7.10.2016

Suvaitse itsenäistä suomalaista!

Vuosi sitten "kansallisruokamme" pizza tai pitsa sai mainetta ja kunniaa, sillä siitä tuli peräti poliisin asia. Poliitikkojen sylikoiramedia Yle oikein kehotteli ilmoittamaan poliisille, jos bongasi jostain alta kuuden euron pizzan. 

Intrigöörinkin mielestä kuuden euron pizza on aika kallis, melkein kiskontaa, mutta en halua ilmoitella siitä mihinkään. Lieneekö sitten peräti rangaistavaa myydä suomalaisille liian halpaa ruokaa? 

Kaikenhan pitäisi ainakin lainvääntäjien mielestä olla ylettömän rankasti säänneltyä ja hinnoiteltua? Liian halpa ruokahan ruokkisi samalla köyhyyttä tai ainakin köyhiä vai miten se menee?

En äänestä kansallisruoaksemme pitsaa, sillä se on italialaista kansanruokaa. Pidän silti pizzoista ja tänään aamukäppäilyllä bongasin itselleni sopivan hintaisen pizzan ja vielä kaikilla neljällä täytteellä, hintaan 3,90 e. Valitettavasti paikka oli vielä aamulla kiinni. Semmoisella pizzalla olisin tallustellut vielä toiset 10.000 askelta tai annoksen koosta riippuen päässyt ainakin lähimmälle bussipysäkille asti.

Enkä ikinä kieli poliisille, missä tämmöinen edullinen ruokailumahdollisuus mahdollisesti olisi tarjolla. Pienenä vinkkinä työn raskaan raatajille eli poliisityöläisille kerron kuitenkin, ettei se mesta ole etäällä poliisitalosta, tiällä mualimankaikkeuven keskiössä eli Kuopiossa. Mahtavat hyö sen tietääkin, mutta antavat halpistouhun jatkua, jos siitä olisi joskus jotain rikostutkinnallista hyötyä?

No, seuraava pitsani tai pizzani lienee taas lähtöisin kaupan pakastealtaasta, jolloin sen herkun hinta vaihtelee 1,50 eurosta johonkin 4 euroon. Kotiinkin edullisen tuntuisen valmispizzan saisi, mutta en ole oikein tottunut sellaiseen meininkiin. Lounaspizzojakaan ei tule enää syödyksi, kuten joskus ammoisina työläisaikoina.

***
Satakunta vuotta sitten maailmansodan, espanjantaudin ja armottoman sisällissodan kauhujen keskellä itsenäistynyt Suomi juhlii ensi vuonna sisukkaasti, vaikka onkin naittanut itsensä vängällä Euroopan unionille ja luopunut omasta markastaan. Kauniita siniristilippuja me kuitenkin vielä tuuletamme, sillä itsenäisyys on syvästi kansalaisten mielissä, jos on ollakseen.

Pääsemme myös jo nyt äänestämään kansallisruoasta. Itsenäisyyden juhlavuoden ruokia tulee olemaan monia, yksi vuoden jokaiselle kuukaudelle. Yksi ruoka on päätetty valita herkuksi ylitse muiden, varsinaiseksi kansallisruoaksemme. 

Valinta on vaikea, sillä perinteisiä ja huippuhyviä suomalaisia ruokia on paljon. Jokaisella maakunnalla on omat nimetyt suosikkiruokansa ja lemppareita Suomi-ruokia on tietysti myös kaikissa kodeissa. 

Kansallisruoan äänestyksestä on tässä ja äänestämään pääsee tästä.

Intrigööri äänestää kansallisruoaksi semmoista, minkä se osaa itsekin kunnialla tehdä eli karjalanpaistia. Lisukkeeksi käyvät potut ja puolukka-karpalosurvos. Karjalanpiirakat ovat tuoreina oikein hyviä. Juomaksi piimee. 


Intrigöörin iskulause satavuotiaan Suomen kunniaksi vuonna 2017 on: 


Suvaitse suomalaista!

***

Ei kommentteja: