18.11.2012

Ilmojen halki käy Islantiin tie...

Vielä jokin päivä sitten intrigööri oli sitä mieltä, että on ihan sama, missä suomalaiset hävittäjät käyvät harjoittelemassa, vaikka Islannissa. Nyt alkaa kuitenkin jo nyppimään. 
Pitääkö ihan tosiaan tämäkin puolustusvoimiin liittyvä toimi laittaa munaneutraaliksi pelleilyksi?

Peloton pääministerimme J. Katainen uskoo tiemmä "erityisen vahvasti", että suomalaiset Hornetit toimivat aseettomina, jos niitä lähetetään vuoden 2014 alussa ilmavalvontaharjoitteluun Islantiin.

Voi hyvät pyssykät ja puukuulat sentään! Oheisen TS:n jutun ensimmäisessä versiossa Kataisen väitettiin sanoneen, ettei Islantiin harjoittelemaan lentävien Hornettien "aseissa ehkä olisi panoksia".  Siis tykissä  ei saisi olla pateja, eikä varmaankaan siivissä ohjuksia. 


Hei hallitus! Kysymys on sentään silkoista sotakoneista, jotka kantavat Suomen vanhojen ja kunniakkaiden ilmavoimien tunnuksia. Hornetit eivät ole mitään hra Heimo Huiman lentohärveleitä Aku Ankasta. Eivätkä ne saisi olla onnettomien poliitikkojen leikkikaluja.


No, ei aseita sitten tarvittaisikaan, jos Suomen ja Ruotsin koneet eivät edes osallistuisi mahdollisten vieraiden koneiden tunnistuslentoihin? Mutta mitä hittoa siellä Islannissa sitten suomalaisilla hävittäjillä tehdään? Eiköhän suomalaisten pilottien koulutus riitä nykyisinkin merialueiden valvontaan ilman tarpeetonta sekoboltsipoliittista  lentelyä.


***
Pitäisikö tässä vanhemmilla päivillä vielä hakea turvapaikkaa Venäjältä? Siellä olisi joissakin suhteissa rennompi meininki ja toisaalta armeijaakin arvostetaan. Venäjällä tai Kazakstanissa suomalaiset MIG-21 -pilotitkin aikoinaan harjoittelivat ydinkokeiden sienipilvien varjossa ja kolmannen maailmansodan tunnelmissa. Vain himppu teoriaa ja sitten suoraan omana aikanaan huippunopean ja vaikean hävittäjän puikkoihin! Kaksipaikkaisia harjoituskoneita ei silloin ollut.

Mutta sielläpä voisi jossain Karjalan laulumailla opetella kägösten ja mummoloiden  kera vaikka muinaisia vienalaisia joikulauluja. Siinä samalla, kun odottelisi, että eläkkeen maksu Suomesta loppuu, kun valtiontalous rojahtaa. Sittenpä loppurahoilla Sergeiltä hakisi tynnyrillisen suolakurkkuja ja rekikuormallisen votkoo...


No, jos ei vielä vaipuisi synkkyyteen. Kun sotilasilmailu menee Suomessa vähän pelleilyksi, intrigöörikin osallistuu siihen esittelemällä tekniikkaa 50-luvulta eli ajalta, jolloin maailmassa vielä uskottiin vahvasti tekniikkaan ja yleensä tulevaisuuteen. 


Jo silloin oli olemassa Hornet, oikein villi Hiller-Hornet, joka totteli sivuperäsintä kuin lentokone. Se lienee ollut pelottava laite, sillä sitä voisi ainakin videon perusteella pimeällä luulla ufoksi. 
* * *


Ei kommentteja: