28.8.2012

Köyhille pieniä pakkauksia

Köyhyyden katkera haamu hiipii ennen niin rikkaaseen Eurooppaan. Päivän uutismössöstä voi poimia senkin, että kansainväliset elintarvikejätit, kuten Unilever, tarjoavat kauppaketjujen köyhtyville asiakkaille pienempiä kertapakkauksia. Sinkuille tämä on kyllä hyvä uutinen, oli massia tai ei. 

Pieni ei vielä ole Suomessa oikein kaunista, ei ainakaan joissain Prismoissa ja Citymarketeissa.  Meillä halutaan edelleenkin myydä perhepakkauksia ja kolmea kahden hinnalla. Kärry täyteen, silleesti niitä bonuksia ja plussia kartutetaan!


Suomessa on viime vuosinakin moneen kertaan hehkutettu sitä, miten rikas maa "me" olemme, jos vertailukohtia haetaan jostain "kolmannesta maailmasta". Ellei muuta keksitä, ainahan sieltä lopulta löytyvät jotkut Somaliat, Nepalit ja Zimbabvet. Nälkäisiä pakolaisia on Afrikka pullollaan ja pian sotimisen takia myös ainakin Lähi-Itä.


Intrigööri muistaa rankat ajat parikymmentä vuotta sitten, kun Suomi putos puusta eli  jysähti velkanousun huumasta ja asuntokuplasta laman ankeaan arkeen. Mutta on    inhimillistä etsiä aina joku, jolla menee vielä huonommin. Silloin surkuteltiin neukkulan jälkeisen ajan venäläisiä ja sitä, miten he saattoivat pärjätä siellä kolkoissa ja kylmissä kämpissään olemattoman oloisilla ruplaeläkkeillä ja palkoilla. Kaupatkin olivat vielä siellä enempi tyhjää täynnä. Raitilla pyöri vain laihoja kulkukoiria ja pummaavia pikkupoikia.


Velkahiekkaa rattaissa

Venäläisiä ja erityisesti likeisimpiä Venäjän Karjalan asukkaita kehuttiin ihan aiheesta siitä, että sivistyneet venäläiset ihmiset auttavat toinen toisiaan. He eivätkä tee ilmikapinaa surkeista olosuhteista huolimatta. Rajan taakse Karjalaan kärrättiin Suomesta avustuslasti toisensa perään niin, että venäläisten hyvin korruptoitunut tullikin alkoi jo jarrutella. Suurin osa avustustarvikkeista päätyi kai sinne mihin pitkin. Pahat kielet kyllä juorusivat, että parhaimmat avustustarvikkeet  ja hyvät vanhat vaatteet myytiin lopulta jonkin mafiajoukon lukuun Pietarin katumarkkinoilla. Mutta kierrätys toimi.


Joku silloin hoksi sen tosiasian, ettei venäläisillä ollut lainkaan velkaa! Venäläisten kurjuudessa oli sellainen hyvin selkeä valopilkku kuin lähes täydellinen velattomuus. Suomessa oli laman jäljiltä sadoin tuhansin ylivelkaisia ja työttömiä. Satoja normaalisti terveiksi katsottuja yrityksiä laitettiin pankkien toimesta lihoiksi, kun valtio otti muuten pankkien vastattaviksi ehkä kaatuneet velat piikkiinsä. Totta kai pankit ottivat varmat valtion rahat talteen, viispä silloin edes muuten etuoikeutetuista yritysasiakkaista tai niiden työntekijöistä, jotka hekin kyllä olivat niiden "ystävällisten" pankkien asiakkaita.


Laman aallonpohjasta meni vain vuosi tai pari, kun Vaalimaalla ja Nuijamaalla oli Venäjälle meneviä rekkoja kilometrien jonoissa suuren naapurin kulutusjuhlia ruokkimassa. Aimoannoksen pihalla seisoi aina venäläisiä kuussatasia mersuja ja rölymaastureita rivissä, silloin siellä tuli käydyksi usein. Lamasta ylös rämpivässä Suomessa nähtiin, miten venäläisistä tuli monien liikkeiden ja hiihtokeskusten parhaita asiakkaita. Venäjän kielen taidollakin oli kysyntää.

Jos tuota tarkemmin ajattelisi, venäläiset ne aina vain pärjäilevät ja he osaavat pitää lystiäkin, meni meillä pienessä tylsässä Suomessa miten tahansa. Suomalaisten kohtalona lienee ikuisesti olla kuin Jukolan pöljät pojat viisaampien ruotsalaisten ja rennompien venäläisten välissä. Mistä meille on siunautunut näin karmea herraonnikin, mikä näyttää aina vain huononevan. Kokoomuskin oli ennen ihan tolkun puolue, ainakin ennen kuin se sai vallan kahvasta kiinni ja valitsi nappulaliigan johtoonsa.


Pian Suomessa taas suurtyöttömyys synkistyy ja taantuma kääntyy lamaksi, mitäpä sitä kaunistelemaan. Velkaantuminen vain pahenee, korot nousevat, taas ainakin venäläisiin verrattuna. Meillä kun ei ole omia öljylähteitä ja köyhät malmivaratkin täytyy raastaa maasta pois ulkomaisten superkapitalistien hyväksi.


Jos meillä olisikin ollut valtion mailla öljy- ja kaasukenttiä, joku Kataisen puoluetovereista olisi myynyt ne jo aikoja sitten ulkomaille pilahintaan pois kuleksimasta. Joten semmoisesta ei edes kannata haaveilla.

Suomi kyykkyyn

Meillä Suomessa on merkittävä ja melko vähän hyödynnetty luonnonvara eli turve. Mutta pienpuolue vihreiden ihmeellisesti höynäämässä poliittisessa johdossamme energianlähde turve on lähes julistettu pannaan. Mieluummin Suomessa poltetaan öljyä ja kivihiiltä tai tuontisähköä kuin kotimaista turvetta puun seassa, vaikka turve ei varsinaisten fossiilisten korvaajana lisäisi kasvihuonepäästöjä. Eivätkä suot Suomesta lopu, etenkin kun vielä luonnontilaiset suot voitaisiin hyvin rauhoittaa.

Suomi pitää kokoomuksen ja vihreiden mielestä saada kyykkyyn konstilla millä hyvänsä, vaikka järjettömiä muka nollaeneregisia uushometaloja rakentamalla. Verottomalla halpatyövoimalla se muutenkin rakentamisesta hyvä tulee. Ainakin lopputulos on ihanan kallista! 


Mutta semmoinenkin kävi mielessä, että joskohan meillä vielä ylitetään suomalaisen eliitin kähmyilyn vanha ennätys kahdenkymmenen vuoden takaa, jos tämä yleinen ränsistyminen tästä kunnolla pahenee. Siihen kyllä kasataan tarpeita koko ajan. Suomen edellisessä suuressa lamassa ei sentään myyty kenellekään koko maata, mikä on nyt joidenkin piirien selvä tavoite.


EU:ssa on jo melkein 18 miljoonaa työtöntä ja lisää tulee. Säästämme ja kurjistumme, ostovoima laskee jo toista vuotta perätysten. Niitä köyhien pieniä annoksia vielä tarvitaan.


Jouluna ollaan varmaan jo viisaampia siitä, vieläkö Suomi pystyisi edes teoriassa vastaamaan euron pelastustalkoisiin antamistaan takauksista. Tuskinpa vain, sillä lisää niitä tulee. Nerokas hallituksemme haluaa hinnasta välittämättä pysyä euroytimen kanssa tappituntumassa. Kreikkaakin roikotetaan vielä mukana eurotitanicin peräköydessä. Espanja ulvoo, Katalonia kutsuu katalasti Kataista pelastustalkoisiin!


Jo vain Suomi maksaa, aina paljon enemmän kuin oman osansa, sillä Suomi on muka hirmu rikas maa! Niin se on! Mutta uusi päivä kaiken muuttaa voi? Silti intrigööri on sitä mieltä, että Suomen EU- ja eurojäsenyydestä pitäisi äkisti järjestää sitova kansanäänestys! Muuten me tehdään se itse!


* * *

Ei kommentteja: