9.10.2014

Nuuskamurkkuset


IS kertoo uutisessaan, jotta nuoret mutustavat joskus nuuskamälliä, vaikka polttelevat myöskin tupakkia. Viranomaiset ovat tästä(kin) asiasta huolestuneita, mikä ei ole mikään uutinen. Virkahenkilöidenhän kuuluu olla huolissaan milloin mistäkin, se on melkein pakollista kuin virkayskä.

Uutisen mukaan amiksessa käyvät pojat harrastavat nuuskaamista tupakinpolton ohessa enempi kuin kuin muut koululaiset. Myönteistä jutussa on ainakin se, että pelkkä päivittäinen tupakointi on vähentynyt tytöillä ja pojilla kaikissa oppilaitoksissa. Nuuskaa tytöt jäytävät vähemmän kuin pojat, sillä nuuska on pahaa, eikä siitä saa edes sitä pientä kovisglamouria, mikä tulee paheellisesta savumerkkien puhaltelusta.

Viranomaisten keinot pahenevaa nikotiinipahetta vastaan ovat tietenkin kiellot ja rajoitukset. Mitäs sille asialle muuta voisi, jos virallis-aikuis-kasvattajien ja nuorten omien vanhempien puheet valuvat kuin sade vesilinnun selästä? 

Valistusta tupakan vaaroista tietysti tarvitaan, sillä nikotiini ja tupakan muut ainesosat aiheuttavat joskus hyvin vahvaa riippuvuutta. Nuuskaa ei moni märehdi sen maun takia, mutta se poistaa tehokkaasti polttelun aiheuttamia hermostuttavia vieroitusoireita silloin, kun ei voi pistää savuiksi.

***
Sporttierkkienkin suosima nuuska voisi olla oiva konsti vierottautua pahasta tupakointitavasta, josta monet eivät millään pääse eroon elinaikanaan. Jostain syystä nuuska ei sovi lainsäätäjien ja terveysvalistajien kieltoihin ja rajoituksiin uskoville politsauruksille ja virallisihmisille. Ollaanhan myös sähkösavukkeita tuomitsemassa alimpaan paholaisen kattilaan, vaikka harva kai  aloittaa sellaisilla kalliilla korvikkeilla oman nikotiiniriippuvuutensa.

Intrigööri osti kerran länsinaapurista nuuskaa ja maisteli kotona yhtä mälliä. Loput jäivät pureksimatta, annoin ne pois, vaikka niihin olisi ehkä kannattanut totutella. Nikotiinipurkkaa meikä on syönyt säkillisen, pisin tauko polttamisessa on ollut sillä konstilla puoli vuotta, muuten vain reilu kuukausi. Koukussa ollaan, ei voi mittään.

Onkohan muuten kaikilla nuorilla muuten savukkeiden korvikkeena oikeeta nuuskaa? Entä jos jotkut heistä jäytävätkin vain nikotiinipurkkaa? Voi kauhistuksen kamaluus ja otsan huolirypistys kuitenkin! 


Monetkin intrigöörin tuntemat immeiset syövät välillä nikopurkkaa ja vetelevät väliaikoina nikosavuja ja toisin päin. Purkan syöntiä ei ole isommalti kielletty, mutta tupakointi on, ainakin sisätiloissa, mikä on kyllä hyvä asia. Ei sitäkään kieltoa ennen osannut kylliksi ymmärtää, tyhmis kun oli. Vielä 70-luvulla poltettiin melkein kaikkialla, paitsi kirkossa ja siksi kai se kirkossakäyntikin väheni.

Itse en ole  moiseen vuorotteluun ruvennut, vaan käytän yhdenlaista myrkkyä kerrallaan. Virallisten terveyshenkilöiden suosima nikotiinipurkka on takuulla iso pisnes niiden valmistajille ja myyjille, oikein paljon isompi hillokone kuin hankalasti Suomeen tuotava nuuska. Tupakkiaskista ei kaupalle jää paljon katetta, purkasta jäänee enemmän.

Intrigöörin mielestä poliitikkojen kuuluttamissa turhakelakien purkutalkoissa (näkis sekin vaan) pitäisi poistaa myös turhat rajoitukset nuuskaamiselta ja sähkötupakoilta. Päihdehaittoihin usein johtavaa viinan ja kaljan kittausta lainsäätäjä oikein suosii, mitä isomman iloliemilastin ostaa, vaikka Virosta, sitä parempi, kai?  

Ja kyllä monet lajitoverit juovat, vaikka janon ei pitäisi yllättää tässä miljoonien raikkaiden vesihanojen maassa. Nälkä kyllä käy nykyisin yhä useamman lajitoverin vieraana.

***
Lisäyksiä: Nikopurkka sallittu yläkoulussa Vieremällä, SS. Lisäyslinkki uudesta tupakkilaista, IS.

Uudessa tupakkilaissa tulee kunnalle mahdollisuus kieltää ilmiantojen ja valitusten perusteella parvekkeella polttelu, jos savua kulkeutuu naapuriasuntoihin ja ehkä vain naapurien parvekkeillekin. Sakkoja ja muita sanktioita saattaa koitua kieltojen rikkojille. Lakihemulit ovat siitä tietenkin mielissään ja jotkut naapurit.

Niinpä tunnollinen ja huomaavainen nikotinisti pistäneekin parvekkeen oven ja kämppänsä ikkunatkin visusti kiinni ja röyhyttelee rennosti kotona sisällä istuen, kuin silloin joskus ennen, vaikka helteelläkin? Entä sitten, jos kotona on perhettä, lapsiakin, jotka silloin pahasti altistuvat savulle? Autossa polttelukin aiotaan oikein kieltää, jos mukana on alle 15-vuotiaita lapsukaisia.

Harva polttaa enää missään sisällä, eikä juuri kukaan savusta ainakaan lapsia autossa, se on ollut selvää kaikille jo kymmeniä vuosia. Lakipellet saisivat jättää joitakin asioita tyystin ihmisten itsensä harkittaviksi ja päätettäviksi. Jos jotain kielletään, tupakoinnissa sen pitäisi olla talokohtainen ja asuntoyhtiökohtainen asia. Tavalliset ihmiset eivät halua häiriköidä lähipiiriään eli naapureitaan.

Kieltojen ja rajoitteiden lisääminen saattaa aina johtaa uusiin kieltoihin, rajoitteisiin eli ilkeään ilmianto- ja kyttäysyhteiskuntaan. Jos eduskunnalla ei ole muuta tekemistä kuin säätää turhia lakeja entisten huonosti väsäämiensä turhakkeiden lisäksi, menisivät hyö vaikka johonkin hyödylliseen työhön, kuten tienvarsia putsaamaan tai risusavottaan! Nuokin mainitut askareet ovat nykyisin mahdollisia vain tietyin edellytyksin. Riittäneekö niihin edustajiltamme osaaminen ja pätevyys? Heh.

***
Virossa tiemmä sallitaan homoliitot. Radiossa äsken kyllä joku virkahenkilön tapainen vakuutteli, ettei kysymys ole ollenkaan mistään homolaista, ehei ollenkaan, vaan parisuhdelaista. Virossa kuulema avoliitto onkin paljon yleisempi kuin jokin vanhakantainen ja kallis avioliitto. 

No niin kai se sitten on? Voisihan sitä kaksi miestä rekisteröidä eli virallistaa parisuhteensa, vaikka he eivät olisikaan homppeleita, kröhöm. Naisilla olisi tietysti samanlainen mahollisuus. Intrigööri ei tässäkään kohti suostu uskomaan, että sukupuolia olisi olemassa kahta enempää. 

Moniavoliittoa ei sentään liene Virossa tai Suomessa sallittu, vielä virallisesti, vaikka sellaisia käytäntöjä saatetaan katsella läpi sormien. Lahden tällä puolen sama heppu saattaa useinkin vierailla tuttujen äippä-yksinhuoltajien kotona, ehkä lapsia laskemassa tai muuten vain läppää heittämässä. 

Mitä sanomista sellaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen millään virkapirkoilla olisi? Vapaa maa ja väljät tavat?


***

Ei kommentteja: