10.5.2016

Mv-lehden mainos

Mv-lehdellä on uskollisia lukijoita myös Kuopiossa. Joku heistä mainostaa lehteä tekstillä pömpelin seinässä, reitin varrella näkyvällä paikalla. Toinen mainos löytyy ainakin yhden bussiseisakkeen katoksen seinästä. Havainnot on tehty viime päivinä vain yhdestä kaupunginosasta.

Mv-lehtihän on yksi Suomen johtavista nettilehdistä, mitä tulee nostettuun mediakohuun. Intrigööri ei aio sanoa olevansa tuosta julkaisusta mitään sen isompaa mieltä. Silloin tällöin sitäkin nettilehteä on tullut vilkaistua. On se ollut ainakin vaihtelua ja kyllä, naurattanutkin on, myönnetään. Ei tämä meininki itkemälläkään parane.

Yleisesti olen tietysti suvakki, mitä tulee erilaisiin kansalaismedioihin ja nk. vastamedioihin, joita löytyy monta muutakin tuo mv, tarkoittaako tuo lyhenne "muuten vaan"? Ihmisillä on oikeus saada mielipiteitään julki ja niitä on pieneltä osaltaan päkistänyt ulos myös intrigööri.

***
Semmoisenkin näkökannan tuohon asiaan voisi ottaa, jotta kuinka moni uskollinen lukija viitsisi mainostaa esimerkiksi Hesaria tai Yleä tekstillä tiiliseinässä. Entä jotain puoluelehteä tai kepusta muka joskus irtautunutta maakuntalehteä? Eipä ole moista tekstitaidetta vielä vastaan sattunut, ehkä sellaista jossain on? 

Sitäkin voisi aatostella, miten paljon "vastuulliseksi" tai "sananvastuulliseksi" itsensä nostanut valtamedia on ajan saatossa pyrkinyt tietoisesti ja ahkerasti muokkaamaan lukijoidensa mielipiteitä, myös valikoivalla uutisoinnilla. Se on paljon se. Aikoinaan tyhmää kansaa valistettiin EU:n ihanuuksilla, sitten olikin jo vuorossa yhteisvaluutta euron vastaansanomattomien etujen julistaminen. 

Myöhemmin meitä prässättiin toisten kriisiytyvien jäsenmaiden (lue: suurpankkien) jumalattoman suurten tukipakettien ja niiden takaamisten välttämättömyydellä, kunnes kriisi iski maamme omaan massiin. Sitä kyllä kansalaisten kommenteissa yritettiin aikanaan kovasti ennakoida, mutta ihan turhaan. Tosin sen kriisin ei pitänyt ollenkaan koskea Suomea, sanoi eräskin entinen tyhjäpääministeri.

Muita herkeämättömän valistamisen teemoja ovat olleet kansalaisten kontolle kaatuva ilmaston lämpenemisen torjunta mm. älyttömiä tuulivoimaloita hullun lailla tukemalla. Julkinen möhköfantti-yle taitaa olla oikein velvoitettu ns. ilmastovalistukseen? Osa porukasta, meistä taviksista, varmaankin uskoo vieläkin vakaasti, että maapallon ilmastoa voi säädellä oikein kalliilla termostaatilla, tarpeeksi maksamalla, kahden asteen tarkkuudella.

***
Niinikään meitä jaksetaan innostaa hyväksymään rajattoman sosiaalisen mamutuksen elinikäinen elatussoppari-automaatti, minkä lopullista hintaa ei kukaan pysty ehkä koskaan määrittelemään. Tai pystyy siten, että köyhä kansa näkee nuo kasvavat kustannukset käytännössä, kun hyvinvointivaltion annit liukenevat lati kerrallaan pois omasta kukkarosta. Leipäjonot kasvavat, lääkkeet jäävät apteekkiin ja asumisen kanssakin on jo kiikun kaakun, jne.

Puoluelehdet ovat juksanneet meitä iät ajat, mutta sehän kuuluu niiden tehtäviin. Muitakin ilmiöitä löytyy vaikka kuinka paljon rehevästä kansallisesta mediastamme. Esimerkiksi maaseudun väen puolustaja MT-lehti näkee asiat pitkälti omien lukijoidensa ja ilmoittajiensa etujen mukaisesti. Maatalouden tukipolitiikka on kaikkiaan sellaista, ettei siihen uskalla julkisesti puuttua ilman tavista korkeamman ymmärryksen eli virkahenkilö-valaistumisen saavuttamista.

Intrigööri ei sinänsä paheksu maatalouden tukia pohjoisessa maassamme, sillä meitillä on tapana syödä joka päivä. Mielelläni lapan lautaselle kotimaista tai muuta edes melko vastuullista ruokaa, joka on kasvatettu kunnon pellossa tai karjan rehuksi oikealla maan voimalla. Sellaistakin ruokaa unionissa, siellä vähän etelämpänä tuotetaan, että peltojen alle on saatettu jopa haudata piiloon rekkakuormittain ongelmajätteitä. Myrkkyjä on löytynyt joskus jopa oliiviöljyistä. 

Niin jotta yhteenvetona semmoista, että mikähän tässä pienessä, mutta köyhässä maassamme lopulta on oikeasti vastuullista mediaa ja mikä on enempi julkista turhaketta ja ongelmajätettä?


Lisäys: MV-lehdestä kertovasta uutisesta tuli verkkotoimittajalle palkinto.

***

Ei kommentteja: