8.10.2016

Eläkerahakas Suomi vähiten velkainen

Suotta on tainnut tulla monet kerrat moitituksi intrigöörissä Suomen ihanan kevyttä velkaantumista ja monenlaista "maailman parantelua" silkoilla velkarahoilla. 

Tuoreen IMF:n tilastoinnin mukaan Suomi onkin vähiten velkaantunut teollisuusmaa! Suomen talouteen luotetaankin, sillä nyt negatiivisten korkojen ihmeaikana valtio jopa tienaa ottamalla uutta velkaa. 

IMF tarkastelee valtioiden nettovelkaantumista, jolloin varallisuuskin otetaan huomioon. Suomea nostavat tässä tarkastelussa tietenkin maailmalla harvinaisen massiiviset julkiset eläkerahastot. Parempihan se on, että rahaa on eväänä kuin että sitä ei olisi?

Positiivisia uutisia velkarintamalta kertoo tekniikka&talous. Toisaalta tilastoinnin muutos on Talouselämän jutun mukaan kasvattanut vajaalla prosenttiyksiköllä julkisyhteisöjen velkaa.

Ehkä ei sentään olisi uusien velkajuhlien aika, vaikka sitähän politiikan nykyinen oppositio kai kannustaisi? Velkojilla on maaiman sivu ollut ikävä taipumus vaatia rahojaan takaisin ja miinuskorot ovat pakosti poistuva ilmiö. Korkotason nousu voi vielä viedä Suomen valtion budjetista miljardeja, vaikka valtioiden ei ehkä tarvitsekaan koskaan olla velattomia.


***

Ei kommentteja: