Kiinalaisten kuun "valloitus" on täyttä totta, vaikka Jadekani ja ihana kuuneito ovat tarua, kuten reilun viikon päästä monivaiherekineen matkaan lähtevä joulu-ukkokin.
Satujen ja ihmiskunnan ikivanhojen lentämisen unelmien myötä on hyvä muistella ilmailun oikeaa historiaa. Ensi tiistaina 17. joulukuuta täyttyy 110 vuotta Orville ja Wilbur Wrightin ensimmäisestä moottorilennosta. Toki rohkelikot olivat ilmailleet kuumailmapalloilla ja liitohärveleillä jo paljon aikaisemmin.
Joulun alla kauan sitten, silloin Kekkos-Urkin syntymävuonna 1903, ihmiskunta alkoi vihdoin päästä siivilleen. Osittaisena optimistina intrigööri ei usko, että ihmisen lento päättyisi kuin kanan räpistely, sillä vain tähdet sen lentelyn päätepisteen tietävät.
Kuu lienee tulevaisuudessa ihmisten uusien löytöretkien etappi ja ehkä Mars-lentojenkin tukikohta? Kun maan kamaran mineraalit on kaivettu tyhjiin, muualtakin kuin aina anteliaasta Suomesta, kuun kamaraa tutkitaan vielä tarkasti.
Tässä on kiva kooste kuusta ja sen merkityksestä kaikille meille "maalaisille". Mitä, luuliko joku olevansa kaupunkilainen, silloin hän on ulkona kuin kuu-ukko!
Iranin avaruusapina. |
Samainen edistyksellinen ja erityisesti ihmisoikeuksia suosiva valtio kehittää rauhanomaista ydinvoimaa jalostamalla uraania sen minkä kerkiää.
On tietenkin silkkaa panettelua väittää, että maan ydinvoimaloilla ja avaruusohjelmalla olisi joitain yhtymäkohtia maan runsaiden asevarusteluohjelmien kanssa. Jälkimmäiset on tarkoitettu vain puolustautumiseen suuren saatanan ja sen yhden pienemmän pirulaisen hyökkäysten varalta.
Loppukevennyksen kuvitus on viitteellistä ja fiktiivistä. Myös oheisen linkin yhtymäkohdat ylläolevaan uudiseen ovat jokseenkin vähäisiä tai ainakin kovin satunnaisia.
3.1.2019: Kiinan luotain laskeutui kuun pimeälle puolelle.
5.1.2019: Jadekani 2 toimii hyvin.
8.1.2019: Kiina edistää suurvaltojen "kilpajuoksua avaruuteen". Linkki blogiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti