19.12.2013

Häijy joulupeikko Krampus

Kyllä Suomessa on lapsilla nössö joulu. Aikuisille joulu saattaa tehdä tiukkaakin, kun pitäisi touhuta kasaan kaikenlaista, vaikka ei olisi aikaa, eikä oikein olisi rahaakaan, eikä edes ihan tosissaan tahtoisi.

Joskus vanhoina aikoina lapsille saatettiin varovasti kertoa, että joulun alla pitää olla pitää kiltisti, sillä muuten pukki tuo risuja, eikä lahjoja. Hah!

Sitähän ei yksikään lapsi uskonut, ei ainakaan tuhmis lapsi. Mutta Krampus onkin rankka joulupeikko-pirulainen ja se näyttää todella tuovan risuja.


Lapsille satuiltiin myös, että joulutontut kiertelevät tirkistelemässä ikkunoista ja vievät pukille terveisiä, ettei siihen ja tuohon taloon kannata mennä jouluna ollenkaan lahjuksia viemään.


Suomalaisen nössön joulun tuloksena käytännössä kaikki lapsukaiset saavat jouluna jotakin. Pikku tuhmuudet unohdetaan ja annetaan anteeksi. Usein lapset suorastaan hukutetaan kaikenlaiseen kivaan ja krääsään ja heidät saatetaan julmasti sokerihumalaan.


Krampus on pelottava


Mutta jos olisin itse sattunut ilmentymään tähän maailmaan jossain Krampus-jouluperinteen alueella Keski-Euroopassa, enkä täällä asutun maailman reunalla, olisin kakruna taatusti joulun alla ollut hissukseen kuin pissiliri vaipan mutkassa. 

Krampus on varsin pelottava hahmo, pikemminkin se on piru kuin peikko tai pukki. 
Tuhmat lapset Kramppu vie pesäänsä, eikä siinä itkun pillitys auta. 


Tarina ei oikeastaan kerro, palauttaako pahis lapsoset jouluksi koteihinsa. Käykö heille kuin Hamelnin pillipiiparin perästä marssineille lapsille, joita ei nähty enää koskaan?Krampuksesta on enempi tässä 
ja (varoitus!) pienille ehkä kauhian kamalia kuvia tässä.

Krampus-perinne on kuulema erityisen ajankohtainen samoihin aikoihin kuin meillä vietellään itsenäisyyspäivää. 


Olivatkohan ne itsenäisyysjuhlien kiakkovieraat sun muut paikkojen rikkojat ja ihmisten murjojat krampuksia, joita ainakin juhlivan herrasväen on syytä vastakin pelätä? Suomessa lienee syntymässä uusi peloittava joulualusperinne tuhmille aikuisille? 


***


Krampuksessa on jotain samaa, mutta ilkeämpää kuin suomalaisessa Nuuttipukissa.

Pakanallisesta joulusta kertoo Turjalaisen joulujuttu.Ei kommentteja: