25.8.2012

Puput nurin ja pyyn pillitys!

Belgian jättikani painaa
keskimäärin 15 kiloa.
Syyskuun alusta lähtien kannattaa puolukassa pitää punaista pipoa päässä. Pupujen metsästäjät lähtevät nääs ensi viikon lauantaina haulikoineen liikkeelle koko maassa jahtaamaan urakalla nurin metsäjäniksiä, rusakoita ja villikaneja. Joulutonttujen bongauskausi alkaa vasta myöhemmin, joten punapipo tai -lippis eivät haittaa.

Jäljittämään pupuja pääsee vielä muutenkin kuin ajokoirien kanssa, sillä vemmelsäärten metsästys saa jatkua lumille asti, jopa helmikuun loppuun saakka. Fasaaneja saa metsästää samalla aikajaksolla.


Monta muutakin villielikkoa sattuu syksyn aikana tähtäimiin, mutta onneksi metsästäjät tietävät mitä ja milloin tekevät. Metsästysaikoja tulee ja menee. Intrigööri on vain joskus sattunut puolukkasankoineen samoille metsäteille, missä pupun jahtaajat postaavat. Hyvin sinne pöpeliköihin on sovittu, vielä toistaiseksi.Intrigööri on pienempänä itkeä pillittänyt ja on isompanakin joskus harvoin päässyt tippa silmänurkkaan, mutta enpä ole tiennyt, mitä tarkoittaa pyyn pillitys. Nyt hoksin semmoisenkin lajin metsästyssivustolta

No, houkutellaan sitä vilunkia tehden eli muovikuvilla sorsia ja on niitä olemassa teerenkuviakin. Pyyn metsästysaika alkaa ainakin yleisesti 10. syyskuuta ja päättyy lokakuun lopussa.


***
Pitäisikö kokeilla pillitellä pyytä puolukkareissulla ihan huvin vuoksi? Pillin saisi kuulema kaupasta kympillä. Mutta entä jos sellainen pulska pyykukko suuttuu, kun sitä härnää ja käy päälle? Vaan onhan se pyy aika pieni otus.

Mitähän laki sanoisi, jos sellaisessa hätävarjelutilanteessa pyykukolta sattuisi niska nyrjähtämään ja se putoaisi puolukkasankoon? Vihaisista linnuista. lähinnä pöllöistä, on kokemuksia muutenkin kuin netissä. Kyllä ne tuijottajat saattavat käydä iholle kynsineen ja nokkineen. 
Metsästäminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten pitää vain väistellä, kuten pesimäajalla lokkeja tai variksia. Ei kannata jäädä paikoilleen pillittämään!

Erinomaista riistalintukeittoa en ole sattunut syömään kuin yhden kerran ja siitäkin on jo kauan. Sen teeren kaveri täräytti oksalta haulipyssyllä, eikä me yhtään pillitetty. Kaveri teki sopan, syötiin ja otettiin tanakat ruokaryypyt.


http://vimeo.com/28923717


http://www.tapionmailla.fi/kanalinnustus/7-pyyn-pillitys

Ei puput tähän lopu!
* * *


Ei kommentteja: