19.5.2014

Puolueiden lyhenteiden tulkintaa



Intrigööri se tässä yrittää tulkita, mitä suurimpien puolueiden nimien lyhenteet saattavat todella tarkoittaa.

Kirjoitan lyhenteet isoilla kirjaimilla ja selitykset Isoilla Alkukirjaimilla:


KOK = Kamalat Oikeisto Kouhot


SDP =  Sekoilevat Duunarit Pihalla


PS = Pirunmoista Steppailua


KESK = Karmea Erityinen Sala Kähmyily


RKP = Rajua Kieli Politiikkaa


VIHR = Vihaamme Ihmisiä Hetero Rakkaudesta


VAS =  Väärät Asenteet Sallittuja


KD = Kristus Dirlandaa


M11 = Muut 11


***


Suomessa toimii ja on toiminut paljon muitakin puolueita, ks. linkki Wikipediaan. Muistammehan nuo mainiot patjapomppijat eli joogalentäjät, monet yritelmät eläkeläispuolueeksi, kommarien änkyräperilliset, vihreiden tummatkin sävyt, liberaalit viritelmät, Naisten puoluekin toimi joskus.

Luettelo kaikista puolueista kuvaa hyvin sitä, että kyllä poliittista pyrkyä ja aktivismia on riittänyt. Suomessa on toiminut puolueita laidasta toiseen, sen sortin sosialisteista kuin kansallissosialisteista aina kovimman linjan kommunisteihin, stalinisteihin. 


Suomessa on enemmän rekisteröityjä yhdistyksiä kuin Kiinasta löytyy oikeita komukoita, joten kyllä maassamme on vieläkin myös monenlaista poliittista aktivismia. Kaikki vieläpä tapaavat olla omissa näkemyksissään kirotun totisia. No, ehkäpä niin pitää ollakin tai sitten ei?


Jo itsessään hauskoja puolueiden nimiä löytyy, kuten tsaarinaikainen Suomen aktiivinen vastustuspuolue, sekä myöhemmät: Radikaalinen Kansanpuolue, Itsenäinen Keskiluokka, Vapaamielisten Liitto ja Ruotsalainen vapaamielinen puolue. 

Mielenkiiintoisia nimiä ovat myös: Eläkkeensaajien ja Vihreä Yhteisvastuu Puolue, Kirjava Puolue - Elonkehän Puolesta, Luonnonlain puolue tai vaikka Riippumattomat Sitoutumattomat Eläkeläiset Suomessa.


***

Ehkäpä intrigööriltä ei nykyisten eduskuntapuolueiden lyhenteiden tulkinta irronnut oikein hyvin, mutta kommentaattorit voivat pistää paremmaksi.

(Avaan kommentit kesän kunniaksi kaikille. Kommentointi tässä blogissa on yleensä loistanut poissaolollaan, vaikka sehän ei ole ollut kirjoittajan tarkoitus. Kommenteissa on normaalit blogisäännöt. Jo vain.)

***

Lisäys 20.5: Markka meni, mutta menköön, Nokiakin meni, eikä voi mittään, mutta nyt menee suomalainen kossu! Eikä poliitikkojen suuhun koske, kun he ovat muka kaupalla turvaamassa Altian tuhatta suomalaista työpaikkaa

Lisäys 22.5: Suomen hallitus näyttää tehneen ainutlaatuisen keksinnön eli veron, minkä tuotto valtiolle on negatiivinen! No, me tavistorvelot odottelemme nyt jännityksellä, milloin tuloverotukselle käy samalla lailla.



***

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan!"
Bismarckinko se sanoja oli. Josko siellä valtiollisella ylätasolla ei sittenkään kaikki ole kotona.

intrigööri kirjoitti...


intrigööri20.5.2014 5.47
Aika vaikeaa poliitikkoja ja politiikkaa on enää ottaa vakavasti. Osa päättäjien porukasta on tietysti järkeviä, kuten muistakin ihmisistä, mutta mihin se arkijärki sitten aina katoaa päätösten teossa. EU:n ymmärtämiseen kokonaisuutena tarvittaisiin jo supertietokone, mutta sekin kai polttaisi proppunsa.
Voisi sanoa niinkin, että näytä minulle yksikin huolellisesti valmisteltu ja hyvin toimiva laki, niin näytän sinulle vastuullisen poliitikon. Kumpaisestakaan ei ole tuoreita havaintoja.