19.12.2013

Jätä kännykkä kotiin!

Vireä viherpappa Osmo Soininvaara kertoilee blogissaan, miten halvaksi kilometripohjaisen satelliittiseurannan laitteiden (niiden stasimokkuloiden) asentaminen autoihin tulisi. Ollila nääs oli kertonut, että miljoonalle laitteelle tulisi hinnaksi vain parikymppiä kappale. Intrigööri epäilee sitä, kuten monia muitakin siihen hankkeeseen liittyviä jutskia. Päättömät päättäjämme ovat aina yllätyksestä mykkyrässä, kun mikään sellainen halpa ja hyvä ei sitten toimikaan niin helposti ja hyvin kuin on uskoteltu.

Ollila oli kuulema vahvistanut epäilyn siitä, ettei kännykkäseurannan estämiseksi auta muu kuin jättää kännerö kotiin. Sitä intrigööri ei epäile. Kännykkä toimii kantajansa paikantimena, kuin entisajan lehmänkello, jotta kuultiin missä päin metsälaitumella lehmät liikkuivat. 

On sitä olemassa halpoja puhelimia käytön jälkeen pois heitettäväksi ja prepaid-liittymiä, mutta sen kaikki tavallista vapaamman yksityisen liikkuvuuden kannattajat ovat tienneet jo kauan.

*** 
Moni ei jätä kännykkää kotiin, ei suin surminkaan. Sillä mitäpä olisi kadulla asteleva teini ilman kädessä loistavaa kännykkää. Vanhemmat immeiset saattavat laittaa joskus älyseurantalaitteensa taskuunkin, koska he muistavat senkin ajan, kun kenelläkään ei ollut kapulapuhelinta.

Mutta mitäpä sitä enää vitkuttelemaan, kaikki johtaa kuitenkin siihen, kuten tyttö ikivanhassa operaattorin mainoksessa sanoi: "Tahdon olla kaikkien kanssa kaikkialla, nyt ja aina" - tai jotain siihen suuntaan. Koska nyt tahtoo isoveli eli valtio, joka haluaa tietää sinusta ihan kaiken, ei enää kannata jarrutella. Kaikkien tauoton seuranta toisi myös hurjan paljon uusia duunipaikkoja, eri asia on, kuka palkat maksaisi ja miksi.


Miksi ei yksin tein laitettaisi älykelloa tai -laseja pakolliseksi kaikille, kuten heijastin tai pyöräilykypäräkin? Voihan olla niinkin, että salaovela autoilija jättää peltihärvelinsä parkkiin ja jatkaa matkaa mopolla, pyörällä tai kävellen. Jos hän heittää kännykkänsä autoon, luoja yksin silloin tietää, mihin sen autoilijan matka vie. Ei sellainen sovi, sillä valtion kuuluu tietää.

Paikannin- ja seurantasiru nahkan alla olisi ehkä kaikkein kätevin jutska, mutta sen pakollinen asentaminen saattaisi vielä herättää vahvaa vastarintaa. Vastustetaan sitä puolipakollisia rokotuksiakin, vaikka ei niiden takia ole kovin moni vielä sairastunut. 


Isoveljellä on kansalaisten seurannassa jo käytössä monia konsteja ja lisää tulee, kun tekniikka kehittyy ja demokratia rapistuu. Valtio ilmeisesti tahtoo laittaa ensiksi vapaan autoilun kuriin ja kontrolliin, sitten on yksilöiden muun vapaan liikkuvuuden vuoro. Henkilöiden seuranta on jo vanha idea, siinä mielessä kukaan ei ole keksimässä pyörää uudestaan.

***
Suomessa on Nokian muinaisen nousun jälkeen vallinnut melkoista hysteriaa uusien tekniikoiden käyttöönotossa, vaikkei olisi olemassa vielä kunnollisia kuluttajalaitteita. Muistammehan vielä hyvin Soneran umtsipumpsi- miljardit, Ylen digipoksit ja Digitan järjettömän myymisen pois. Taas on veroyleltä tulossa uutta lähetystekniikkaa, jota kukaan ei oikeastaan tarvitse. 

Miten hirmuisesti sitten valtio ja kunnat sitten ovat muuten haaskanneet uuteen, mutta lähes tarpeettomaan tekniikkaan, sitä ei kukaan mielellään muistele. Yleensä miljoonilla ja sadoillakin miljoonilla ostetaan sutta ja sekundaa.


Autoilijoiden satelliittiseurannassa olisimme täysin riippuvia amerikkalaisten hallitsemasta gps-systeemistä, mitä voitaisiin sotilaallisista syistä katkoa tai heikentää sitä koska tahansa. Eurooppalainen paikannussysteemi ei ole valmis vielä pitkään aikaan, eikä myöskään venäläisten viritelmä. Kiinalaiset taannoin koemielessä räjäyttivät yhden yksikön maata kiertävästä satelliittiromusta, joten se mikä toimii tänään, ei välttämättä pelitä enää huomenna.


Suomalaisten arktinen ja monenlainen muu hysteria, se kyllä toimii ja maksaa aina hullun lailla. Urpilainenkin on kuulema taas vaihteeksi selättänyt EU:n pankkien takuutukset. Pankkien ja finanssihaiden pönkitys kansalaisten rahoilla onkin koko Euroopan unionin päätarkoitus, joten tärkeällä asialla se valtiovarainministerimme taas oli, kai?


***

Ei kommentteja: