25.11.2012

Ilmasto sakenee

Vihreiden nettilehti kertoo jutussaan sopivasti Qatarissa Dohassa alkavan ilmastokokouksen alla, että nyt sitä on ilmakehässä niin paljon hiilidioksidia, että riittää. Se onkin sattuvaa, sillä Qatarin hiilidioksidipäästöt ovat suurimmat maailmassa per asukas. Moinen sheikkilä onkin sopiva paikka vihervatikaanin kardinaalien kokoukselle.

Kansainvälisen ilmatieteenjärjestön WMO:n mukaan ilmassa oli viime vuonna hiilidioksidia keskimäärin 390,90 miljoonasosaa. Se tarkoittaa sitä, että tuhannessa kilossa ilmaa, mikä olisi karkeasti 1 000 kuutiometrin kokoinen viipale ilmakehästä, olisi 390 grammaa hiilidioksidia. 


Tuo järkky määrä miljoonasosia (ppm) on kuulema noin 40 prosenttia enemmän kuin teollistumisen alkaessa. Järkyttyä pitäisi varmaan siitä, että noin paljon hiilidioksidia ilmakehässä ei ole ollut satoihintuhansiin vuosiin. 


Joku vihreiden tai muiden ilmastogurujen esi-isistä on siis osannut mitata ilmakehästä eri aineiden miljoonasosapitoisuuksia jo ennen teollistumista, heh, jo niihinkin aikoihin kun esi-ihmiset alkoivat laskeutua puista alas ja nousta kahdelle raajalle pystyyn köntyröimään. Niin vissiin?

Intrigöörin mielestä hengitysilman laatu on siis  viime aikoina selvästi parantunut. Enää ei tarvitse hengitellä pelkkää tyhjää ilmaa, sillä kasvihuonekaasut ilmassa lisääntyvät rutakasti. Teollistunut ihminen on kaiketi tupsutellut ilmaan melkein 160 prosenttia enemmän metaania kuin ennen tuota paholaisen pahinta keksintöä, teollistumista. Typen oksidejakin lienee ilmassa 20 prossaa enemmän kuin muinoin.


Mitä kaikkea lieneekään sitten nykyisten kaupunkien ja teollisuusalueiden smogissa? Entä lentoliikenteen päästöissä, joista suuri osa leviää kaikkialle ilmakehän suihkuvirtausten mukana. Lentoliikenteen päästöjä ei silti voida ottaa mukaan pyhään päästökauppaan, koska se olisi liian järkevää ja siksi, etteivät kiinalaiset suutu?

***
Intrigööri ei ala arvoimaan noita lukemattomia ilmastokäppyröitä ja mittauksia. Eikä siihen riitä kärsivällisyys, eikä oma asiantuntemus. Sehän olisi kuin alkaisi äittelemään ankarien uskisten tai skeptikoiden kanssa. Sen verran pitää urputtaa, ettei ilmaston uhkakuvista ja niiden mahdollisista vaikutuksista voi olla kenelläkään täyttä varmuutta. On vain oikein iso liuta olettamuksia. 

Onneksi ilmastontutkimuksen skeptikkopuolellakin on osaamista, ettei olla kokonaan yksisilmäisen tiedonvälityksen varassa!

Merien pinta ei ole oikeasti havaittavasti noussut. Jäitä on sulanut sieltä, mutta ei tuolta. Hengitysilma on pilaantunut vain ajoin joissakin suurkaupungeissa. Ihmisen ikä on lyhyt aika maapallon laajuisia hitaita muutoksia havainnoimaan. 


***
Historiallisesti ilmaston vaihteluita voidaan arvioida mm. sedimenttejä tutkimalla. Se ainakin tiedetään, että lämpimät ja kylmät kaudet ovat vaihdelleet kautta aikojen, samoin kuivat ja kosteat jaksot eri aikoina ja eri puolilla maapalloa. Sekin lienee selvää, että uusi jääkausi on vielä joskus tulossa. 

Hyvin pitkään, jopa 100.000 vuotta, Euroopassa pärjäilleet Neandertalin ihmiset, sekä varhaiset nykyihmiset selviytyivät viimeisestä jääkaudesta, minkä jälkeen nykyinen Suomen aluekin hiljalleen asutettiin. Ruuhka-Suomi on vähän tuoreempi ilmiö ja sitä mm. vihreä puolue haluaa innokkaasti edistää, kaikki vain asumaan kerroskasarmeihin ja asvalttiviidakoihin. 


Seitsemän miljardin ihmisen popula on tietysti kovin haavoituvainen, myös sellaisille ilmastonmuutoksille, jotka vähiä ja äärimmäisen omavaraisia esi-isiämme vain naurattivat. Lajimme lisääntyy liikaa, siinä sitä olisi huolenaihetta kerrakseen, mutta väestönkasvulla ei oikein pääse helposti rahastamaan, kuten ilmastouhkilla.



Se mikä koko ilmastosählingissä eniten tökkii, ovat ne "varmat" puheet, joiden mukaan ihminen voisi säädellä maapallon keskilämpötilaa jollain kahden asteen tarkkuudella. Mutta ei kai sitä tavis voi epäillä, kun tieteen ja pyhän rahan nimissä niin väitetään.

Dohassa yritetään taas iskeä uusia hintalappuja maille ja kansoille ilmastonsuojelun nimissä. Euroopassa se merkitsee  lisää nauloja näivettyvien, mutta vielä äsken niin edistyksellisten ja itsenäisten hyvinvointimaiden muodostaman maanosan arkkuun.


Toki kaikenlaista saastuttamista pitää hillitä, myös ilkeitä päästöjä ilmastoon. Politiikka se ei vain noudattele arkijärkeä, mutta ei myöskään ilmastopolitiikka. Ilmastopelottelua on taas kerran tulossa aimo annos, seuraavat pari viikkoa. Jäädään sitä jännityksellä odottamaan.

Kotimaan politiikassa huomio keskittyy olennaiseen eli pressan itsenäisyysjuhliin ja akkojen kretonkeihin. Pitäähän niitä juhlia, edes rippeitä itsenäisyydestä!



***

Ei kommentteja: