17.10.2016

Sote soi, säästöt syö?

Sijoittajan ja/tai rahoittajan ilmoitus talouslehden sivulla jää yleensä tarkemmin katsomatta, sillä intrigööri ei kuulu moisten reklaamien kohderyhmään. Tällä kertaa pelkkä linkkiotsikko ja kuva jo pysäyttivät. Tuli se juttukin lukaistua.

Otsikossa jo kerrotaan, mistä on kysymys: Sote tuo miljardien investoinnit ICT:hen (tsuhnaksi se tarkoittaa tieto- ja viestintäteknologiaa) ja mahdollisuuksia sijoittajille. 

Terveyssektorilla toimivista yrityksistä, niiden omistajista ja sijoittajista onkin riittänyt julkisuudessa monenlaista porinaa. Poristu ja päristy on etenkin terveysalan firmojen jo tähän asti melko messevistä voitoista ja niiden harjaamisesta johonkin, missä verot on kirosana.

Intrigööri ei väitä, että tässä olisi siitä kysymys. Missä liikkuu iso raha, siellä häärii bisnes ja niin sen kuuluu ollakin. Ikää kuitenkin kertyy ja mahdollinen ränsistyminen voi saattaa meikän ja monen teikänkin julkisen terveydenhoidon piiriin, mutta uskaltaako siihenkään enää varojen puutteessa turvata. Ilmaista yhteiskunnan tarjoamaa palvelua ei ole. Mutta ehkä "ne" lopulta vievät johonkin kantamalla? 

Mutta takaisin kaupalliseen epistolaan, mikä julistaa, että pian aloitetaan lähihistorian suurin terveysalan muutos. Tekstissä kerrotaan, että Suomen hallituksella on pyrky säästää julkisissa menoissa. Sote-uudistuksella yritetään tehdä kalliista terveydenhuollosta tehokkaampi ja korostaa kansalaisten valinnanvapautta.

Järkevästi kerrotaan, että sote on näkynyt kiistelynä hallinnosta, vaikka oikea tehokkuuden lisäys ja se valinnanvapaus on saatavissa digitalisaation eli tietojärjestelmien uudistamisen myötä. Edessä ovat siis ne mainitut "miljardien investoinnit ICT-järjestelmiin". Muuten ei sote soi sillä sävelellä, mikä valtiota ja sen asukkaita miellyttäisi. Julkisen puolen tieto- ja viestintäviritysten yhteensopiminen on toki tunnetusti yhä iso ongelmavyyhti ja ratkaisua vailla.

”Soten perusajatus on se, että raha seuraa kansalaista ja kansalaisilla on valinnanvapaus”, kertoo eräs pomo. Kuulema Nexamed Oy:n tarjoamalla OneClinc-järjestelmällä "tieto saadaan kulkemaan kansalaisen mukana". Sitäkin sotessa tavoitellaan. Mutta missä, missä se tieto on? Entä raha? Kuka seuraa ja ketä?

***
Yhdessä talouslehden pienessä ilmoituksessa on takana paljon oikeaa asiaa, ainakin ilmoittajan itsensä kannalta. Jotenkin sitä vain joutuu epäilemään valtion suurhankkeita ja toivomaan, ettei sosiaali- ja terveyspuolen uudistuksesta tulisi uutta hukkaputkea mallia susi.

Ei kai pitäisi edes mainita Talvivaaraa, missä yksityinen teki isoa, uutta ja upeaa, mutta koko mahtilöllö valui lopulta veronmaksajan syliin. Kukaan soteuudistuksen nk. päättäjistä ei näytä osaavan kertoa meille epätietoisille kansalaisille, missä nyt mennään ja mihin ehkä joskus tullaan. 

Ettei vain vielä jouduttaisi ottamaan pakkia, sillä tässä aiotaan luoda tyystin uusiin nahkoihin kohtuullisesti toimiva ja koeteltu systeemi? Aika raksuttaa, myös hallituksen kellossa. Hyviä uusia ratkaisuita on terveydenhoidossakin tehty, paikallisesti ja alueellisesti. Vaihe kerrallaan eteneminen ei kuitenkaan suuria poliittisia päättäjiä näytä kiinnostavan, suurta ja maatakaatavaa olla pittää ja kiiruskin olisi? 

Se kyllä tiedetään, että sote-hanke on suuri ja mutkikas. Sotessa palaa isosti rahaa. Mutta onneksi Suomi on vähiten nettovelkainen maa maailmassa, sillä häijyn isot eläkerahastomme lasketaan virallisesti mukaan julkisen vallan omistuksiin. Valtion velat voitaisiin teoriassa maksella pois, jos haluttaisiin ja paljon hilloa jäisikin. Mitä tuosta muuta sanoisi, kun ei ossaa?

***
Raimo Sailas sen sijaan osaa kertoa, missä maan talous makailee. Linkki juttuun.

Kalle Isokallio sotesta.

Lääkärit tyrmäävät sote-uudistuksen.

2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Sehän näissä uudistuksissa on yksi vika, että niiden tuloksia ei etukäteen voi aina arvata. Sitten kun näkee, onkin jo vahinkoa ehtinyt tapahtua, mahdollisesti.
Sellainen haju mulla on tuosta terveydenhuollon tietotekniikasta, ettei siinä ole millään toimijalla oikein ollut porkkanaa kehittää yleistuotetta, vaan aina on räätälöity. Hintaa näin on saatu maksettavaksemme ehkä tuhatkertaisesti edelliseen vaihtoehtoon verrattuna. Virossa asia on hoidettu paremmin, joskin osa säästöistä tulee siitä, ettei ole niitä vanhoja järjestelmiä, joita pitää yhteensovittaa uuteen. Vai sanotaanko se, että sovituttaa?

Oikotieto muuten pelittää taas.

intrigööri kirjoitti...

Sotessa arveluttaa sen laajuus ja kiire. Poliitikkojen ajanlasku on käytännössä vain yksi vaalikausi, eikä se riitä millään terveyspuolen kokonaisremonttiin. Seuraavan hallituksen pitää taas saada soppaan omat mausteensa. Sossupuolesta ei ole edes paljon julki kerrottu.
On tiedetty jo kauan, että kunnissa ja koko julkispuolella on älyttömästi liikaa yhteensoimattomia tietojärjestelmiä. It-firmat ovat pitkään päässeet vapaasti huseeraamaan ja rahastamaan. Liekö tilannetta jo korjattu, mutta vielä muutamia vuosia sitten potilastietoja ei saatu siirrettyä sutjakasti edes yhden kunnan sisällä, niin oli Kuopiossakin.
Hyvä, että Oikotieto toimii taas! Luulin jo, ettei sitä enää löydy.