28.10.2014

Kepulla huono muisti?

Suomen Keskusta (SuoKusta) on pontevana, koska puolueen järkevikkönä pidetty pj. Juha Sipilä on melko suosittu jopa oman väen ulkopuolella. Kepun sisällä Sipilän suosio lähentelee muinaista Esko Aho -hurmosta, ellei se mene siitäkin paremmaksi. Kortteja läiskitään ahkerasti ikivanhassa sulle & mulle -pelissä.

Juha Sipilä näkyy kertoneen kansalaisille, että jotain 20.000 virkamiestä voitaisiin korvata tietotekniikalla. Hyväksyviä mylvähdyksiä kuuluu persuista ja kokkeleista, ihan kuin poliittinen mullikatras olisi ennen aikojaan keväthuumassa. Vaalithan ovat (kai) vasta ensi keväänä.

***
Sipilä & muut ison talon navetan hallituspilttuuseen aikovat ovat toki oikeassa, sillä kyllä koko julkisessa hallinnossa löysiä riittää, byrokratia on joskus järjetöntä. Kuntien hallinnossa suuria johtajia ja korvaamattomia päälliköitä pesii vielä pitkään, sillä kuntaliitosten takia monet siellä ovat saaneet kohtuuttoman viiden vuoden irtisanomissuojan.

Eikä siinä ole vielä kaikki, sillä toteutuvat kuntaliitokset kertauttavat varsin ison porukan irtisanomissuojaa kuin takuuvarmalla tuplauksella. Esimerkiksi Kuopiossa virkahenkilöt kiittävät, sillä irtisanominen duunista uhkaa aikaisintaan vuonna 2022. Lisää suojaa mättää, sillä alueen pikkukuntia liittyy vieläkin Kuopioon.

Jos tuo tuommoinen ei ole paljon puhuttua kreikkalaista hallintomallia Suomessa, mitä se sitten on?

Ketä kunnalliset virkahenkilöt sitten kiittävät? No, kepujohtoisia hallituksia tietysti, joiden kätilöimään Paras-hankeeseen kuului semmoinenkin kummajainen kuin kunnallissektorin viisivuotinen irtisanomissuoja. Esimerkkejä tästä riittää pitkin ja poikin Suomea. Pienen kunnan liittyessä naapurikaupunkiin, kunnanjohtajalle ja tämän joukkueelle on pitänyt pakosti keksiä nippu hyväpalkkaisia turhakevirkoja ja -tehtäviä. 

Kuntalaiset eivät kiitä, jos joku heistä tai meistä enää jaksaa välittää muutenkin osin holtittomasta meiningistä.

Ex-pääministeri Matti Vanhasella (kepu) oli tunnetusti hyvä, mutta pätkivä muisti. Uusi pj. Juha Sipilä ja kumppanit saisivat hekin virkistää muistiaan ja katsoa peruutuspeiliin, sillä Paras-hanke oli kepun lempilapsi, minkä piti helpottaa silloin suunniteltuja kuntaliitoksia. Kyllä se varmaan helpottikin, sillä virkahenkilötkään eivät hirmuisesti liitoksista nikotelleet. 


Semmoinen pikkuseikka ei tainnut tulla yhdenkään taannoisen päättävän politsauruksen mieleen, että Suomen maassa pitäisi vallita edes teoreettinen tasa-arvo, myös julkisissa työsuhteissa. Vai onko sekin jo EU:ssa kielletty?

Kuntien virkamiesten viisivuotinen tai paljon pitempi irtisanomissuoja olisi tietysti purettava, vaikka se onkin tuskallista. Siinä olisi tulevalle hallitukselle ensimmäinen tehtävä. Ylisuuren julkissektorin yleisestä purkamisesta pitäisi uhota vasta sen jälkeen kun räikeimmät vanhat poliittiset vääryydet on korjattu. Tulevalle hallituksellehan se lankeaa, sillä istuvasta pätkähallituksesta ei ole minkään hyödyllisen työn tekijäksi. 

Byrokratian purku-urakassa pitäisi aina muistaa sekin, etteivät valtio tai kunta ole yrityksiä, joiden tavoitteena on taloudellinen tuottavuuden maksimointi tai panos-tuotos -suhteen jatkuva viilaaminen. Julkisen sektorin todellinen tuottavuus mitataan ihan muilla mittareilla, jollaisia ovat mm. jatkuvuus ja turvallisuus.

Yksi monista julkispuolen tehokkuusmittareista osoittaa sitä, miten hyvin sairaita ihmisiä pystytään hoitamaan. Laitoksissa tai kotona hoidettavat dementoituneet vanhuksetkin ovat vain sairaita ihmisiä, eivätkä pelkkiä yhteiskunnan kustannusrasitteita. 

Maksaahan se ihmisten hoitaminen. Ilmaiseksi ei pääse edes taivaaseen, sillä siinä on pappi tai ainakin hautaustoimisto välissä. Ai niin, mutta maksupuolihan lankeaa omaisille.

Lisäys 3.1linkki MTV3:n uutiseen.

***
Viher-Villekin puolueineen näkyy aikovan hallituksen kaatamista. Mitäpä siitä hallituksesta tai sen alkujaan suurista tavoitteista, kun siellä ei ole enää vihreitä ministereitä? Puna-Paavo puolueineen saattaa havitella ilman välipuheita suoraan seuraavaan hallitukseen. Sinne ne kaikki tahtoo.

Intrigööri ei sitten anna leikillään äänestyssuosituksia, eikä vaaliveikkauksia, koska semmoiset tapaavat mennä aina pahasti poskelleen.


***

Ei kommentteja: