26.5.2014

Melko hyvin meni, kai?

EU:n parlamenttivaalien vaikutuksia unionin politiikkaan lienee vielä mahdotonta ennustella. Vaalitulosten vaikutukset kotimaan politiikkaan lienevät aika vähäisiä.

Suomen vinkkelistä kiinnostavaa on ainakin se, että demarit putosivat nyt kaunakorven suohautaan rypemään siinä missä kepu kieri pettymyksen pottukuopassa viimeisten eduskuntavaalien jälkeen. Hirmuista on, että Helsingissä demarit jäivät toiseksi vasureille.

Intrigöörin tarkkailuasemalla oltiin illalla ukkosen jytistessä melko tyytyväisiä näiden sinänsä köykäisten vaalien tuloksiin. Köykäiset nämä olivat jälleen siksi, että taas vain noin 40 prossaa kansalaisista vaivautui äänestämään. Vaivautujissa oli ihmeen monta Stubbin häikäisemää kokoomuksen kannattajaa.

Perussuomalaisista parlamenttiin pääsi ennakoidusti kriittinen ääni Jussi Halla-aho reilulla äänisaaliilla ja mainio meppi Sampo Terho sai jatkokautensa. Voi ainakin olettaa, että molemmat perussuomalaiset mepit blogeineen pitävät kansalaisia EU:n asioista aktiivisesti ajan tasalla ja se on jo enempi mitä useimmilta suomalaisilta mepeiltä on voitu tähän asti odottaa.

Kainuulainen komm.., eikun vasemmistoliiton Merja Kyllönen jyrää europarlamenttiin, mikä on EU:lle ihan oikein, vaikka täällä ei ole Kyllöstä ihmeesti fanitettu. Nuorten toivo Li Andersson noussee kunnolla politiikkaan jo ensi kevään eduskuntavaaleissa?

Intrigööri on pettynyt siitä, että kokoomuksen järkevikkö Eija-Riitta Korhola tipahti ja samat sanat voin sanoa kristillisten Sari Essayahista. Myönteistä on se, että realistinen ääni, käytännön talouden tuntija Elina Lepomäki saa paikan Arkadianmäellä, kun Stubbi pinkoo europarlamenttiin. Myönteisyyttä voi hehkuttaa edelleen  siksi, koska ikipaavo eli kepun Paavo Väyrynen meni läpi, että jysähti.

Ai niin, eduskunnan sapeliosasto vahvistuu, kun ylikonstaapeli Mika Raatikainen istuu Halla-ahon paikalle. Miestä lainkaan tuntematta, vihreistä intrigööri olisi nähnyt parlamentissa mieluummin Oras Tynkkysen henkseleitä venyttelemässä kuin sen kärtyn, Heidi Hautalan.

EU-kriittisyys sentään näyttäisi saavan puuskaa purjeisiin pitkin Eurooppaa. Se jytinä on tuoreiden vaalitulosten parasta antia. Entisenlainen kova peli komission paikoista on toki menossa ja vahvistuu.

Vaikka parlamentarismin nimissä nyt äänestettiin, muistakaamme, että oikea kansanvalta ja demokratia on unionista yhtä etäällä kuin kaasuputken pää on toisesta. Kyllä pelättävää on, pöö!


***

Ei kommentteja: