14.8.2012

Yleltä rahat vanhustenhoitoon!

Nyt kun Helsingin Musatalon edustalle on pystytetty 13 metriä korkea laulava hauki, mikään ei liene enää Suomessa mahdotonta. Pieni, mutta vastuullinen Suomi kaipaa kipeästi pääministerin taannoin etsintäkuuluttamaa myönteistä pöhinää. Pääministeritason pöhinä ei saa olla mitään pihinää, joten kaikkien kannattaa suhtautua tulevaisuuteen myönteisesti, avoimin mielin ja lompakoin.

Intrigööri on pyöritellyt mielessään hallituksemme pulmallista tilannetta, kun rahat olisi saatava riittämään puutteenalaisille etelä-eurooppalaisille, maahanmuuttajille, sekä hoidon tarpeessa oleville suomalaisille, erityisesti nyt vanhuksille. Vanhuksia kun "sikiää" meillä Suomessa vilkkaammin kuin lapsosia, eivätkä vihreätkään kai halunneet myrkkypillereitä ehdottamalla muuta kuin julkisuutta, olemme totisen paikan edessä. 

Eihän voi olla niin julmasti, että Suomi jättäisi suvaitsematta sairaita vanhuksia, eikä sijoittaisi kohtalaisen pieniä lisärahoja hoitopaikkoihin ja niiden henkilöstöön?

Lopulta intrigöörin ajatus selkiytyi pitkähköllä kävelyreissulla. Toista tuntia meni tallatessa komiassa kesäsäässä Lidliin. Sieltä hurauttelin sitten bussilla kassien kera kotia ja vieläpä alennetulla kesähinnalla, 2,5 euroa yhteen suuntaan. Siinä yhdistyi useita hyödyllisiä asioita. Mielialakin koheni liikunnan ja matkalla bongaltujen kauniiden naisten ansiosta.

***
Ja kyllä! Kyllä ratkaisu vanhusten hoitovajeeseen on todellakin olemassa. Vieläpä niin, että uutta budjettirahaa ei tarvita ja me kaikki pääsemme osallistumaan todella hyödyllisen toiminnan rahoittamiseen. 

Juttuhan on niin, että me kaikki vanhenemme ja osa meistä väistämättä sairastuu. Harvalla on varaa kustantaa itselleen tasokasta yksityistä hoitoa. Ja jos olisikin, mitäpä sillä hoitomestan ulkoisella tasolla oikeastaan on siinä vaiheessa väliä, jos oma äly on osaksi harakoilla, kunhan hoito vain on ystävällistä ja riittävää.

Meidän kaikkien yhteinen mediatöötti Yle saa ensi vuonna kaikilta lisäveroina kerättävät 500 miljoonaa euroa. Siis pienen Suomen suuren Ylen vuosibudjetti on järkyttävät puoli miljardia euroa. Hallituspuolueiden poliitikot eivät suuressa viisaudessaan lähteneet karsimaan Ylen rahoitusta, vaan päinvastoin he päättivät antaa yleläisille pätäkkää tosi reilusti. 

Mikäpä on rahaa lykätessä ja reiluna ollessa, sillä eihän kansalta veroina kerättyjä rahoja ole totuttu säästelemään. Ei varsinkaan, kun rahoitettava yleinen mediatuutti laulaa taatusti sen lauluja, kenen päätösten takana on rahoitus. Eikä se taho ole tässäkään asiassa Suomen suuri kansa, vaan valtaa pitävien puolueiden kulloinenkin tiukka klikki.

Onhan kuitenkin aivan selvää, ettei Yle tarvitse moisia rahoja. Tasokasta ohjelmatarjontaa on lupa odottaa puolta pienemmällä summalla varsinkin, kun kaupallinen tarjonta koko ajan lisääntyy ja valinnanvara kasvaa koko mediatarjonnassa. Mutta intrigöörikin haluaisi olla ehdotuksessaan reilu, joten ei ehkä laiteta Ylen rahoitusta ihan keskeltä poikki.

***
Eiköhän oteta jo ensi vuodesta lähtien mm. vanhusten hoitajien, lastentarhojen työläisten ja ehkä vielä erityisopettajienkin palkkaukseen Ylen brontosaurusbudjetista lisää semmoiset 200 miljoonaa euroa! Siellä nimittäin on varaa ja tuommoisella summalla päästään jo varsin pitkälle. Moni vanhus ja lapsi saisi tarvitsemaansa hoivaa ja turvaa. Maahanmuutonkin voisi pitkälti rahoittaa samasta lähteestä.

Mutta mitäs minä tässä liikoja kohkaamaan, sillä päätökset rahojen kohdentamisesta tehtäisiin tietysti eduskunnassa. Mutta oppositiota olisi kuultava, vaikka se ei pääministerin mukaan lainkaan vaikuta suomalaiseen politiikkaan. Kummallista kyllä, sillä silloinhan kepulaiset ja persut kansanedustajat voisivat jäädä jatkamaan kesälomaansa tai perustaa johonkin sisämaahan kunnollisen varjohallituksen. Vähän niin kuin joissain arabimaissa.

Yleverosta otettavista rahoista olisi kohdennettava riittävästi juuri vanhustenhoidon saattamiseksi sivistysvaltiossa riittävälle tasolle! Yle saisi rauhassa jatkaa ohjelmatuotantoa mm. linjalla, "vähänkö me tässä ollaan ihkuja", "mustaa marskia ken pelkäisi" tai "samat ikitylsät naamat aina samoista asioista paskaa jahkaamassa". 

Kyllä 300 miljoonaa euroa vuodessa hyvin riittäisi tasokkaaseen uutis- ja ohjelmatuotantoon Suomen kokoisessa maassa, vaikka monella kielellä. Saisi niillä rahoilla ostetuksi muutaman ulkomaisen sarjankin. Urheilupöpinästä voisi kyllä leikata ja roimasti! 

Ja mikä parasta - tällä tavoin jakamalla Yle-verostakin olisi kansalaisille todellista hyötyä, eikä sen pulittaminen tuntuisi kai kenestäkään enää niin vastenmieliseltä? 

Yleläiset voisivat näyttää kaikille hyvää esimerkkiä puolittamalla palkkansa. Se meillä muillakin saattaa semmoinen temppu olla edessä, sillä nyt Eurooppa räpiköi ja sukeltaa pahasti ennen kuin talouskasvun aurinko joskus taas nousee meillekin. Ellei palkkojen leikkaus kelpaisi, kyllä markkinamedia aina uusia huippuosaajia työllistää. 

Sulkeudun suosioonne. Tai ainakin kohta kyökkiin hellan ääreen.* * *

Ei kommentteja: