25.5.2016

Iskä tai äippä, mitä väliä?

Charles Darwin.
Uusi uljas maailma on varmasti paljon huimempi, mitä meikäjuntti osaa edes kuvitella. Tästä on osoituksena suunnatun evoluution kehittäjä Frances Arnold, joka palkittiin ensimmäisenä naisena Millenium-palkinnolla.

California Institute of Technologyn professori Arnold aikoo uudistaa koko kemian teollisuuden ja energia-alan. Hän muuntaa mikrobien geeneistä uusia ja hyödyllisiä aineita, proteiineja ja entsyymejä lääkkeiksi, pesuaineiksi tai ruoaksi. Menetelmää kehutaan vielä edulliseksi ja nopeaksi, jopa helpoksi.

Helppoahan on sellainen, minkä ihminen hyvin osaa. Palkitun proffan, alkujaan avaruusinsinöörin, työn tulokset ovat jo parantaneet ihmisten elämää. Esimerkkinä on uusi tehokas insuliini kakkostyypin diabeteksen hoitamiseen. Arnoldin työkaluilla eli muokatuilla mikrobeilla voidaan tuottaa uusiutuvasta biomassasta vaikka muovia ja öljyä.

Fossiilinen öljy voitaisiin aikanaan jopa korvata uusiutuvilla polttoaineilla, kun fossiilisten saatavuus vaikeutuu ja hinta nousee tarpeeksi. Arnold aikoo myös syrjäyttää nykyiset maatalouden torjunta-aineet uusilla ratkaisulla ja ympäristölle suopeammilla tuotteilla.

Arnold toteaa T&T:n lehtijutussa, että ennen kasvien ja eläinten jalostuksessa risteytettiin kaksi hyväksi todettua vanhempaa, isä ja äiti. Enää ei ole sellaisia rajoituksia. Uudella mikrobilla voi olla tarvittava määrä vanhempia, kolme tai kolmekymmentä. Jokaiselta "vanhemmalta" saadaan paloja uuden sukupolven mikrobin geeniin.

On kai niin, että mitä luonnon luomille mikrobeille tehdään edeltä, sitä myös ihmisille seuraa perästä? Iskällä ja äipällä ei sitten olisi oikeasti väliä. Se olisi todella sukupuolineutraalia ja muutenkin viileän neutria meininkiä!

Intrigööri tapitti kauan sitten tellusta scifisarjaa Dark Angel, missä Jessica Alba oli olevinaan geenimanipuloitu tyttö. Jos ihmisten tulevan geenipeukaloinnin, sehän tulee yleistymään väistämättä, tulokset olisivat sellaisia, tervetuloa vain uusi maailma! Oli siinä sarjassa kyllä muitakin hottiksia.

Lisäyslinkki: Tutkijoiden parempi legopeli, kasataan ihmisen tarpeet.


***

Ei kommentteja: