15.12.2013

Liian vanha markkinoille

Savusaunapoukama vai mikä se oli, tyrkytti varttuneemmalle naisihmisille puhelinmyyjän kautta tablettia liittymineen. Kun täti innostui tarjouksesta ja olisi halunnut ostaa sen paketin, hän luultavasti kertoi myyjälle henkilötunnuksensa ja voi kauhistus: 71-vuotiaalle "vanhukselle" ei voinutkaan myydä mitään ilman tämän oman tyttären suostumusta. Näin karua kertomaa on Iltalehden jutussa.

Intrigöörillä on havaintoja ainakin luottotarjouksista, joissa ilmoitetaan jo suoraan, ettei yli 70-vuotias saa vippiä, eikä ainakaan ilman käypiä vakuuksia. Siitäkö lienee tässäkin tapauksessa ollut kysymys? Olikohan puhelinmyyntikanuunalle annettu ohjeistus, ettei vanhoille horiskoille saa myydä mitään ilman, ettei joku tulevan perikunnan jäsen anna kaupalle suostumustaan tai ikäänkuin henkilökohtaista takuutaan. Muuten voipi tulla tupenrapinoita ja muita semmoisia irtisanomisia.

Tarkoittaisikohan se suostumus jotain sellaista, että käytännössä sopimus pitäisi tehdä kokonaan jälkikasvun nimissä? Olikohan ehkä kyse jostain 24 kuukauden sopimuksesta tabletin osamaksusta ja liittymän kuukausimaksuista?

***
Intrigööriä ottaa tuommoinen ikäsyrjintä pattiin, vaikka oma nauta ei ole vielä tässä kohti ojassa. Minulla on kyllä ojassa koko karjalauma ja hevonenkin. Mutta miksi vanhemmalle ihmiselle ei voisi myydä ainakin sitä netti- tai puhelinliittymää kuukausimaksulla eli laskuttaa edes sen liittymän käyttö kerran kuussa ilman määräaikaisia sopimuksia? Onko vähän vanhempi ihminen muka hömelö, joka ei osaa vastata omista asioistaan? Sellaisia hunsvotteja ja rahaongelmaisia on varmasti joka ikäryhmässä.

Tavaran luotto- ja osamaksukaupassa on omat sääntönsä ja käytäntönsä. Jossain osamaksusopparissa omistusoikeus siirtyy heti kun diili on tehty ja tavara toimitetu. Toisessa kohti laitteen omistajaksi pääsee vasta kun on maksanut sen maksuerät kokonaan. Puhelin voi olla myös sim-lukittu sopimuskauden loppuun asti, ehkä tabletinkin puheluominaisuus.

Kerran kuussa laskutettavien netti- ja puhelinliittymien ainakin pitäisi olla kansalaisoikeus niin, että palvelujen tarjoaja voi järkätä sellaisen kaikille ilman ikäsyrjintää. Luottovikaisille on toki prepaid-liittymiä. Samanlainen kansalaisoikeus kuuluisi olla omalta tililtä maksamiseen käypä pankkikortti, sekä verkkopankkitunnukset, vaikka olisikin riskuja luottotiedoissa. Debit-kortin katevarauksissa ei ole nykyisin viiveitä.

***
Jos systeemeissä on sittenkin joitain pieniä esteitä, kuten kai on, ne pitäisi poistaa. Näitä asioita koskeva lainsäädäntö olisi korjattava ja niin, ettei siinä jätetä sormittelun varaa. Kansanedustajilla  ja ministereillä taitaa vain olla paljon tärkeämpiä tekemisiä ja niin kova ihan itse aiheutettu kiire, ettei kansalaisten tasa-arvoasioita keritä hoitamaan? 

Köyhien asiat eivät kai kiinnosta, mutta entäs kun köyhiä alkaa olla miljoona? Eläkeläisiäkin on jo miljoonainen armeija. Kaikki heistä eivät suinkaan kuorsaa nukkuvien puolueessa.

Puhelinfirman käytös oli em. jutussa selvää ikäsyrjintää eli ikärasismia. Ja piste. Eikä pitkälle pistele, ettei tuohon voisi vetäistä mukaan kansanosaa kohtaan kiihottamista. 

Vanhuksia sorsitaan muutenkin jo joka mutkassa, myös julkisesti, vaikka he pyörittävät osaltaan tätä nykyisin yli kaiken tärkeää kansantaloutta. Vanhukset ovat usein lähiympäristölleen, kuten jälkikasvulleen hyvinkin hyödyllisiä henkilöitä. Ainakin he ovat kansakunnan valioita, jotka eivät matkusta raukkoina merten taakse tai epsanjaan kuluttamaan ylisuuria eläkkeitään tai veronkiertomiljoonia. Siellä se aika tietysti menee mukavasti itseä ja omia oloja kehuskellessa ja vaikka mailalla palloa viheriöllä poksiessa. Suotakoon se heille, mutta miksi kotimaiset vanhukset ovat kuin hylkytavaraa?

***
Jos intrigööri esileikkivanhuksena kirjoittaisi vaikka, että etnisesti Kaukaasian vuoriston takaiset ja uskonnollisesti marduusialaiset kulkukissantervaajat pitäisi tervata ja pyöritellä siemenissä niin, että pikkulinnutkin heitä nokkisivat, se olisi periaatteessa vakava rötös. Intrigööri voisi saada syytöksiä ja sakkoja ties vaikka mistä, kansanryhmää vastaan kiihottamisesta nyt ainakin. 

Hesari mainosti itsenäisyyspäivää vasten, että Suomi on rasistinen maa. Sitä Suomi ei tietenkään ole, mutta ikärasismi ja omien vanhusten kaltoinkohtelu täällä kyllä kukoistavat. Koko kansantalouden kestävyysvaje on muka ikääntyvien ihmisten syytä. Poliitikkomme ei taida onneksi itse ikääntyä ollenkaan ja jos niin ikävästi kävisi, heillä on riittävän tuhdit eläkkeet joka lähtöön.


***
Lisäys 16.12: Kun on puhe vanhenemisesta, täytyy laittaa linkki kirjoitukseen siitä, että Suomessa tylsistymisen tai dementian uskotaan paranevan vanhuksia makuuttamalla.

Ei kommentteja: