30.12.2013

Jenkki keksi vesipyörän

Amerikkalainen sosiaalinen yritys Wello keksi pyörän uudelleen, vesipyörän. Wellowater markkinoi Intiassa WaterWheel -pyörää, millä voi kuljettaa veden kaivolta kotia helposti työntämällä tai vetämällä. Vesipyörän 50-litrainen säiliö säästää etenkin maaseudun naisia raskailta vedenhakumatkoilta, joilla he kantavat vettä ruukuissa päänsä päällä.

Tekniikka- ja Talouden jutussa kerrotaan, että säiliöpyörän hinnaksi tulisi vain 15 - 20 euroa. Wellon pyörä on paljon halvempi kuin muut vastaavat laitteet. Intian maaseudulla miehetkin ovat jo kiinnostuneet vesipyörästä ja samalla tietysti kaivolla tai paikallisella vesilähteellä käymisestä. Vesipyörä on monikäyttöinen, sillä saa vettä kodin lisäksi viljelyksille ja kotieläimille.

Hyvät keksinnöt ovat yksinkertaisia, halpoja ja kestäviä. Intrigööri muistaa lapsuudestaan senkin ajan, jolloin ajateltiin, että Suomesta (niihin muihin) kehitysmaihin pitäisi viedä kuokkia, lapioita ja muita käypiä käsityökaluja, sekä niihin maihin sopivien viljelykasvien siemeniä. Se tuntui oikein järkevältä toiminnalta, ettei Afrikkaan vietäisi pelkästään pakanalähetyksen naisten uutterasti kutomia villasukkia.


Käsityökalujen ja kasvinsiementen käyttö olisi varmaankin missä vain äkisti opittavissa ja lämpimien maiden viljavilla seuduilla se olisi hyvin tuottoisaa. Muutaman aarin läntti kasvimaata kotimajan takapihalla poistaisi kummasti nälkä- ja terveysongelmia, kun satojakin tulisi kolme kertaa vuodessa.

Sen sijaan sankasti sosialistisoituva avarasydäminen Suomi alkoi piankin pelastaa piankin kolmatta maailmaa rahalla ja tekniikalla. Afrikkaan vietiin esimerkiksi traktoreita ja kalastusaluksia, joita ei siellä voitu tai osattu käyttää, jos niihin koneisiin oli edes polttoainetta. Sinnehän ruostuivat piloille kaikki. Tuollaisten projektien kirjo oli loputon. Jokin vuosi sitten Afrikkaa kehitysvalloitettiin rakentamalla sinne hienoja huusseja.

Kehitysavun Kankkulan kaivoon on Suomestakin jo kaadettu kymmeniä miljardeja, eikä monien mielestä sellainen mihinkään riitä, koska Suomi on rikkaampi kuin koskaan.

Se on varmaankin totta, sillä nykyisin kehitysmaat rikastuttavat vastavuoroisesti Suomea lähettämällä tänne runsain määrin omia kansalaisiaan, jopa nuoria ja lapsia laitetaan yksin matkaan tuhansien kilometrien päästä. Osa tulijoista käydään toki vasiten lentokoneella hakemassa ja valkkaamassa tänne sopivimpia tulijoita hirmuisen isosta porukasta. Mutta mikäänhän taida tässäkään asiassa riittää, sillä auttamisen tarve on, oh, niin loputon.

Mutta onhan sisukkaassa Suomessa toki menossa paljon korkealentoisia suuren rahan hankkeita ja kehitysprojekteja, joilla maailma vielä pelastuu ja Suomi-kuva maailmalla kirkastuu. Team Finland-hankkeesta olisi jotain tämän linkin takana. Lukekoon sen julkaisunkin (pdf) ken jaksaa, minä en vielä jaksanut. Mutta uusi vuosihan kaiken muuttaa voi!
***

Ei kommentteja: