2.10.2016

Viharötösherrat kiikkiin!

Intrigööri on kirjannut itselleen ja blogiinkin viime vuosina paljon huolestuttavia havaintoja Suomesta. Yksi sellainen on tietysti viharikosten huomattava kasvu, mistä sisäministeriön poliisijohtajaksi hiljattain nimitetty Sanna Heikinheimo Iltsikassa muistuttaa. Poliisijohtajan mielestä, siis lehtijutun mukaan, kysymys ei ole enää yksittäistapauksista, vaan kasvavasta ilmiöstä.

No niin. Yksittäistapaukset ovat tulleet tutuiksi kaikille meille vallitsevia virallisia käsityksiä sivusta haavi auki seuraaville mm. maahantulijoiden tekemien töllöntöiden ja vakavampienkin tekosien yhteydessä. Sellaiset määritellään useimmiten yksittäistapauksiksi, vaikka niitä olisi tehty paljonkin, yksin, kaksin tai isommalla porukalla. Ryhmärangaistuksia ei ole, joten kaikki saavat tekosistaan seurauksia yksilöinä, jos saavat.

Jos tuon edellä mainitun virallisestikin positiivisesti suvaitun ja uhriutuneen ryhmän jäsenet sattuvat yksittäisesti ja hyvin epätodennäköisesti syyllistymään johonkin pahempaan tekoseen, otetaan tietysti ensiksi syyniin yksilöiden mielenterveyspuoli.

Kuten on yleisesti tunnettua, mieleltään terve voi olla vain sellainen yksilö, jota ei ole tarpeeksi tutkittu. Jos ja kun mielenterveys horjuu, kuten usein näissä tapauksissa on, pahojaan ehkä tehnyt yksilö tarvitsee riittävää tukea ja hoivaa, eikä pelkkää koppihoitoa silloin lueta hoidoksi.

***
Toinen sellainen tapaus, missä yksilö voidaan yleensä virallisesti katsoa mieleltään terveeksi, on esimerkiksi sellainen, että joku impivaaralaishenkinen, ihmisten vapaata liikkuvuutta, kotouttamis- ja elatusvelvollisuutta yli rajojen vastustava lähiön vuokraluukun punaniskarassarijuntti suoltaa somessa vihakirjoituksia, esimerkiksi tähän tapaan: .., no olkoon.

Suolsi mitä suolsi, kantapeikko suomalainen on silloin tehnyt vihaistuksissaan viharötöksen täysissä mielen ja sielun voimissa ja rangaistus luetaan leivättömän pöydän ääressä sen mukaisesti. Putkaa, sakkoa, yhdyskuntapalvontaa, linnaakin, mitä milloinkin. Ja tässähän puhutaan nyt vain julkiseen mielipiteen ilmaisuun liittyvistä rötöstelyistä.

Sinivuokko polliisi tai muu rikostutkija on ammattilainen selvittämään sellaisia viharötöksiä, missä mm. ajellaan bussilla törkeästi pysäkillä vilkuttavien lapsosten ohi, soitetaan kadulla ihmisille poskea tai jopa heilutellaan luuvitosia ja astaloita. Intrigööri luottaa noissa asioissa virkavaltaan, jopa myös poliisijohtajaan.

***
Intrigööri pitää aika turhana palkata paljon uusia nettipoliiseja valvomaan viharötöksiä. Poliisiammattilaisilla saattaisi olla tähdellisempää tekemistä, kuten peltipoliisien asennustehtäviä ja juoppojen kuskaamista. Joskus poliisipartio voisi käydä moikkaamaassa Syrjänperän mummoakin vaikka vain maijan ikkunasta kättä heilauttaen.

Mummolle tai papalle tulisi siitä heti hyvä ja turvallinen mieli, sekä ennen kaikkea varmuus siitä, ettei isoveli valtio ole meitä unohtanut, vaan huolehtii kiinteistöverojen karhuamisen ja sekä ulosoton ohella myös ihmisten turvallisuudesta. Polliisilla olisi paljon tärkeitä ja voimavarojen puutteessa vähille töille jääneitä tehtäviä.

Suomi on pieni maankolkka Euroopassa isosta maailmasta puhumattakaan. Mahdollisiin viharötöksiin edes teoriassa syyllistyvä joukko voitaisiin täällä valmiiksi rajata melko helposti. Ihan vanhinta ja tietokoneista vapaata väestönosaa laskematta olemme kaikki jo tiukasti isonveljen verkossa kaikkine tietoinemme.

Miksi ei hyödynnettäisi isoisonveljen ja -siskon apua eli otettaisi vastaan apua esimerkksi NSA:n, FRA:n ja niitähän riittää, tahoilta? Suomalaiset netin viharötöstelijät saataisiin pääosin kontrolliin pelkän tekoälyn avulla. Ison älykoneen käyttöaikaa ja yhteistyötä saataisiin varmaan pieniä hyviä palveluksia vastaan ja samalla säästettäisiin oman virkavallan kallisarvoisia resursseja.

Somen virrasta voitaisiin poimia tiettyjä tekijöitä ja sanontoja, enkä käy sitä tarkemmin selittämään, koska parempia selittäjiä löytyy. Pienillä näppärillä lakimuutoksilla, niitähän onkin ilahduttavasti jo tulossa, meidät kaikki saisi ikäänkuin nettipoliisin lasille. 

Pienistä tuhmelluksista voitaisiin ensin antaa vakava huomautus, isommista ja toistuvista vihapäästöistä menisi sitten vehkeet valtiolle tai tulisi noutaja kotoa hakemaan... Arrrrrgh!

Ei mulla muuta.


***

4 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Niinpä.olisi kovasti lohduttavaa, jos poliisin näkisi joskus näilläkin kulmilla, ihan ilmankin hälytystä. Siitähän me olemme maksaneet?

intrigööri kirjoitti...

Täällä kaupungissa poliiseja sentään näkee, mutta maalaiskylissä se on huonoa ja hälytykselläkin pitkän matkan takana. Ihmisten turvattomuus lisääntyy, vaikka kuulema poliisin pomoporras paksunee.
Ei pitäisi kummeksua, kun ihmiset ryhtyvät itse tehostamaan paikallista turvaa. Yksityinen turva-ala vahvistuu, mutta meillähän on aito kepujohtoinen pisneshallitus.
Kerran näin lähikaupan edessä kolme turvafirman autoa. Kaupassa sisällä oli rauhallista, mutta myyjä kertoi, että paha pihistelijä on saatu kiinni ja on takahuoneessa. Joku onneton siis oli siellä vahvasti vahdittuna poliisia odottelemassa.
Koskahan yksityissheriffit saavat omat sakotusoikeudet ja putkat? Vankilatkin varmaan yksityistetään, jotta saadaan valtio kunnolla kupatuksi?

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Yksityissheriffikin voisi olla parempi vaihtoehto kuin ne kolme poliisipartiota jotka Turkua päivystävät. Aluetta kyllä olisi paljon enemmän.

intrigööri kirjoitti...

Jos poliiseja onkin liian vähän, ainakin viharikosten torjunnassa auttaa innokkaiden ilmiantajien eli vapaaehtoisten nettikyttien sankka joukkio. Vastahan sitä kirjoiteltiin oikean totuuden mediassa, että Gestapon ja KGB:n tehokkuuden takana oli laaja kansalaispoliisien eli ilmiantajien verkosto. Viranomaiset kannustavat kyllä Suomessakin ihmisiä ilmiantamaan toisiaan mm. veronkierrosta. Verkko kiristyy, mutta ei vapaa nettiverkko, mikä ränsistyy.