21.10.2014

Huumesukellusveneitä Ruotsissa?

Huumesukellusveneitä.
Intrigööri meni 80-luvulla umpisukelluksiin Ranuan järvellä keltaisella siviilisukellusveneellä. Vene oli hieno isoine ikkunoineen tai venttiileineen, kuin linja-auto. Ikkunoista ei kuitenkaan nähnyt paljon mitään, pohjamuta vain pölähteli, eikä kukaan paukutellut syvyyspommeja. 

Joskus minulla oli kaljatoveri, joka oli palvellut suomalaisella sukellusveneellä sodan aikana. Hänellä kyllä riitti hyviä  juttuja, mutta haastateltavaksi lehteen hän ei lopulta suostunut. Ostin häneltä suomalaista sukellusvenelaivastoa käsittelevän kirjan, joka on jossain tallessa.

Sukellusveneet ovat kiinnostavia kapineita ja niitä on käytetty sotatoimissakin ainakin Yhdysvaltojen sisällissodasta lähtien. Pikaisella nettiselauksella selvisi, että pienoissukellusveneitä on rakenneltu yhtä kauan kuin isompiakin vedenalaisia aluksia. Japanilaiselta Koben telakalta pienoisveneitä (Kamikaze?) löydettiin sodan jälkeen yhdellä kertaa 80 kappaletta.

***
Uusimpia trendejä alalla ovat Etelä- ja Väli-Amerikan vesillä huumeiden salakuljetukseen käytettävät pienoissukellusveneet tai ns. puolisukellusveneet. Salakuljetuksesta on oikeastaan turha puhua, sillä laillisestihan huumeita ei saisi kuskata juuri missään.

Kokaiinikunkkujen viidakkotelakoilla on rakenneltu paljon varsin päteviäkin sukellusvempaimia, onhan huumerahoilla varaa ostaa vaikka millaista osaamista. Viranomaiset ovat napanneet tuollaisia salakuljetus-sukellusveneitä, tässä olisi linkki asian äärelle.

***
Lieneekö Ruotsissa tai edes aiheesta käydyissä miljoonassa keskustelussa lainkaan noussut esiin tämmöinen huumetutkintalinja? Venäläisiä aina syytetään vierailla vesillä purjuamisesta, vaikka eiväthän he ikinä tee mitään tuhmaa, jos heiltä kysytään.

Jospa se rannoilla reppuineen harppova mustapukuinen mies, se Ongenkoukku-Ove tai joku, antoi laserkynällä merkkejä huumesukellusveneelle, mikä oli tuomassa muutamaa tonnia khatia ja hasaa tai muuta höpöheinää maihin, kyltymättömille nuor- ja uusruotsalaisille markkinoille? 

Sitten Ove selitti lampaan näköisenä virkahenkilöille, että "onkimassahan minä siellä olin, kuten aina, heh". Heh, heh, sanoivat myös virkahenkilöt, mitäpä se vanhempi mies muutenkaan siellä rannalla hämärissä kahlailisi. Kahlaamallahan sitä rannalta ongitaan, hämärissä, vai kuinka?

Vanhemmat sveduthan eivät käytä juuri muuta jäykkää kuin nuuskaa ja hapansilakkaa, joista molempia saa sieltä vielä laillisesti. Punkku ja valkkis, nehän eivät ole mitään jäykkää, paitsi ehkä terveystantan mielestä. Viskiä hyö kyllä saattaat vähän kurlailla, sillä viski on hyvää!

Kun tuo salaperäinen rantavahti kielsi valomerkeillä sukelluspaattia huumelasteineen tulemasta rantaan, se jemmattiin johonkin venevajaan odottamaan yleisen hälyn hälvenemistä. Kukapa nyt etsisi minisukellusvenettä jostain matalasta poukamasta, vanhan kalaukon venevajasta? Sitä ei tekisi edes Ruotsin Kuninkaallinen laivasto? Näinköhän on!


***
Lisätty kuva alla: USA:ssa San Diegon lähellä rannikkovartiosto saalisti heinäkuussa 2019 jättimäisen 569 miljoonan taalan lastin kokaiinia ns. puolisukellusveneestä.


***


Ei kommentteja: