oikein röyhkeälle ja röhkyrikkaalle diktaattorille turvapaikkaa, joten huoltapa ei, hiuulihei!

Rikollispomoista vain harvat uskaltavat edes yrittää jäädä eläkkeelle rahoista nauttimaan. Useimmat heistä päätyvät kesken ikänsä mullan alle, jotkut myös loppuiäksi vankiloihin, kuten erilaisten mafioiden ja gangstereiden luvatussa maassa Italiassa.

***
Joillekin diktaattoreille käy kyllä huonosti. Kymmeniä vuosia ehdottomasta yksinvallasta juopuneet Saddam ja Gaddafi kohtasivat loppunsa, toinen uuden valtionjohdon (ja miehittäjän) tarjoaman köyden jatkona, toinen (kai?) oman kansansa raivokkaissa käsissä. Joka tapauksessa kaksi paljon maailman mahtajien salaisista asioista tiennyttä miestä vaiennettiin siinä lopullisesti.

Molemmat tapetut diktaattorit olivat myös niin äärimmäisen vainoharhaisia, etteivät he lopulta uskaltaneet matkustaa edes väliaikaisesti turvaan ulkomaille, vaikka sitäkin ratkaisua tarjottiin. Ukko Gaddafi kyllä retkeili näkyvästi maailman mahtajien palatseissa, Saddam jurotti kotikentällään.

Molempien lurjusten ja murhamiesten keräämä valtava omaisuus jatkaa kyllä kiertoaan maailmalla, veroparatiisista ja taskusta toiseen. Gaddafin miljardit saattoivat osin päätyä myös pakoon ehtineille perheenjäsenille?

Gaddafin ehkä järkevin poika Saif vapautettiin 2017.

***
Diktatuurimaissa, nimitti niitä miten vain, on sekin yhteinen piirre, että koko yksinvaltiaan laaja ja kalliisti ostettu lähipiiri kähmii. Rutiköyhistäkin maista irtoaa noille roistosakeille uskomattoman suuria summia, kuten mm. Pohjois-Koreassa ja Zimbabwessa.

Muistuipa mieleeni semmoinenkin yksityiskohta, että viimeisiä lentoja Tripolista ennen lentokieltoa tehtiin 2011 Valko-Venäjälle. Mitähän mahtoi olla rahtina? Rahaa, kultaa, jalokiviä, arvopapereita? Paluurahtina, jos sitä tuli, saattoi olla aseita? Valko-Venäjällähän hallitsee yhä tukevasti hra Luka, jonka ukrainalainen ex-kollega hra Januhanu on kai rahasäkkeineen Äitee-Venäjän suojissa.

***
Intrigööri sattui kuuntelemaan Radio Suomen lähetystä, jossa haastateltiin Transparency Suomen puheenjohtajaa. Hän mainitsi, että arviolta kolmannes koko maailman varallisuudesta pyörii eri tavoin ketjutettuina veroparatiisessa. Noiden pimeiden omaisuuksien alkuperää on  melkein mahdotonta jäljittää, ainakaan laillisin keinoin. Rahassa ei lue omistajan nimeä. Ohjelmassa mainittu summa oli niin monta eurooppalaista biljoonaa, etten sitä muista ja jos muistaisin, en sellaista rahamäärää voisi tajuta. 

Veroparatiiseja on maailmalla noin 70 ja monet niistä sijaitsevat täysin luvallisesti ja laillisesti Euroopassa ja myös EU:n alueella. Veroilta turvassa mötköttää jemmatileillä myös itsessään pienehköjä määriä suomalaisten rahaa. Itsenäisessä Suomessa ei ole ollut diktaattoria. Urkkikin oli vain poliitiikan päälinjausten yksinvaltias. Meillä kähmyillään muuten vain ja julkispuolella maan tavan mukaan myös melko julkisesti.

***
Tuosta suunnattomasta verojenkiertovaluutan määrästä voisi äkkiä päätellä, että koko maailman rahoista noin kolmannes on rikollista rahaa. Siis joka kolmas lati on jollain tavoin tavisveronmaksajilta eli kansalta jossakin kähmitty. 

Järjestelmällinen veronkierto ja tulokätköily ilman koordinaatteja katsotaan rikokseksi ainakin nk. sivistyneissä tai kehittyneissä maissa. Miksi ne rahat edes olisivat veroparatiiseissa, jos ne olisivat kunniallisesti ansaittuja tai edes lumivalkeiksi pesaistuja?

Mikä sitten on oikeata rahaa ja mikä vain virtuaalista höttörahaa, se olisi oman pitkän virtensä väärti. Sehän tiedetään, että maailmassa liikuteltavan rahan määrä on jo kauan sitten kymmenin kerroin ylittänyt oikean talouden eli reaalitalouden määrän.

Olisi se mukava kuulla, että näin europarlamentin vaalien alla nuo eri puolueiden mainiot ehdokkaat puhuisivat siitä, mitä aiotaan tehdä eurooppalaisille veroparatiiseille. Tuskin niille veroparatiiseille tai niitä ruokkiville henkilöparasiiteille ikinä mitään tullaan tekemään, mutta lämmittäisi se puhekin köyhän äijän mieltä. 

Saattaisin vaikka äänestää sellaisesta oikeasta asiasta vaaleja vasten puhuvaa ehdokasta, ellen olisi jo syksyllä luvannut tässä blokissa ääntäni yhdelle ansiokkaalle herrasmiehelle.

***
Lisäys: Mikä olisi sopiva rangaistus tuhmille veronkiertäjille eli yhteisestä kuormasta syöjille? Ennen sanottiin, että tukka pois ja linnaan. Rahat pois ja linnaan olisi paljon tehokkaampaa. Pelkkä rahat pois saattaisi riittää vai olisiko se liian rankkaa, sillä ei rikas rahatta pärjäisi, linnassa olisi kuitenkin veronmaksajien piikkiin majoitus ja ruokaa.

***
Libya on edelleen sekaisin. Öljyrahat pyörittävät tappavaa valtapeliä. BBC:n juttu 27.10.2019.


***

Ei kommentteja: