21.5.2016

Ketunleipiä ja murkkuja


Metsäpolkuja aamulla hortoillessa huomasin, että nyt metsät ovat harvinaisen reilusti valkoisenaan ketunleipiä eli käenkaalia tai revonrieskaa. Toukokuussa metsistä ei helposti löydä mitään syötävää, paitsi keittämättä hyvin myrkyllisiä korvasieniä.


Lapsesta lähtien muistan, että ketunleipiä voi tai saa syödä. Ainakin valkoisia kukkia syötiin. Maha ei kyllä täyty, ellei kukkia ja lehtiä popsi ihan ketusti, mutta kasvi on C-vitamiinipitoinen. Toukokuisilla ketunleivillä tai käenkaalilla on vanhoina aikoina häädetty pois talvella nälän tai ainakin tuoreen ravinnon puutteen takia ehkä iskenyttä keripukkia


C-vitamiini on teholääke keripukkiin, mutta vielä puisten purjelaivojen aikoina sen tiesivät vain harvat kansanparantajat. Parhaita kasveilla lääkitsijöitä saatettiin syyttää noituudesta, sillä eihän se ollut tästä maailmasta, jos ihminen pahasta taudista parantui ja vieläpä jonkun poppaukon tai -akan tropeilla.


Moinen kansanviisaus tai shamanismi ei ollut kirkon silmissä siunaus, vaan se oli itsestään perkuleesta. Raippoja noidalle selkään tai roviolle! Vielä nykyajan kynnyksellä parhaatkin kansanparantajat ovat saattaneet joutua leivättömän pöydän ääreen.


Vaan on meillä Savonkin metsissä valkoiset kevätkukat ja siniset kukat myös, sillä metsäorvokkejakin näkyy. Etelämpänä on voinut jo pitempään ihailla valko- ja sinivuokkoja, mitkä eivät näillä korkeuksilla kasva kuin harvoissa paikoissa istutettuina. On täällä joskus menestynyt kirsikkakin.

Laitan oheen kukista pulikalla otetun kehnon kuvan. Luonnossa nuo kukat ovat näyttäviä, kun niitä on nyt miljardeittain pitkin metsän pohjia. Ketunleivistä ja metsäorvokeista enempi Wikipediassa.


Ötiäisiäkin syömään?

Mainitsin yllä, ettei keväisestä metsästä löydy paljon syötävää. Sitten hiipi mieleen, että ovat ne muurahaisetkin jo heränneet ja monet muut ötiäiset. Puistatti, kun aattelin, että joutuuko sitä Suomessakin vielä syömään hyönteisiä, kuten viherpunikit ja muu tiedostavisto ovat innoissaan suunnitelleet.

Voi olla, että hra Sipilän hallitus lopulta juotuu perääntymään yrittäessään tehdä melkein koko julkissektorista yksityistettyä yritysrypästä? Kepua ja persuja ei sen jälkeen kukaan äänestä kolmeen vaalikauteen. Kokoomusta tietenkin aina äänestetään, koska on niin fantsua ja sexyä olla porvaria, edes omissa mielikuvissa.

Seuraava hallitus lie sitten demarien ja kokkeleiden yhdessä kiskoma viher-puna-rkp, eikä siitä kansalaisille ainakaan riemu repiä. IMF:n ja troikka joutuvat piankin ratkaisemaan Suomen sosiaalisen ja ruokakriisin, jne. Kaikkea kiristetään ja kuristetaan.

Siinä vaiheessa A-luokan ihmiset ja heidän ylitsevuotavan sosiaalisuutensa takaajat eli etuoikeutetut maahantulleet jatkavat kuin ennenkin. Laaja B-kansa saa raataa "kilpailukykyä" valtiolle ja eloa itselleen niska punaisena, vaikka millä konstilla, myös pikkuyrittäjinä tai Harzt-halpaliksoilla.
  
C-luokan rupusakille, harveneville eläkeläisille ja kasvavalle työttömien joukolle tarjotaan ruokajonoista proteiinia myös syötävinä hyönteisinä. Ja voi sitä tiedostavan valistuksen määrää! Hyönteisten syöntihän pelastaa ilmaston ja koko maailman...

***
Tässä vaiheessa päiväpainajaista intrigöörin nettihaku onneksi osui kohdalleen. Tieto vähensi tuskaa, sillä on meillä vielä varma turva Evirassa ja ellei se riitä, muurin pönkkänä seisoo myös unioni. 

Hyönteisten käyttö elintarvikkeena on EU:ssa toistaiseksi kielletty! Syötäviksi aiottujen hyönteisten pitää käydä läpi unionin hyväksymä turvallisuusarviointi ja saada myynnille ja markkinoinnille Euroopan komission lupa. Hah.

Saa niitä ötiäisiä jokainen omalla riskillä syödä, mutta ei siihen voi ketään pakottaa. Kokonaisia tai prosessoituja hyönteisiä ei saa tuoda maahan, myydä, markkinoida tai kasvattaa elintarvikkeeksi, ennen kuin lajien mahdollinen käyttöhistoria EU:ssa on osoitettu tai jollekin lajille on myönnetty uuselintarvikelupa. Suomi noudattaa tietysti asiassa komission suositusta yhdessä useimpien EU-maiden kanssa.

Intrigööri ennustaa ja melkeinpä jo toivoo, etteivät britit eroa EU:sta. Kansanäänestys on juhannuksen alla, mutta monille eroa pohtiville menee loppumetreillä kuitenkin pupu punttiin. EU säilyy, sillä Kreikkaa raahataan mukana vaikka kahleissa. Suomi ei itse eroa EU:sta ikinä, vaan haluaa edelleen päättäviin pöytiin, vaikka pöydän alle muruja syömään.

Lienemme kuitenkin turvassa hyönteisten syömiseltä, toistaiseksi. 


***

Ei kommentteja: