22.5.2014

Yle äänesti jo

Unionin parlamenttivaaleissa ei ole enää mitään jännittämistä, sillä veroyle kertoi jo ajoissa ennen vaaleja, miten niissä käy. Kun niinkin merkittävä mediamogulaatti kuin veroyle julistaa ennustuksessaan todennäköisen vaalituloksen, on sillä äänestäjiin vahvempi ohjaava vaikutus kuin millään turhisvaalikoneilla. 

Jos kaiken ennustelun tarkoituksenakin on nimenomaan ohjailla äänestäjiä, nämä mediamogulit ovat menneet vaarallisesti poliittisten mafiosojen suuntaan. Ihminen on semmoinen otus, että se ei mieluusti äänestä vaaleissa sellaista ehdokasta, jolla ei näyttäisi olevan mahdollisuuksia tulla valituksi. Niinpä monien ehdokkaiden äänimäärä saattaa kärsiä liian pönäkän eli varman tuntuisista ennustuksista. 

Veroyleen luotetaan vielä, monissa asioissa ja joskus jopa syystäkin. Veroylen jos minkä pitäisi olla niin poliittisesti sitoutumaton tiedotustuutti kuin se ikinä osaa, vaan ei se ole.

Saattaa olla yleisen edun mukaista, ettei intrigööri saa ikinä päättää mistään yleisistä asioista, mutta jos saisi, julistaisin moiset tiedotusvälineiden ennustelut pannaan pariksi viikoksi ennen vaaleja, olipa  kysymys unionin tai kansallisista vaaleista. Ennustella saisi edelleen näissä yksityisten ihmisten omissa "välineissä", somessa, mitä siihen kuulukaan ja esimerkiksi blogeissa. 

Vaan minkäs tälle teet, mutta eihän  mitään ennusteita tarvitse uskoa. Ihmeitä tapahtuu. Ihme kyllä Kataisesta ja Stubbistakin on kasvanut joidenkin mielestä valtiomiehiä, heh. Ai niin, mutta hehän selättelevätkin suomalaisia eri sarjassa eli he ovat molemmat ankaria liittovaltiomiehiä, pankkivallan pönkittäjiä ja natohemuleita.

Jos puoli miljoonaa tai satakin tuhatta turhautunutta kansalaista karistaa ensi pyhänä torkkupeiton päältään ja nousee sohvalta takajaloilleen mennäkseen äänestämään, moni voimasuhde voi muuttua. Persujen jytkyyn tarvittiin kolme vuotta sitten melkein se puoli miljoonaa äänestäjää ja enimmäkseen he olivat puolueelle uusia äänestäjiä. Nyt persuista on tullut vanhoille valtapuolueille ikuinen riesa ja se on kyllä niille mussuttajille ihan oikein!

***
Meinasin tässä ruveta hirvittelemään vihreiden veturin Ville Niinistön blogissaan ylistämää ilmastolakia, mutta sen tarkka sisältö pidetään näemmä pimennossa, joten olkoot se vielä. Pimittämistä minusta on, kuten Niinistö kirjoittaa, että hallitus antaa lähiviikkoina eduskunnalle esityksen ilmastolaista, minkä tarkka sisältö esitellään vasta lakiesityksen hyväksymisen yhteydessä. Vaiko vasta hyväksymisen jälkeen?

Ymmärtäähän sen, sillä tuhmat ihmiset saattaisivat arvostella ikävästi uutta ilmastolakia. Pian kai kaikkien julkisten eli poliittisten päätösten arvostelu kielletään kokonaan unionissa ja sen osavaltiossa Suomessa? Sitten intrigöörinkin pitää viimeistään keksiä uusia harrastuksia.

No joo, voi sitä viisikkohallituksen ministeri noin julistaa, sillä laki kuin laki on tähänkin asti kuusikossa ja viisikossa jyrätty enemmistöllä läpi. Vain kuusikon sote- ja kuntasotkuissa tarvittiin opposition apua. 

Luultavasti hallituspuolueiden mielestä pienen, mutta köyhän Suomen kuuluukin johtaa maailman ilmaston pelastamista "tieteellisen ilmastopaneelin" näkemyksiin pohjaten? Arvatkaamme, mikä olisi sitten pölhöpopulismia tai pahempaa?

Jos ilmastolaki toteutuu kaikessa kaavaillussa ankaruudessaan, vuonna 2050 Suomessa ei paljon hiili pölise, vaikka sen poltto on erilaisten vihertoimien seurauksena tähän asti vain kovasti kasvanut. Mutta vuonna 2050 Suomessa menevät kai hiilitabletitkin reseptille. Hiiligrillit tietenkin kielletään jo ensi vuonna ja hiilellä piirtäminen.

Jotenkin tuo Niinistön tieteen ja uuden tekniikan ylitys kuulostaa korvaan tutulta. Ai niin, sehän oli näin naapurissa eli vanhassa mukavassa Neuvostoliitossa, missä korostettiin aina tieteellis-teknistä maailmanpelastusta, ties miltä pahuudelta. Huussin alle meni sekin ikuinen internationaali, mitä ei muka voinut perua. Näin on!


***

Ei kommentteja: