Sote-uudistusta on vatkattu poliittiisessa taikunakulhossa jo ainakin kahdeksan vuotta, ellei kauemminkin. Vieläkään taikina ei ole noussut tarpeeksi niin, että siitä voitaisiin paistaa hyviä sotepullia.
Ohjelmassa haastateltu asiantuntija arvioi, että Suomessa on noin tuhannen terveyskeskuslääkärin vaje. Ilmankos julkispuolen terveydenhoidossa asiakas tai potilas törmäilee usein hauskasti haasteleviin ulkomaalaistaustaisiin lääkäreihin.
***
Lisäys: Radio on auki myös tänään, 8.1.2019. Joku asiantuntija toisti edellä esitetyt sanat, joiden mukaan lääkäreiden vaje on edelleen, neljä vuotta myöhemmin, noin tuhannen luokkaa.
***
Noin suuri lääkärivaje laittaa epäilemään, että sotepulla ei voikaan kokonaan paistua suuren suuressa byrokratiauunissa ennen kuin tarpeeksi iso osa systeemistä on siirretty organisaatiossa yksityisille lääkäriasemille ja -ketjuille, ts. paremmille ansaintapaikoille.
Onkohan terkkarilääkärien uupelon syy siinä, ettei lääkäreitä ikinä ( tarkoituksella ) kouluteta tarpeeksi, vaikka hakijoita koulutukseen riittäisi? Vai puuttuuko kunnilta ja sairaalapiireiltä rahaa lääkärien palkkaamiseksi? Syytä löytynee molemmista mainituista tekijöistä ja vielä monista muistakin asioista.
***
Potilaan Lääkärilehti kertoo, että Suomessa oli laillistettuja lääkäreitä tämän vuoden (2014) alussa yhteensä 26 872. Työikäisiä maassa asuvia lekureita oli tilastoissa ensimmäistä kertaa yli 20.000. Uusia lääkäreitä valmistuu vuosittain noin 600, joten tuhannen ammattihenkilön vaje terveyskeskuksissa voisi umpeutua melko nopeasti, jos edes kohtalainen osa lääkäreistä jäisi julkispuolen palvelukseen.
Mitä sitten maksaisi palkata terkkareihin tuhat uutta lääkäriä? Sitä on vaikea äkkiä arvioida, koska kuulema terkkarilääkärienkin palkat vaihtelevat suuresti. Terve fi -sivusto kertoo lääkärien palkoista tarkemmin.
Jos lääkärin palkka olisi keskimäärin noin 6 000 euroa kuussa, vuosituloksi tulisi noin 70 000 euroa. Tuhannella kerrottuna kustannus olisi semmoiset 70 miljoonaa euroa vuodessa tai oikeasti paljon enemmän. Työnantajille palkkasumma on aina reippaasti suorittajan saantoa suurempi.
Paljonkohan sitten terveyspuolelta puuttuu muuta henkilöstöä, kuten hoitsuja, lähihoitsuja ja erilaista täydentävää porukkaa? Sen arviointi taitaa olla käytännön sote-suorittajien hommeleita. Vanhuksilla ei ainakaan ole likikään tarpeeksi hoivaa, eikä aina edes jotain inhimillistä minimimäärää.
Vetovoimainen yksityinen terveydenhoito näyttää pärjäävän kaikista lamoista huolimatta ihan kuin jokin ruokakauppakin. Sairaudet ja vaivat on ihmisten vain jotenkin hoidettava ja syötäväkin olisi, edes jotenkin, ettei sairastuisi.
***
Missään julkisen puolen tehtävissä ei nykypäivänä ainakaan sanota, että "hei, meillä on täällä töissä ihan liikaa porukkaa ja palkatkin ovat älyttömän isoja, hahhahaa". Tuollaista hörinää saattoi oikeasti joskus hyvin harvoin kuulla työpaikoilla vielä kultaisella 80-luvulla. Nykyajan epäkohtana voi pitää kuntapuolella melko monia koskevia hullun pitkiä irtisanomisaikoja.
Timanttinen 70-luku se vasta oli ihmeellistä aikaa. Silloin palkat eivät olleet kovin isoja, mutta työsuhteet olivat vakaita ja työpaikkoja saattoi olla joissain tehtävissä ihan uskomattoman paljon. Töihin pääsi melkein kuka vain, jopa intrigööri. Oli syytä päästäkin töihin kiinni, sillä yleinen sosiaaliturva, kuten työttömyysturva, taisi olla silloin aika nimellistä tai peräti surkeaa sorttia. Työllä oli leipänsä tienattava, jos kohta ei sorvilla aina hiki tullutkaan.
Jos nyt alkaisi kertomaan omia muistelujaan ja havaintojaan 70-luvulta, ei niitä moni nuorempi millään uskoisi, joten antaapi olla. Jos oikein muistan, terveydenhuolto pelasi silloinkin hyvin ja sehän pyöri vahvasti julkisen sektorin varassa.
Lisuke 14.10: "Raha seuraa potilasta" vai seuraako ministeri rahaa vai miten se oli? Suomenmaan juttu.
***
2 kommenttia:
Ei hätää, maahanmuutto pelastaa Suomen tältäkin kauhulta!
Niinpä. Pääasia lienee, että leikkaus onnistuu, vaikka potilas heittäisikin lusikan nurkkaan.
Lähetä kommentti