8.12.2013

Kreikassa miljoona palkatonta


Euroopan unionin eniten yhteisvastuullisesti pelastelemassa Kreikassa jää BBC:n jutun mukaan ainakin miljoona työntekijää ilman palkkaa. Näillä ihmisillä on ehkä nimellisesti työtä, osa heistä käyvinään töissä, jotkut jopa asuvat työpaikoilla, mutta palkkoja heille ei ole maksettu pahimmillaan yli vuoteen.

Kymmeniäkin vuosia samalle yritykselle työskennelleet ammattilaiset ovat joutuneet käytännössä lähipiirin, ystävien ja sukulaisten pikku vippien tai avustusjärjestön, ehkä kirkonkin avustusten varaan. Tällainen on tilanne yhdessä EU:n jäsenvaltiossa vuoden 2013 päättyessä. Kreikan valtiolla on kaikista "vastuullisista" pelastustoimista huolimatta velkaa enemmän kuin koskaan. Niin on muuten Suomessakin.

Kreikassa julkista sektoria pidetään väkisin pystyssä, eikä sieltä haluta irtisanoa enempää ihmisiä, vaikka EU:n troikka sitä vaatiikin. Se on ymmärrettävää tilanteessa, missä maan virallinenkin työttömyys heiluu 30 prosentin kieppeissä ilman niitä miljoonaa palkatonta  "työntekijää". Palkattomuus taas johtuu osin siitä, ettei julkinen puoli pysty maksamaan tilauksiaan. Pankkien rahoitus on käytännössä jumissa. 

***
Samaan aikaan Suomessa vain joku harva edes uskaltaa julkisesti ehdotella yleistä, mutta maltillista palkkojen leikkausta julkisella puolella, millä mm. kuntien talousahdinko voitaisiin vielä välttää ilman suuria palveluiden leikkauksia. Julkisen puolen palkkoja on viime vuosinakin koko ajan hilattu ylöspäin aivan kuin maassa ei olisi huolen häivää. Julkisilla pomoillahan ei näytä ahneudessa löytyvän kattoa ollenkaan.

Samanlainen pienehkö yleinen leikkaus pitäisi toteuttaa kaikissa tulonsiirroissa ja eläkkeissä. Varmaan muitakin menoleikkureita pitäisi niksutella. Toisaalta pitäisi lyödä tiukat jarrut yleisahneudelle ja katkaista asumiskustannusten, energian hintojen ja ruoan hintojen nousu. Suomessa lienee vielä kansallista päätösvaltaa sen verran, että tällaisia toimia voitaisiin tehdä.

Mutta pienistäkin julkisen puolen järkeistämistoimista nousee ihan hirmuinen haloo. Vielä suurempi haloo kai nousisi vaikka vuokrien säännöstelystä? Lökäpöksypoliitikot pelkäävät kannatuksensa hupenemista niin paljon, ettei mitään todellista uskalleta tehdä, vaikka mitäs muuta varten he ovat olemassa kuin lakeja värkkäämässä? Jossain vaiheessa järeisiin toimiin on kumminkin pakko ryhtyä. 


Vai annetaanko Suomen mieluummin ajatua kaaokseen etelän kriisimaiden tyyliin? Ei silloin omista työttömistä, köyhistä ja kurjista kannata paljon välittää vai kuinka? Sehän on yleinen linja Euroopan Unionissa?

Kukaan ei ajattele sitä, että ehkä viiden tai kymmenen vuoden päästä kreikkalaiset ja muut alkavat joka tapauksessa, tavalla tai toisella nousta pohjalta eli sieltä mihin meillä ollaan silloin painumassa. Meillä Suomessa on jo nyt miljoona pienituloista ja köyhää. Työttömyys on kokonaisuutena jo selvästi paljon suurempaa kuin meille tilastoissa valehdellaan. Meillä työstä maksetaan palkkaa ja palkkaturva pelaa. Mutta palkatonta työtä teetetään entistä enemmän nuorilla ja muilla työttömillä. Ns. työpaikat, nollasopimukset, yleistyvät ja murentavat ihmisten pärjäämiseltä pohjaa pois.

Suomessa ei uskalleta katsoa totuutta silmiin. Eliitti pippaloi juhlissaan, kaikki heistä yleensä rohmuavat yhteisestä kuormasta sen minkä pystyvät, sääliä lainkaan tuntematta. Toisaalta, ainahan eliitti ja muut hyvinvoivat juhlivat. Mitä siitä? Kännätään sitä rupusakissakin.


***
Punikkihuligaanit riehuvat taas kaduilla ja nyt he hakkaavat jopa poliisin hevosia. Jos poliisi olisi oikeasti jyrännyt huligaaneja hevosilla, kuten jotkut kiakkoilijat ovat väittäneet, meillä ilmeisesti olisi nyt kaduilla muutamia huligaaneja vähemmän ja sairaaloissa enemmän.

Koska punikki- ja muut viherhuligaanit ovat ovat median ja virallisen mielipiteen suojeluksessa, moiset organisoidut riehumiset vähätellään pian olemattomiin. Väkivaltaisesta riehumisesta ja poliisin vastustamisesta saa tiemmä vähemmän sakkoa kuin auton väärästä pysäköinnistä.

Jos ei nääs ole tuloja, vain tulonsiirtoja, ei katulätkästä saa isoja sakkoja. Eikä tuollaisia poliisin määräämiä sakkoja ole "niissä piireissä" juuri tapana maksella. 


Tavisautoilija kyllä joutuu ylinopeussakkonsa maksamaan, mutta parkkisakoista vallitsee vieläkin kummallinen epäselvyys. Mutta kuka tavisautoilijaa säälisi?

Vaan annas olla kun joku, yleensä pölhöpersu tai vähän sen henkinen mielipidehäirikkö arvostelee nettikommentissaan tänne tuotuja vieraiden kulttuurien tapoja, tutkintapyyntöjä sataa ja yleinen syyttäjä painaa päälle. Väärästä mielipiteestä, jos se kohdistuu tiettyihin asioihin, saa sakkoa niin, että saajalta nuppi tutisee. 


Jos ei "ns. raakaan mielipiderasismiin ja/tai kauhistuttavaan kansankiihotukseen" syyllistynyt yksilö sakosta tokene, saattaa lopulta paukahtaa ehtoollista tai varsinaista kakkaraa. Nyt vain odotellaan, milloin rangaistavien väärien mielipiteiden lista laajenee. Sensuuria tyrkkää?

Mitä me tästä opimme? No emme opi mitään, mutta kannattaisiko tämmöisen tavallistolleron mieluummin ryhtyä katulätkän pelaajaksi kuin jatkaa epämääräistä netissä kirjoittelua? Intrigööri kysyy vaan! Ja vastaa:

Mutta hevosia en vanhana hevosystävänä löisi. En murtsisi polliisia, enkä vielä muitakaan virkavirtuooseja. Eipä oo minusta kiakkoilijaks, mut siks en oo ma suruinen.


Mielenosoitus on mielenosoitus, mutta huliganismi on huliganismia. Kirjoittaminen on kirjoittamista ja mielipiteiden kertomista,  mutta käsilläpuhuminen kaduilla ei ole välttämättä viittomakieltä. Täältä tähän.

***

Ei kommentteja: