24.10.2016

Mitäs me, sotarikolliset?

Tässä palaa suomalaista ruutia.

Hesari on kaivanut kai jostain pommikuopasta esille jemeniläisen toimittajan, joka moittii Suomesta tehtyjä asekauppoja Saudi-Arabiaan. Tuon toimittajan mielestä Suomi voidaan nähdä sotarikollisena, koska pahat saudit pommittavat jemeniläisiä kohteita tukiessaan maan sisällissodan toista osapuolta. 

En tiennyt, että entinen ammattikuntani on noin vaikutusvaltainen, että ihan yksi jostain takapajulamaasta kotoisin oleva toimittelija pääsee ilkeästi vastuullismedian otsikossa lyttäämään pientä, mutta joskus niin sisukasta kotimaatani Suomea. 

Siellä jossain Jemenissä, kuten muuallakin lähi-idässä kaiken sotimisen takapiruina ja toimijoina ovat sunnit ja shiat, muslimeita molemmat. Uskonsotien aika ei ole siellä päin maailmaa ohi, ei vielä kohtakaan. Ikävää kyllä, nuokin uskonsodat heijastuvat vanhaan ja vielä äsken niin mukavaan Eurooppaan.

Suomen suurimmat mediatalot, Hesari ja Yle ovat aina jämäkästi asialla, kun pitää vastustaa kaikin keinoin suomalaisen aseteollisuuden tekemiä kauppoja maailmalla. EU-maat myyvät aseita ja puolustuskalustoa pelkästään saudeille miljardeilla euroilla. Miksihän? Eivät kai vain saadakseen valuuttaa ja siinä ohessa työpaikkoja?

Suomen siivu länsimaiden saudien kanssa tekemistä asekaupoista on joitain promilleja. Viime vuonna Suomi vei maailmalle aseita ja asetuotteita kaikkiaan vajaalla sadalla miljoonalla eurolla. Hyvä naapurimme Ruotsi on yksi maailman ärhäkimmistä ja samalla luotetuimmista asekauppiaista, niin saudeissakin. Ai niin, Suomi on kuulema myös äskettäin myynyt kivääreitä mm. Turkmenistaniin (Uzbekistaniin?). Paha Suomi!

***
Sotiminen on ihmiskunnan vanhimpia ja taatusti hirveimpiä taipumuksia, eikä siitä koskaan päästä eroon. Kaikki kuitenkin liittyy kaikkeen. Yhtä hyvin kuin asekauppoja rikkaisiin öljymaihin, voitaisiin kysellä ihan täällä Impivaarassa, olemmeko sotarikollisia, kun tankkaamme automme sotaa käyvien ja siviilejäkin pommittavien maiden myymästä raakaöljystä tiristetyllä polttoaineella.

Sähköautoilijoilla tai hybridisteillä ei ole sen parempi moraali, sillä Suomi ostaa jatkuvasti sähköä ärjyltä sotilasvaltio Venäjältä ja toisaalta melkein tunnottomalta asekauppiaalta Ruotsilta. Polkupyörissäkin on käytetty ulkomailta, ties mistä sotamaasta tuotuja osia...

Ostamme monenlaista myös pommeja ja kranaatteja monille hiekkamaille kylväviltä briteiltä ja ranskalaisilta, superpommittaja jenkkilästä nyt puhumattakaan. Noihinkin maihin me myös myymme roinaa, mitä vain ikinä sinne kaupaksi saamme. Tuemme valitettavasti samalla sotimista, ihmisten pommittamista ja tappamista, kun käymme kauppaa useimpiin maailman maihin ja matkustelemme vaikka missä.

Ei ole oikein ylentävää ajatella, että Suomi olisi nyt muka sotarikollisten maa, kun olemme median mielestä muutenkin, ihan pelkkää suomalaisuuttamme, syyllistyneet ennestään vaikka mihin kauhistuksiin. Siitähän me kuulemme ja luemme lähes päivittäin. On se ihan hirveetä.

Suomalaiset ovat kai maailmassa pieni pahiskansa, semmoinen kuin muinaiset hunnit? Kuulummekohan lainkaan seitsemän miljardin vahvuiseen ihmiskuntaan?  No, onneksi muualla maailmassa realiteetit pysyvät vähän paremmin hanskassa, myös yleisissä medioissa.

Maailma voi olla todella julma ja paha, mutta onko sotien osapuolista koskaan toinen toista parempi tai pahempi? Sotiminen on täysin mielipuolista meininkiä, ei se siitä muuksi muutu. Eikä ole päivää ilman sotaa ja kauhua monissa maailman kolkissa. 


Ylen kesäinen juttu pahoista asevientikaupoista

Hesarin juttu Suomen asevientikaupoista. Puolustusministeriön vastine HS:n juttuun.

Suomen Kuvalehden juttu.

Intrigöörin omia varhaisempia  juttuja asekaupoista. 


***

2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Asekauppa on aina vähän moraaliltaan arveluttavaa...

Hyväntahtoisesti tulisi mielestäni Saudi-Arabiaakin ohjeistaa turvautumaan vain oikeaoppisiin profeetan käyttämiin ja hyväksymiin aseisiin. Vääräuskoisten tekemiä tai keksimiä aseita ei tulisi käyttää ollenkaan. Eikö ne ole samalla tavalla vihollisesta kuin hampurilainen tai liian lyhyt nilkkapituinen hamekin?

intrigööri kirjoitti...

Kyllä oikeat tavat ovat saudeissa ränsistyneet. Kaapu-ukko kamelin tai pollen selässä hyökkäämässä miekkoineen ja keihäineen olisi uljas näky. Arabimaailmassakin oli ennen hyviä miekkaseppiä. Jemeniläiseen asuun kuuluu näemmä mahan päällä pidettävä iso käyrä tikari koristeltuine tuppineen. Sellaista jos meikäläinen pitäisi Kuopion torilla, olisin maijan peräboksissa ennen kuin kerkiäisin kalakukkoa sanoa ja keklu menisi valtiolle.
Katsoin joskus pätkän sikäläisisitä hääjuhlista. Talon pihassa oli luxusautojen näyttely ja siellä seassa hyppi paljon valkokaapuisia ukkoja, jotka kaikki rätistelivät kilpaa rynkyillä sarjoja ilmaan. Hauskaa näytti olevan, vaikka luultavasti porukka oli selviltä päin. Naiset olivat kai piilossa talossa.