4.5.2016

Robottitoimittajan sananvastuu?

Vielä jokunen vuosi sitten meikäläinen piti herjana, kun puhuttiin, että toimittajia tosissaan korvattaisiin roboteilla. Nyt sellainenkin peikko ryömii nurkista näkösälle joissakin toimituksissa. 

Tekniikka & Talouden jutussa kerrotaan, että lukijat saattavat jopa tykätä toimitusrobottien tyrkkäämistä teksteistä enemmän kuin biorobottien eli ihmistoimittajien (lue: mediamurjaanien) tuotteista. Toistaiseksi robottien työ keskittyy simppeleihin talous- ja urheilusivujen vakiojuttuihin. 

Toinen linkki vie STT:n uutisbottiin, mistä Googlekin kiinnostui.

Yle areena kertoo myös, että robottia on jo kokeiltu myös poliittisten uutisten tekijänä. Robotit hopottavat pian meidänkin kulutusmedioissamme, tietysti ikäänkuin  sananvastuullisesti, kuten on ohjelmoitu.

Eipä viene kauan, kun "sähköaivo" tai supertietokone osaa esimerkiksi koostaa hetkessä ihmisaivolle ymmärrettäviä ja samalla harkitusti sananvastuullisia juttuja myös massiivisista aineistoista. Siitäkös mediatalojen kustantajat, päällikkötoimittajat ja muut uutiskääpiöt tykkäisivät! 

***
Nuo juuttaat lykkäisivät esimerkiksi valtion budjettikirjan, kai sitä vielä painetaankin, huippunopeaan lukulaitteeseen. Robo tuottaisi siitäkin pumaskasta hetkessä sivuille halutun määrän halutunlaisia ja kerralla virheettömästi kirjoitettuja uutisia ja juttuja. Siinä menisi koneesta äkisti läpi ja pilkkoutuisi jutuiksi vaikka kokonainen EU:n Lissabonin sopimus liitteineen tai jokin suurista vuotoaineistoista. Kaikki löytyy jo, jos löytyy, koneelle valmiina datana.

Ehkä robo osaisi vääntää myös sopivan sorttisia kolumneja ja pakinoita kuin koneesta, huumoriakin? Jokin blogikirjoitus veisi aikaa korkeintaan kanan pierun verran? Kustantajat ja päällikkötoimittajat voisivat keskittyä johonkin mielipuuhistaan, kuten ristisanojen ratkomiseen ja harjoittelijatytöille lirkutteluun. 

Ikävä lopputulos olisi, että uusi suuri luuta lakaisi pois kustannuspaikalta suurimman osan firmoissa jäljellä olevista toimittajista. Se on sitten tulevaisuudessa luovillakin aloilla todella tulos tai ulos. Eikä ihminen pitkän päälle työssään pärjää jatkuvasti kehittyville koneille ja  ovatko mediamogulit valmiita maksamaan inhimillisyydestä.

Parikymmentä vuotta sitten sama touhu tehtiin kymmenissä lehtitalojen kirjapainoissa, joista laitettiin mäkeen pääosa äsken niin arvostetuista ammattilaisista. Sivunvalmistus siirtyi toimituksiin, työpöydille, sinne ei monta ukkoa tai akkaa painon puolelta tarvittu. Noina pahoina vuosina poistui työelämästä kokonaisia vanhoja ammattikuntia.

***
Kehitys ei ole enää useinkaan ollut kehitystä inhimilliseltä kannalta. Tietokoneistus & automaatio ovat olleet ja ovat rahamaailman mahtajien parhaita ystäviä, mutta ne aiheuttavat samalla tolkutonta inhimillistä vahinkoa, kuten suurtyöttömyyttä. Näin on joka alalla. 

Pahin peikko on tekoälyjen tuleva kehitys, Tekoälyn Aika, mistä monet tolkun tietäjätkin ovat huolissaan.

Robottitutkija väitti jossain lehtijutussa kierosti, etteivät robotit vie ihmisten työpaikkoja, vaan päätöksen robottien käyttöönotosta tekee aina yritysjohto. Se ei kyllä yhtään lohduta ihmisiä, joiden työpanoksen korvaa tekoälyn ohjaama väsymätön robotti tai jokin muu bittipää. 

Toisessa em. lehden jutussa kerrotaan, kuinka tulevaisuudessa robotit ja lennokit ohjaavat monipuolisesti automaattikoneiden tekemää rakentamista, rakennusmateriaali voidaan valmistaa esimerkiksi jätteistä. Ihmistyö käynee lopulta vähiin myös rakentamisessa. Tässä kohti tulee mieleen, kuka moiset rakennusprojektit käynnistäisi ja keitä varten, kuka talot suunnittelisi ja maksaisi, Skynet ehkä? Taloissa kai sitten asuisi kyborgeja?

Lisäyksiä: 

Kyborgeiksi muuttuminen saattaa olla ihmisten ainoa mahdollisuus? Elon Musk visioi.

Aivoimplatit yleistyvät tulevaisuudessa. Silloin myös haittaohjelmat voisivat iskeä suoraan aivoihin.

Europarlamentissa laadittiin tammikuussa 2017 pelisääntöjä roboteille ja keskusteltiin mm. siitä, tuleeko niistä bittipäistä joskus "sähköisiä henkilöitä".

Mihin laitetaan vuosien kuluttua, jos ja kun sote ehkä alkaa toimia, robottien syrjäyttämät lekurit ja hoitsut? 

Kiinassa elektroniikkatehtaassa robotit söivät kerrasta 60.000 ihmisen työpaikkat.

Poliitikot lienevät jo nyt kyborgeja, koska heidän puheitaan ei "luonnollinen henkilö" enää saata ymmärtää.

Linkki 14.8.2018: Robotit hoitelevat hotellia, ellei satu pätkimään.

***

Ei kommentteja: